5 HURTIGE TIL ANDREAS LYNGØ.

1428

5 HURTIGE TIL ANDREAS LYNGØ.

Andreas Lyngø har jeg fulgt på de sociale medier i 2018, og der ingen tvivl om at man her har en yderst passioneret laksefisker. Der giver sig 100 % med sit fiskeri hvad enten det er alene, med sin kæreste eller sammen med sine fiskekammerater.

I 2017 blev han designer hos Zpey på deres Zpin produkter. Jeg mener med hans indlevelse og måden han bringer fantastiske billeder og video, har han været med til at give spinnefiskeriet en helt ny dimension.

Derfor var det også en stor glæde da Andreas takkede ja til 5 hurtige, for jeg ville meget gerne have et portræt af en sådan passioneret og positiv inspirerende laksefisker. På Danish Fly Festival i Kolding havde jeg den fornøjelse for første gang at møde Andreas, og han var som jeg havde forventet en person helt nede på jorden. Yderst venlig og meget sympatisk med en god humor.

Fortæl om hvordan dit fiskeri startede, og hvad var netop det der gjorde at det blev fiskeri?

Siden jeg var 17, har fiskeri betydet alverden for mig. Nok mere end det gør for rigtig mange. Jeg vil herunder åbne lidt op for, hvorfor fiskeri har været med til at forme mig og danne den person jeg er i dag.
De:

Min mormor lærte mig at fiske, både med spin, mede og flue, da jeg var 5 år gammel. Som lille sønderjysk knejt, med ild i røven, var der intet bedre end at tage ned i bækken tæt ved vores hus og sørge for at skolens akvarie samt forældrenes havedam med fisk i alle former og farver.
På et tidspunkt begyndte tøser, fest og farver at fylde mere og mere og fiskeriet blev glemt i en årrække.

Dog ville skæbnen, at jeg som 16årig, ung og udødelig ”macho-mand” var jeg så uheldig være involveret i en voldsom trafikulykke, på baggrund af ringe dømmekraft fra egen side. Gudskelov var jeg selv den eneste der blev alvorligt kvæstet.
Mange knoglebrud, sting og blødninger tvang lægerne til at lægge mig i kunstigt koma. Mit højre ben, som var meget medtaget, overlevede på mirakuløs vis takket være en meget kompetent og sympatisk doktor.

Jeg går ikke ud fra at waders og benproteser er en specielt god kombination, så jeg er denne mand evigt taknemmelig!
Da jeg endeligt kom ud af sygesengen, blev de næste par år brugt på utallige operationer samt intens genoptræning 3 gange om ugen. Jeg skulle have hjælp til alt fra mad til toiletbesøg det første lange stykke tid og livet gjorde ganske ondt. Min mor satte sit liv på standby og ikke mange stunder blev tilbragt alene.

Nu kan vi dog godt pakke violinerne væk igen og komme frem til sagens kerne.
De sidste operationer var langt om længe overstået og krykkerne blev smidt for sidste gang. Tandprotesen blev smidt i munden, et par nymfer blev bundet og fiskestangen blev taget frem fra hylden.

Jeg haltede mig ned til bækken, som jeg havde fanget bækørreder i som knægt. Sjældent har et par bækørreder på 20cm været so velkomne. For første gang i meget lang tid var jeg i stand til at klare mig selv og finde ro til at tænke så frygteligt mange ting igennem. Fiskeri blev terapi, som ingen af psykologerne kunne matche og jeg fandt mig mere og mere af mig selv igen, for hver gang jeg haltede ned til bækken.

Fiskeri har dermed været min støtte i en tid, hvor livet gjorde allermest ondt. Netop derfor blev det fiskeri for mig.

Hvilken fiskeoplevelse har sat sig mest i din hukommelse og fortæl gerne hvorfor og hvordan du tænker tilbage på den?

I rigtig mange år var laksen det ultimative trofæ for mig, som for så mange andre laksefiskere. Jeg brugte 6 år på at jage den febrilsk med min brugte 2-hånds fluestang, som jeg havde købt for mine SU-penge.

Skæbnen ville det, at jeg tog kæresten med ud på fisketur en dejlig solskins weekend i Maj. Jeg satte hende flittigt ind i, hvor svært/ umuligt det var at fange en laks imens vi kørte mod åen.

Vi fik lavet lejer ved åen, købt en spinner til hende i grejbutikken som hun synes ”så vildt flot ud”, hvorefter vi påbegyndte vores fiskeri.
Hun gik forrest med sin flotte orange spinnekæp, som hun netop havde fået i gave af undertegnede, alt imens jeg gik og plaskede bag hende med fluelinen og en lækker Thunder&Lightning variant, som jeg troede helt vildt på.

Det lykkedes hende, på hendes første tur efter laks, at kroge og lande en flot 93cm nystegen laks lige foran mig. ”Jeg sagde jo at spinneren så flot ud Andreas” sagde hun…
Der stod jeg så, pavestolt og forundret over at hun på en dags fiskeri havde formået, hvad jeg ikke havde kunnet de sidste 6 år.

Dagen efter måtte vi forbi grejbutikken, hvor jeg erhvervede mig intet mindre end 10 ”flotte spinnere” og nu blev fluekæppen skiftet ud med spinnestangen. Denne gang blev jeg spændt for af en drøn flot, fuldfed laks på 89cm. Min første laks nogensinde!
Der blev købt champagne i brugsen og jeg ville lyve hvis jeg sagde at der ikke blev fældet en lille glædeståre i bilen.

Vi satte os hjem og lavede en lille video om det, så vi altid kunne gense denne helt særlige oplevelse sammen. Videoen ligger nederst under 5 hurtige.

Hvad indeholder et godt fiske setup for dig og uddyb gerne hvad du vægter højt i dit valg af setup.

Jeg er spinnefisker helt klart mest disse dage, men her er de vigtige faktorer ikke meget anderledes end ved mit fluefiskeri på kysten. For mig er det essentielt at grejet passer sammen, ikke er alt for tungt og klodset. Derudover skal det give mig mulighed for at fiske så effektivt som muligt samtidigt med at det er sjovt at fighte fisk på.
Det gør bestemt ikke noget hvis grejet også er slidstærkt, da jeg bruger mit grej rigtig meget.

I 2017 begyndte jeg at designe en spinnestang i samarbejde med det danske grejmærke Zpey. Dette resulterede i mit bud på en stang, som jeg synes den skal være, til danske forhold.

  • Spin (Kyst)
   Stang: Zpey Zpin – 9,5’ og 5-19g
   Hjul: Shimano Stradic CI4+ 2500
   Line: Hvid Spiderwire Stealth 0,11mm
   Forfang: 0,37mm fluorocarbon
   Agn: Sømmet 16g
  • Flue (Kyst)
   Stang: G. Loomis NRX #7
   Hjul: Waterworks Lamson Liquid
   Line: Zpey Shooter WF
   Forfang: Taperer selv (billigt)
   Agn: Kobberbassen (om dagen), Sort Wolly Bugger (om natten)
  • Spin (Åfiskeri)
   Stang: Zpey Zpin – 10,5’ og 9-28g
   Hjul: Daiwa Certate 3000
   Line: Sufix XL Strong 0,35mm
   Forfang: 0,40-45mm fluorocarbon
   Agn: FCspinner 16-25g
  • Flue (Åfiskeri)
   Ingen anelse, da det aldrig rigtig er lykkedes for mig.

4. Hvilket agn holder du meget af og fiske med, samt hvilke egenskaber skal agnet have for at du vælger det?

Om dagen:

Spin (Kyst)
Et langt kastende blink der imiterer en tobis er super for mig. Derudover skal det kunne fiskes ekstremt hurtigt. Derfor kan jeg godt lide Sømmet, da det opfylder disse kriterier samt er nemt at få fat i og er relativt billigt.

Flue (Kyst)

Kobberbassen bundet på en Ahrex NS172 i str. 8-10 og ekstremt let dresseret. Kan også fint bindes på en Owner S-61, selvom det er lidt utraditionelt.
På meget svære dage bruger jeg str. 12 glimmerejer i olivengrøn eller svævefluer som Flash Mysis.

Om natten:

En simpel Wolly Bugger i sort/oliven bundet på en Partridge JS Streamer.
Nattefiskeriet starter for mig i Maj med #4-6 kroge og jo længere vi kommer hen og jo sværere fiskene bliver, jo mindre bliver fluerne. Til sidste bruger jeg #10 streamere eller #12 små skum-hackle fluer.

Vinter:

Altid en lille bitte version af Flammen bundet på rør.

Spin (Åfiskeri)
Her bruger jeg altid FC spinner da de simpelthen bare er giftige, og gør det muligt at fiske præcis sådan som jeg gerne vil. 

 1. Beskriv en god fiskedag for dig, gerne uddybende

For mig er den perfekte fiskedag en dag med massere af sol på kinderne, smuk natur og ikke mindst godt selskab. For mig er det sociale hele grunden til at jeg elsker at fiske. Derfor er det ekstremt vigtigt at selskabet ikke fejler noget.

For at opløfte en god fiskedag til den perfekte fiskedag, skal der gerne en rigtig god fisk på land. Adrenalinen skal pumpe og fightens spænding skal nydes i fællesskab. Slid, passion, kendskab til fiskeriet man dyrker og kammeratskab kulminerer og alting går op i en højere enhed. Fisken landes, der krammes og diverse primitive gloser bliver ofte brugt, hvorefter øllet skal skumme!! Det er det jeg lever for og hungrer efter at opleve igen og igen.. Og igen. Det er et dejligt simpelt koncept, som jeg holder meget af.

Jeg kan ligge søvnløs og tænke scenarier som ovenstående igennem adskillige gange. Tanken om hvordan en makkers nye PR endeligt gled over net rammen, kan decideret ødelægge min nattesøvn i lange perioder. Det er små minder jeg samler på, som jeg kan tage frem en kold vinteraften og ligge og smage på. Nogle gange er det ikke så slemt at ligge søvnløs

Der skal lyde et kæmpe tak til Andreas Lyngø, for at dette portræt kunne lade sig gøre. Det bliver spændende at følge hans videre bedrifter i laksefiskeriet og på kysten.

Michael Olsen – Afiskeri.dk

5 HURTIGE TIL ANDREAS LYNGØ.

Tidligere artikelOPDATERING FRA MANDALSELVEN D.2.5.19 – AFISKERI.DK
Næste artikelSandskredet – sone4/5 – Gudenåen – Afiskeri.dk