5 HURTIGE TIL HUGO NIELSEN

473

5 HURTIGE TIL HUGO NIELSEN

Jeg mødte for mange år siden Hugo Nielsen ved en kastedemo i Horsens, og siden på Danish fly Festival og senest ved Kongeåen sidste år. Han er en utrolig passioneret mand, som virkelig går op i fluefiskeriet. Samtidig mærker man hurtigt hvor en flink mand han er, samt så giver han sig tid til en snak. En anden af hans forcer er at han altid er i godt humør og yderst hjælpsom. Fluekast går han utrolig meget op i , og viser gerne hvordan det skal gøres, eller hjælper en med at ens kast bliver meget bedre.

Herunder kan du læse 5 hurtige til Hugo Nielsen – God fornøjelse.

  1. Hvordan begyndte dit lystfiskeri, og hvorfor blev det fluefiskeriet der fangede dig mest?

Vi skal helt tilbage til 1983, hvor jeg blot var 8 år gammel. Jeg boede i Kolind på Djursland sammen med mine forældre og søskende. Min bror, Ivan, fiske meget i de ret så berømte Kolindsund kanaler. Han kom ofte hjem med store gedder som min mor med stor iver lavede fiskefrikadeller af. Og ret hurtigt blev det til ål, masser af ål som vi fangede på ”sætte liner”. Og det var disse oplevelser, altså at se min bror komme hjem med de her fisk, krydret med beretninger om de drabelige kampe han udkæmpede, nærmest på liv og død, der vakte min interesse.

Hugo med en flot havørred på 70 cm fra Karup Å

Så en dag kom jeg med og jeg fangede en gedde. Det var en helt vanvittig fed oplevelse. Hjem til mor med den, som omdannede den til de lækreste fiskefrikadeller. Så var jeg hooked.
Fluefiskeriet begyndte første i 1988-89. Vi flyttede fra Kolind til Grenaa i 1985 og meget belejligt, så løber Kolindsund nord kanalen ud i havet her.

Og dernede, nede ved elværket i Grenaa by, der stod en og fiskede med flue. Han udviste en mesterlig kontrol imens han elegant svingede stangen frem og tilbage, for slutteligt at lande linen graciøst på vandet. WAU… Jeg gik hen og snakkede med ham. Mogens, hed han. Jeg fik lov at prøve. Det gik dårligt. Hjem og finde penge til en fluestang og i gang med at øve. Og så har jeg øvet lige siden 😊

Og som en lille note, så kan jeg uden problemer indrømme, at jeg også af og til er ude med spinne-stangen. Jeg er ikke fanatisk hvad angår fluefiskeri.

  1. Du har været ved Guideline i mange år, hvordan er det så at have været 5 år ved Vision?

Jeg skiftede ikke til Vision fordi der var noget galt med Guideline. Jeg skiftede fordi det var tid for mig at prøve noget nyt. Der var en del mærker, som jeg havde et godt øje til. Et af dem var Vision. Og efter at have været i over 10 år ved Guideline (hvor jeg også fik lov at lave mine egne liner) så var det noget af et kvantespring for mig at skifte. Jeg er generelt ikke så god til de her skift, hvilket også hænger sammen med noget troværdighed. Men efter ret kort tid, og med god support fra Steffan, så kunne jeg mærke at det var den helt rigtige beslutning. Jeg syntes Vision kan nogle sjovere og mere spændende ting end andre på markedet. Og så har de en af de bedste kastere jeg nogensinde har mødt, Antti Guttorm, til at designe grejet. Det er vigtigt for mig. Så med den baggrund så kan jeg kun sige, at det har været 5 helt fantastiske år hos Vision og jeg ser frem til mange flere om de vil.

  1. Hvilket fluegrejs setup foretrækker du at gå med ved åen og hvad ligger du meget vægt på i dit valg?
Hugo med en hånd stang

Det bliver så Karup å jeg tager udgangspunkt i. Og det eneste jeg faktisk lægger vægt på, når jeg vælger grej, er fluen. Jeg vil gerne have det setup, som nemmest muligt kan magte den flue jeg vil fiske med. Og i Karup er det ofte store, buskede fluer. Jeg går i år med en 9,9 fods klasse 6 Stillmaniac. Et flydende hoved på 6.3 meter som vejer 15 gram (cirka) og en Nymph skydeline. Til at holde linen bruger jeg et XLV 7-8 i sort. Det er fungerer ret godt. Jeg elsker at grej-nørde. Og det er en fed detalje, at der er målebånd på stangen fra fabrikken af. Da jeg i dag genudsætter de fleste af de fisk jeg fanger, så gør målebåndet på stangen, at jeg nemt og ikke mindst hurtigt kan måle fiske sådan nogenlunde præcist. Det skulle jo gerne foregå så nænsomt og hurtigt for fiskens skyld som overhovedet muligt.

  1. Fluekast har du også lavet mange demoer med igennem årene, hvordan er det og hvad har det givet dig?
2 hånd kast med Hugo Nielsen

Første gang man laver demo, så er man ret nervøs. Det gælder om at finde et tema man vil koncentrere sig om. Og så gælder det jo om at have noget viden om de forskellige kast og teknikker. Når jeg i dag kommer rundt og ser kaste demoer, så syntes jeg faktisk at mange af dem er lidt kedelige. Folk kaster ikke ret meget. De står f.eks. og fortæller om, hvorfor det er vigtigt at kaste fluen over til den anden bred og fiske den med det sammen. Det ved vi jo alle sammen godt i forvejen, tænker jeg. Men så bruger de altså 5 minutter på at fortælle, så et lille kast, så en ny forklaring på 5 minutter, så et lille kast. Der kunne jeg godt tænke mig, at man faktisk kastede meget, når det nu hedder en kaste demo og ikke en fiske demo. Og at man gik mere ind i selve kaste delen. På mange måder har demoer været med til at give mig nogle banebrydende oplevelser med fluekastet, fordi jeg blandt andet via demoer er kommet i kontakt med nogle super dygtige kastere fra hele verden, som har betydet at mit fluekast har flyttet sig betragteligt i den rigtige retning hvad angår teknik og forståelse. Og så har det også betydet, at jeg i dag hurtigt kan sorterer alt det salgsgas og magisk fysik fra, som en del andre til stadighed forsøger at fremture med. Der findes ikke nogle dårlige stænger, det er mest af alt et spørgsmål og religion 😊

  1. Beskriv en god fiskedag for dig, og uddyb meget gerne?

Den er nem. Det bliver en dag ved Karup å. Jeg har i de sidste mange år kunne lokket havørrederne til at bide i fuldt dagslys. Den oplevelse er altså i særklasse. Når man første gang har set en stor havørred på 5 kilo komme ud fra under en vandranunkel for med susende fart at angribe fluen, ja så er det bare en helt ubeskrivelig oplevelse. Nå ja, og hvis så kastet der leder op til misæren også er godt, så er det nok topmålet for mig.

En havørred på 65 cm fra Karup Å

Det var lidt et tilfælde, at jeg fandt ud af, at man kunne fange dem om dagen i Karup å. Jeg boede i slut halvfemserne og start nullerne på Hessellund Søcamping, tæt på Karup by. En eller anden morgen ville jeg ned og teste nogle nye liner jeg havde lavet. ”Ovre bagved” tæt på hvor stykket starter, står man nogle meter over åen. Så sammenholdt med det nærmest helt klare vand og den høje placering, så havde jeg et virkelig godt udsyn. Og efter et par kast, tror jeg, ser jeg pludselig en stor fisk komme ud efter min flue. Jeg var ikke helt sikker på, at det nu kunne være rigtigt. Jeg rystede. Efter nogle minutter laver jeg et nyt kast samme sted og lige da flue drejer rund om planten, så kommer fisken med fuld fart og tager fluen hårdt. Jeg ser hele fisken i processen. Det er magisk. Desværre mistede jeg fisken efter en ca. 5 minutter. Jeg skyder den, uden at overdrive, til 6-8 kilo. I ved jo godt at lystfiskere aldrig overdriver. Men så var jeg i gang med den måde at angribe fiskeriet på og efterfølgende er det lykkedes en del gange. Denne samt mange andre gode oplevelser ønsker jeg alle mine ligesindede derude ved fiskevandene.

Knæk og bræk – Hugo Nielsen

En kæmpe tak til Hugo Nielsen for at han ville være med til, at lave dette mini portræt af ham – Michael Olsen – Chefredaktør på Afiskeri.dk

5 HURTIGE TIL HUGO NIELSEN

På Afiskeri.dk giver vi dig året rundet nyheder fra mange af de bedste lakseåer i Danmark. Storå, Skjern å, Varde å, Gudenåen, Kongeåen, Sneum å og Vidå.

Havørredfiskeri i de danske åer dækkes også på Afiskeri.dk, hvor du kan læse spændende artikler fra Simested å. Fra Sydnorge dækker Afiskeri.dk Mandalselven med alt hvad der rør sig ved denne fantastisk elv. Lige fra dens historie til elvens kendte ansigter, forholdene fra dag til dag og ikke mindst de mange fangster

Afiskeri.dk har også anmeldelse af grej, bøger , dvd, beklædning og værktøj til fluebinding.
Er du til fluebinding ligger der også en hav af laksefluer og kystfluer, enten i form af step by step billedudgaver eller bindevideoer.

Men her stopper det ikke vi har også flotte artikler om den Atlantiske Laks og Havørred, samt portrætter af danske lystfisker. Junior har sin helt egen platform fordi vi gerne vil hjælpe med til at flere junior begynder at fiske og melder sig ind i foreningerne.

Så husk at meld dig gratis som abonnet på Afiskeri.dk´s youtube Kanal og bliver følger på vores facebook side. Så støtter du os, så vi har mulighed for at kan tiltrække nye samarbejdspartner, og på den måde vil der kunne komme helt nye tiltag til gavn for dig som læser. På forhånd tak for din støtte.

Afiskeri.dk en side med bid i året rundt.

 

At Afiskeri.dk we give you the year-round news from many of the best salmon rivers in Denmark. Storå, Skjern å, Varde å, Gudenåen, Kongeåen, Sneum Å and Vidå.

Seatrout fishing in the Danish rivers is also covered at Afiskeri.dk, where you can read exciting articles from Simested Å. From southern Norway, Afiskeri.dk covers Mandal River everything that comes with this fantastic river. From its history to the familiar faces of the elven, the conditions from day to day and not least the many catches

Afiskeri.dk also has review of gear, books, DVD, Apparel and fly tying tool.

If you are on fly tying there is also a lot of salmon flies and coastal flies, either in the form of step by step image editions or tying videos.

But here it does not stop we also have beautiful articles on the Atlantic salmon and sea trout, as well as portraits of Danish anglers. Junior has its very own platform because we want to help more junior start fishing and join the associations.

So be sure to sign up for free as a subscription on Afiskeri.dk ́s YouTube channel and will be followed on our Facebook page. Then you support us, so we have the opportunity to attract new collaborator, and in that way there will be new actions to benefit you as a reader. Thank you in advance for your support.

Afiskeri.dk a side with a bite in the year round.

5 HURTIGE TIL HUGO NIELSEN

Tidligere artikelPEANUT SHRIMP – KYSTFLUE – AFISKERI.DK
Næste artikelHUSMANDSBRINKERNE VED GUDENÅEN