5 HURTIGE TIL JAN PILGAARD

446

5 HURTIGE TIL JAN PILGAARD

Denne dedikeret laksefisker kom jeg i kontakt med for nogle år tilbage, da han skulle på et lyn visit til Mandalselven, og gerne lige vil have sidste nyt og tips til fiskepladser. Vi skrev en del sammen og senere blev det til at FC Spinner og Afiskeri.dk, indgik et samarbejde som nu kører på sit andet år. Et samarbejde jeg er yderst glad for, og man fornemmer virkelig deres dedikation til det de skaber ved FC Spinner. Jan er en meget venlig og glad person, der altid er med på at lave nogle nye tiltag. Derfor har jeg også set meget frem til at lave det mini portræt med ham.

1.Hvordan startede dit fiskeri?

Mit fiske eventyr startede som lille dreng i Sverige og Norge hvor vi kørte i vores gamle wv bobbel med campingvogn hvert år op og camperede ved forskellige søer og vandløb. Jeg var ligeledes aktiv i ungdomsklubben i Hjørring hvor vi selv fremstillede blink, net og stænger.

Som dreng er jeg opvokset i Hjørring hvor jeg fiskede i Liver å, Uggerby å, sæby å og voer å som alle havde en fin bestand af ål, gedder og ørreder. Mine forældre var hver weekend bundet af at køre mig til og fra fiskevandet hvor der blev tilbragt mange timer.

Jeg har gennem mit indtil 49 årig liv fisket mange steder i Verden, heriblandt i Australien, New Zealand og mange år i Norge, som jeg har besøgt mange gange siden barnsben og fortsat besøger mindst 2 gange årligt.

Jeg er vildt fascineret af naturen, roen, det klare brusende vand, kammeratskabet og ikke mindst laksen som virkelig har beriget mig med mange oplevelser.

2. Hvordan har det været at være medejer af FC Spinner, og hvordan tegner fremtiden?

Jeg har kendt Karsten (tidligere ejer af fc-spinner) siden 2007 og været testfisker i flere år hvilket virkelig gav et boost og øgede mine fangster rigtig meget. Fik en spinner foræret i 2007, hvor jeg næsten var ren fluefisker, og prøvede den i åen. Det resulterede i 7 laks på en weekend og så har jeg været solgt siden. Karsten havde lavet en fantastisk spinner og det var trist da han lukkede ned.

Jeg havde aldrig tænkt at jeg skulle fremstille og bruge tid på at bygge spinnere før han en dag ringede og satte mig sammen med Brian. Jeg skrev lidt rundt til mine fiskevenner og et par som arbejder i butikker og de ville enormt gerne have spinneren på markedet igen. Vi snakkede lidt om det hjemme og blev enige om at give det en chance.

Jeg må sige at det er overvældende med den feed back vi har fået, og mange kunder er glade og tilfredse, ligesom de butikker vi er i, er mega rare og har altid kaffe på kanden. Jeg har lært enormt mange rare mennesker at kende efter vi har startet FC op igen.

Hvordan fremtiden ser ud kan man kun gisne om da det er et enormt svært marked og spinneren findes i forskellige prisklasser og mange variationer. Fc er en hobbyvirksomhed og et spændende projekt som helt sikkert er kommet for at blive. Den har mange fisk på samvittigheden og vil helt sikkert blive ved med at være en storfanger. Jeg er stolt af at være en del af projektet og føre det videre. Nu må vi se hvor det ender 🙂

3.Hvilket fiske setup foretrækker du og hvorfor…

Jeg foretrækker en stærk klinge med rygrad. 10,5” 15-50g (Daiwa shogun eller den nye fra Zpey)monteret med et str. 4000 hjul ( exist, twinpower, caldia eller lign) er mit klart foretrukne setup. Af line bruger jeg fra 0,35 til 0,41 nylon, det vigtige her er at det kan holde mindst 10-11 kg i brudstyrke. Det kommer meget an på om det er til DK eller Norge.

For enden af linen sidder der en fc. I starten af sæsonen er det 25g, 20g og bullet i flou farver der er mine fortrukne, men en rød/gul og sort/gul er også altid at finde i min æske. Senere på året er det de mere anonyme farver der kommer til sin ret i dk. I Norge er det lidt anderledes da de flou farver ofte viser sit værd i en sprit klar sommer elv. Den alm. gule har ofte været en joker og har i mange år været min fortrukne og har givet mig mange laks, hvor det i dag spænder mere bredt i farvevalg.

4. Hvilken laks har printet sig mest fast i din bevidsthed?

Denne laks står lige som mange andre helt klart i min bevidsthed. Den er fra gaula hvor vi lige var ankommet og den tog en 16g alm. Gul upstream og der efterfølgende var 45 min hård fight inden den fik sin frihed igen. Den målte 116 cm, men det vildeste var at den var ca. 70 cm rundt om livet.

5. Beskriv en god fiskedag for dig?

Når premieren ved Skjern å starter, plejer vi at mødes i Å-huset som jeg ejer sammen med Jimmy Nielsen. Vi plejer at være 5-6 gutter som bunker og fisker både sammen og hver for sig. Det er hele setuppet med at mødes, fortælle historier og fiske i nærheden af hinanden og mødes igen til frokost der gør det hele specielt.

I år er lidt anderledes grundet covid 19, så der udskyder vi det sociale i hytten til efteråret.

En god fiskedag er også bare mig selv som går alene ved åen og renser hovedet. Det er den bedste mindfulness bare at gå i egne tanker. Her får man rigtig ladet op til hverdagens gøremål og renset hovedet for eventuelle tvister.

Når turen går til Norge uanset om det er med drengene eller Pernille er det hele køreturen, forventningerne og snakken på vej der op for til sidst at blive forløst med det første kast i en norsk elv. Der findes næsten kun perfekte fiskedage i Norge da man er væk fra hjemmets pligter og bare har sig selv at tage hensyn til, så en god fiskedag kan være svær at beskrive. Men elsker min hobby og specielt forholdet til Norge har taget til de sidste 20 år så der ligger helt sikkert mange gode dage der fremover.

Stor tak til Jan Pilgaard for at jeg har måtte lave dette mini portræt med ham, og stort knæk og bræk til ham fremover.

5 HURTIGE TIL JAN PILGAARD

På Afiskeri.dk giver vi dig året rundet nyheder fra mange af de bedste lakseåer i Danmark. Storå, Skjern å, Varde å, Gudenåen, Kongeåen, Sneum å og Vidå.

Havørredfiskeri i de danske åer dækkes også på Afiskeri.dk, hvor du kan læse spændende artikler fra Simested å. Fra Sydnorge dækker Afiskeri.dk Mandalselven med alt hvad der rør sig ved denne fantastisk elv. Lige fra dens historie til elvens kendte ansigter, forholdene fra dag til dag og ikke mindst de mange fangster

Afiskeri.dk har også anmeldelse af grej, bøger , dvd, beklædning og værktøj til fluebinding.
Er du til fluebinding ligger der også en hav af laksefluer og kystfluer, enten i form af step by step billedudgaver eller bindevideoer.

Men her stopper det ikke vi har også flotte artikler om den Atlantiske Laks og Havørred, samt portrætter af danske lystfisker. Junior har sin helt egen platform fordi vi gerne vil hjælpe med til at flere junior begynder at fiske og melder sig ind i foreningerne.

Så husk at meld dig gratis som abonnet på Afiskeri.dk´s youtube Kanal og bliver følger på vores facebook side. Så støtter du os, så vi har mulighed for at kan tiltrække nye samarbejdspartner, og på den måde vil der kunne komme helt nye tiltag til gavn for dig som læser. På forhånd tak for din støtte.

Afiskeri.dk en side med bid i året rundt.

5 HURTIGE TIL JAN PILGAARD

At Afiskeri.dk we give you the year-round news from many of the best salmon rivers in Denmark. Storå, Skjern å, Varde å, Gudenåen, Kongeåen, Sneum Å and Vidå.

Seatrout fishing in the Danish rivers is also covered at Afiskeri.dk, where you can read exciting articles from Simested Å. From southern Norway, Afiskeri.dk covers Mandal River everything that comes with this fantastic river. From its history to the familiar faces of the elven, the conditions from day to day and not least the many catches

Afiskeri.dk also has review of gear, books, DVD, Apparel and fly tying tool.

If you are on fly tying there is also a lot of salmon flies and coastal flies, either in the form of step by step image editions or tying videos.

But here it does not stop we also have beautiful articles on the Atlantic salmon and sea trout, as well as portraits of Danish anglers. Junior has its very own platform because we want to help more junior start fishing and join the associations.

So be sure to sign up for free as a subscription on Afiskeri.dk ́s YouTube channel and will be followed on our Facebook page. Then you support us, so we have the opportunity to attract new collaborator, and in that way there will be new actions to benefit you as a reader. Thank you in advance for your support.

Afiskeri.dk a side with a bite in the year round.

 

5 HURTIGE TIL JAN PILGAARD

Tidligere artikelBLUE SHRIMP – KYSTFLUE – AFISKERI.DK
Næste artikelKongeåen og Sneum Å pr. 6 maj 2020