5 HURTIGE TIL JENS LYGUM – AFISKERI.DK

454
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5 HURTIGE TIL JENS LYGUM

Jens har været med som lokalreporter i rigtig mange år på Afiskeri.dk, og det har han gjort super godt.

Det har også givet mig mulighed for at lære ham at kende, og han er en utrolig venlig mand, der er utrolig passioneret til fiskeriet. 

Jeg er yderst glad for at have ham med på Team Afiskeri.dk, og det var en stor oplevelse i 2019, at være nede og fiske på hans hjemmevand ved Kongeåen. Hvor vi næsten var hele teamet samlet sammen med hans bestyrelse fra Sydvestjydsk Sportsfisker Forening,

  1. Hvordan startede dit fiskeri, og hvorfor blev det fluefiskeriet?

Mit liv som lystfisker startede allerede som helt lille, min storbror Otto som er 20 år ældre end mig tog mig med første gang da jeg var fire år, vi fiskede i Karlsgårde Sø og jeg var så heldig at kroge en gedde som desværre hoppede af inden den kunne komme på land.

Som helt lille var det selvfølgelig orm og spin der stod på programmet, mit spæde kendskab til fluefiskeri var først da jeg var på den anden side af ti års alderen.

Jeg har altid haft en stor passion for orm og spinnefiskeri, måske fordi jeg elsker at komme langt afsted langs åerne, jeg bliver meget let utålmodig hvis ikke jeg kommer over en masse vand. De senere år er jeg nok blevet lidt mere rolig og derfor nyder at gå ved åen med fluestangen, om det så er med en-håndsstangen eller det kraftigere fiskeri med to-håndsstangen.

Når udlandet kalder er det ikke andet en fluestængerne der bliver pakket ned, ikke mindst syntes jeg det er super spændende med en kraftig en-håndsstang til selv store fisk på op til 15-20 kg. Det kræver selvfølgelig at stangen kan bære et stort hjul med masser af kraftigt line.

  1. Hvordan er/har det og være formand i din forening, hvad giver det dig?
Min første danske laks nogen sinde, 70 cm. fra Sneum å 2005

Jeg har været og er stadig rigtig glad for at være formand i Sydvestjydsk Sportsfisker Forening, jeg syntes selv jeg er lydhør over for foreningens medlemmer og vil selvfølgelig gerne kunne efterkomme de ønsker de har til foreningen og fiskeriet i de vandløb vi råder over. Det er naturligvis ikke alt vi alle er enige om og det er super godt der er så mange synspunkter og holdninger. Jeg nyder at mødes med medlemmerne ved åen, specielt når der er tid til at snakke om hvad der rører sig i vores forening, at det så ikke altid er foreneligt med dybe samtaler når man kun har et par timer hvor der kan fiskes.

  1. Din sidste tur til Canada var det dit livs bedste tur? Uddyb gerne?
15 kg. fra Quinsam Canada BC

Min seneste tur til Canada BC hvor vi var 19 personer afsted (se indlæg andet steds på Afiskeri.eu) var helt bestemt den bedste tur jeg har været på, alt spillede, vejret var godt selvom der stod oktober på kalenderen, der var masser af laks i alle modeller, bjørnene var villige til nærkontakt og naturen stod i de smukkeste farver. Det var første gang jeg havde arrangeret en tur for så mange deltagere, derfor var det spændende om de fandt rejsen og destinationen lige så fedt som jeg gør. Jeg er sikker på de andre havde en meget go tur og alle deres forventninger blev indfriet, de fleste har sagt at de vil med igen og vi har sat dato på til en tur i 2022.

  1. Du har været med som lokalreporter i rigtig mange år på Afiskeri.dk, hvordan har det været?

Jeg startede som lokal-rapporter gennem Fiskeavisen i 2008, der skrev jeg om Varde Å, Sneum Å og Kongeåen og lidt for Ribe Å, Brede Å og Kolding Å, samtidig skrev jeg lidt om mine ture til udlandet. Da avisen lukkede for papirudgaven sluttede min tid som lokalrapporter ved Fiskeavisen dermed også.

Da Michael fra Afiskeri.eu kontaktede mig for at starte som lokalrapporter hos ham, vakte det med det samme min interesse, det eneste der afholdt mig for at springe på med det samme var at der var rigtig meget andet inden for mit fiskeri der også tog meget at min fritid. Jeg valgte at sige ja tak til tilbuddet selvom jeg måske ikke kunne/kan bruge så meget tid som jeg gerne vil, jeg syntes det er vigtigt at formidle viden og fangster fra mine elskede åer Kongeåen og Sneum/Holsted Å. Det er to åer som jeg syntes bliver lidt overset i forhold til de tre store laksevandløb i Vestjylland.

Sneum Å som er et decideret laksevandløb kastede ikke mindre end 508 laks fra sig i 2019, hvis man tager antal laks divideret op i antal m3 vand der løber ud i havet er det uden sammenligning den å der har den største opgang af laks i Danmark. Kongeåen er mere et ørredvandløb der er en noget større vandhastighed og er derfor en super lækker å til fluefiskeri. Kongeåen har altid været kendt for stalling og bækørred fiskeri, åen havde for nogle år siden som alle andre åer en markant nedgang i antal af stalling og bækørreder, dette er heldigvis vendt igen og åen har nu en rigtig go bestand at disse herlige fisk. En let en-håndsstang med vådflue i dagtimerne eller en tørflue i skumringen er helt fortryllende. Selvom det mest er et ørredvandløb har åen også en go bestand af laks.

  1. Hvad er en god fiskedag for dig, uddyb gerne

Alle fiskedage er gode fiskedage! Jeg elsker de tidlige timer alene ved åen når alting vågner, jeg nyder når dagen går på hæld og mørket og roen sænker sig over ådalen og jeg syntes det er super hyggeligt at mødes med andre lystfiskere og få en hygge snak over en kop kaffe.

Jeg har fisket i 54 år og kan stadig ikke sove om natten før en fisketur.

Det kaldes vist passion!

Stor tak til Jens Lygum for at jeg måtte lave dette mini portræt af ham. Herunder lidt flere flotte billeder fra ham.

 

5 HURTIGE TIL JENS LYGUM

På Afiskeri.dk giver vi dig året rundet nyheder fra mange af de bedste lakseåer i Danmark. Storå, Skjern å, Varde å, Gudenåen, Kongeåen, Sneum å og Vidå.

Havørredfiskeri i de danske åer dækkes også på Afiskeri.dk, hvor du kan læse spændende artikler fra Simested å. Fra Sydnorge dækker Afiskeri.dk Mandalselven med alt hvad der rør sig ved denne fantastisk elv. Lige fra dens historie til elvens kendte ansigter, forholdene fra dag til dag og ikke mindst de mange fangster

Afiskeri.dk har også anmeldelse af grej, bøger , dvd, beklædning og værktøj til fluebinding.
Er du til fluebinding ligger der også en hav af laksefluer og kystfluer, enten i form af step by step billedudgaver eller bindevideoer.

Men her stopper det ikke vi har også flotte artikler om den Atlantiske Laks og Havørred, samt portrætter af danske lystfisker. Junior har sin helt egen platform fordi vi gerne vil hjælpe med til at flere junior begynder at fiske og melder sig ind i foreningerne.

Så husk at meld dig gratis som abonnet på Afiskeri.dk´s youtube Kanal og bliver følger på vores facebook side. Så støtter du os, så vi har mulighed for at kan tiltrække nye samarbejdspartner, og på den måde vil der kunne komme helt nye tiltag til gavn for dig som læser. På forhånd tak for din støtte.

Afiskeri.dk en side med bid i året rundt.

5 HURTIGE TIL JENS LYGUM

At Afiskeri.dk we give you the year-round news from many of the best salmon rivers in Denmark. Storå, Skjern å, Varde å, Gudenåen, Kongeåen, Sneum Å and Vidå.

Seatrout fishing in the Danish rivers is also covered at Afiskeri.dk, where you can read exciting articles from Simested Å. From southern Norway, Afiskeri.dk covers Mandal River everything that comes with this fantastic river. From its history to the familiar faces of the elven, the conditions from day to day and not least the many catches

Afiskeri.dk also has review of gear, books, DVD, Apparel and fly tying tool.

If you are on fly tying there is also a lot of salmon flies and coastal flies, either in the form of step by step image editions or tying videos.

But here it does not stop we also have beautiful articles on the Atlantic salmon and sea trout, as well as portraits of Danish anglers. Junior has its very own platform because we want to help more junior start fishing and join the associations.

So be sure to sign up for free as a subscription on Afiskeri.dk ́s YouTube channel and will be followed on our Facebook page. Then you support us, so we have the opportunity to attract new collaborator, and in that way there will be new actions to benefit you as a reader. Thank you in advance for your support.

Afiskeri.dk a side with a bite in the year round.

 

5 HURTIGE TIL JENS LYGUM

Tidligere artikelSIMPLY BROWN TIGER – LAKSEFLUE – AFISKERI.DK
Næste artikelThe Artificial Intelligence – STEELHEAD FLY – AFISKERI.DK