5 HURTIGE TIL KENNY FROST

994

5 HURTIGE TIL KENNY FROST

Denne passioneret laksefisker har jeg lært at kende igennem Afiskeri.dk´s samarbejde med Laksens hus. Utrolig behagelig og meget venlig mand, der altid er klar på hjælpe en, og tager sig tid til en hyggelig snak enten pr.telefon eller når man møder ham.

Derfor har det også været et stort ønske fra min side at kunne få lov til at lave dette mini portræt af Kenny. Da han takkede ja til det, var det med meget stor glæde jeg kunne sende ham de “5 hurtige spørgsmål”.

  1. Hvordan startede dit fiskeri, og hvorfor var det lige fluefiskeriet der blev måden du fisker på?

Som barn fulgte jeg med mine onkler på fisketur. Som regel var det ålefiskeri i det øverste af Skjern Å ved Arnborg. Onklerne brugte lange bambusstænger, murersnor et blylod på størrelse med en bordtennisbold og en klase orm der var syet på en kinesertråd, viklet om hånden og proppet i en nylonstrømpe.

Det blev aldrig min hobby at sidde med de tunge lange stænger og vente på at ålene skulle komme i humør til at bide. I stedet var jeg vild med at udforske strømmene med en lille prop og orm. Da jeg i konfirmationsgave fik mit første Ambassadeurhjul og tilhørende ABU Atlantic stang med snapgreb var min lykke gjort. Jeg var laksefisker af hjertet og kunne drømme om dette nat og dag – fiskenes konge som noget forjættet og helt uopnåeligt.

På fiskekortet til stykket ved Hesselvig Enggaard stod der under artsbeskrivelsen at her fandtes laks og det var nok for mig. I fineste laksefiskerstil gennemsøgte jeg hvert et sving og hvert et hul i drømmen om en laks. Men drømmen udeblev desværre i mange år.

Havde jeg vist, hvad jeg ved i dag, ville jeg helt sikkert havde opgivet. Det var tilbage sidst i 1970erne – først i 1980erne og laksene var helt i knæ og tæt på at uddø i Skjern Å. Ikke mærkeligt at jeg hverken så eller mærkede det mindste fra laksen.

I Borris Fiskeriforenings jubilæumsskrift fra 1988 er en tabel over laksefangster på Borris Fiskeriforenings og Skjernådalens fiskevand i årene fra 1942 og til 2001. I 1981 (et år efter min fine konfirmationsgave) blev der registreret stangfangede laks. Ikke sært at jeg ikke oplevede det vilde med mine store lakseskeblink J

  1. Hvordan var det at være med i et tv program, da du første gang skulle fiske på Island og så med den dygtige guide?

Jeg blev tilknyttet grejbranchen i 2005. Først i Scierra, herefter Zpey så Salmologic og tilbage til Zpey hvor jeg i dag sidder som grejudvikler i et femkløver af dygtige innovative laksefiskere. I grejbranchen fik jeg smag for at beskæftige mig med lige nøjagtig det mit hjerte brænder for. Så jeg kvittede mit ellers gode lærerjob i 2006 for i stedet at forfølge min drøm om en tilværelse med laksefluefiskeri – og det har jeg gjort lige siden.

Filmen fra Island er blot en af mange gode oplevelser laksefiskeriet har ført med sig. Men mødet med Arni Baldursson gjorde stort indtryk på mig. I de 8 dage vi optog film og fiskede sammen, lærte jeg utrolig meget af den måde man fisker laks på Island. Noget jeg siden har taget til mig og tilpasset mit eget fiskeri i såvel Danmark og Norge hvor jeg har min laksefiskeskole.

  1. Fortæl hvordan du har oplevede eventyret med Laksens Hus?

Laksefluefiskeri, strategier, teknikker og fluekast var det jeg søgte at udfylde min tilværelse med – og det fik jeg. Men da jeg i 2015 fik en alvorlig blodforgiftning og blev fysisk slået tilbage til start – gik det op for mig at jeg ville endnu mere med mit fiskeri. Jeg vidste bare ikke hvad det var, før jeg så annoncen i sportsfiskeren.

Jeg sad med gode venner på Olderøy, en luksuslodge ved Lakselv i det nordligste Norge og var ikke i tvivl da jeg læste stillingsopslaget fra Danmarks Center for Vildlaks. En stilling som daglig leder af et Lystfiskerinformations og Videnscenter ved Skjern Å. Tænk at sådan en stilling pludselig dukkede op! Stillingen var som skræddersyet til mig og mine drømme. Her kunne jeg på en og samme tid kombinere formidlerrollen, med mit brændende hjerte for laksefiskeri og så endda ved den å hvor jeg som barn havde drømt så inderlig om fiskenes konge.

Inden længe går vi i gang med fjerde sæson i Laksens Hus. Vi har skabt mange nye traditioner ved åen og flere vil komme til. Jeg glæder mig over den positive udvikling ved åen og er ikke i tvivl om at jeg har fundet mit drømmejob.

At også laksene ser ud til at trives, kan vi takke alle de gæve frivillige folk der gennem mange år har prioriteret deres fritid til at gå med bestandsophjælpningen, kommunerne der har fundet midler til hele tiden at forbedre forholdene og ikke mindst ildsjæle med Søren Larsen, fiskemesteren fra DCV, på toppen. Uden den store indsats – var vi ikke her hvor vi er i dag.

Sammenligner vi os med Norge vil Skjern Å ligge i top ti af de bedste elve hvad angår antal laksefangster. Tager vi gennemsnitsvægten i betragtning kommer vi endnu højere op på stigen. Vi har en bestand der udvikler sig positivt, som et af de få steder i verden.

På en vildlaksekonference ved Bergen i foråret stod det klart, at lille Danmark har en bemærkelsesværdig fremgang i laksebestanden i de jyske åer. I Norge blev der mest snakket om etablering af genbanker, da de frygter at deres stammer vil uddø.

  1. Hvilken flue holder du mest af og fiske med?

Hitchfiskeri er for mig toppen af laksefiskeri. At se den lille flue skøjte på overfladen for pludselig at blive taget i skvulp, eller blot blive suget ned af en kraftig hvirvel er det ultimative for mig.

  1. Hvad er en rigtig god fiskedag for dig, uddyb gerne?

Det bedste jeg ved er, at tiden står stille og jeg blot kan fordybe mig i mit fiskeri. Tiden står stille når jeg ikke har en bagkant på mit fiskeri, et tidspunkt jeg skal stoppe på – ud over selvfølgelig lyset.

Det behøver ikke at være mange timer eller hele dage, men hvis jeg ikke er bundet op af noget jeg skal før lyset rinder ud – Når tiden står stille bliver nærværet med åen/elven og mit fiskeri langt mere intens og skaber den bedste fisketur for mig.

Der skal lyde et kæmpe tak til Kenny Frost for at jeg har måtte lave dette mini portræt med ham. Knæk og Bræk

5 HURTIGE TIL KENNY FROST

På Afiskeri.dk giver vi dig året rundet nyheder fra mange af de bedste lakseåer i Danmark. Storå, Skjern å, Varde å, Gudenåen, Kongeåen, Sneum å og Vidå.

Havørredfiskeri i de danske åer dækkes også på Afiskeri.dk, hvor du kan læse spændende artikler fra Simested å. Fra Sydnorge dækker Afiskeri.dk Mandalselven med alt hvad der rør sig ved denne fantastisk elv. Lige fra dens historie til elvens kendte ansigter, forholdene fra dag til dag og ikke mindst de mange fangster

Afiskeri.dk har også anmeldelse af grej, bøger , dvd, beklædning og værktøj til fluebinding.
Er du til fluebinding ligger der også en hav af laksefluer og kystfluer, enten i form af step by step billedudgaver eller bindevideoer.

Men her stopper det ikke vi har også flotte artikler om den Atlantiske Laks og Havørred, samt portrætter af danske lystfisker. Junior har sin helt egen platform fordi vi gerne vil hjælpe med til at flere junior begynder at fiske og melder sig ind i foreningerne.

Så husk at meld dig gratis som abonnet på Afiskeri.dk´s youtube Kanal og bliver følger på vores facebook side. Så støtter du os, så vi har mulighed for at kan tiltrække nye samarbejdspartner, og på den måde vil der kunne komme helt nye tiltag til gavn for dig som læser. På forhånd tak for din støtte.

Afiskeri.dk en side med bid i året rundt.

5 HURTIGE TIL KENNY FROST

At Afiskeri.dk we give you the year-round news from many of the best salmon rivers in Denmark. Storå, Skjern å, Varde å, Gudenåen, Kongeåen, Sneum Å and Vidå.

Seatrout fishing in the Danish rivers is also covered at Afiskeri.dk, where you can read exciting articles from Simested Å. From southern Norway, Afiskeri.dk covers Mandal River everything that comes with this fantastic river. From its history to the familiar faces of the elven, the conditions from day to day and not least the many catches

Afiskeri.dk also has review of gear, books, DVD, Apparel and fly tying tool.

If you are on fly tying there is also a lot of salmon flies and coastal flies, either in the form of step by step image editions or tying videos.

But here it does not stop we also have beautiful articles on the Atlantic salmon and sea trout, as well as portraits of Danish anglers. Junior has its very own platform because we want to help more junior start fishing and join the associations.

So be sure to sign up for free as a subscription on Afiskeri.dk ́s YouTube channel and will be followed on our Facebook page. Then you support us, so we have the opportunity to attract new collaborator, and in that way there will be new actions to benefit you as a reader. Thank you in advance for your support.

Afiskeri.dk a side with a bite in the year round.

 

5 HURTIGE TIL KENNY FROST

Tidligere artikelMONTH FLY APRIL – MANDAL SPECIAL – AFISKERI.DK
Næste artikelNYT FRA SKJERN Å D.12.04.20- AF CLAUS SKELDAL