5 HURTIGE TIL MALTHE RYGE PETERSEN

1223

5 HURTIGE TIL MALTHE RYGE PETERSEN

Malthe Ryge Petersen har jeg aldrig mødt, men tror det nok skal ske når al den her corona virus er over, for Afiskeri.dk og Fiske-eventyr er samarbejdspartner. En kæmpe stor glæde var det, da jeg kontaktet Malthe og han takkede pænt Ja tak, til at være med i “5 Hurtige”, som du kan læse herunder. God fornøjelse.

1 . Hvordan startede dit lystfisker og hvorfor blev det bækørred fiskeriet der blev dit foretrukken?

MIt fiskeri startede som så mange andres i din lokale mose med orm og prop efter aborrer og skaller. Jeg er født og opvokset på landet, omgivet af skov, marker, bække og moser og særligt nabo Pouls’ mose, som lå belejlige 150 meter fra vores dør, blev flittigt frekventeret med fiskestangen fra en helt tidlig alder, det er herfra jeg har de første af mine “fiskeminder” fra. I starten fangede jeg mest aborrer, men sidenhen begyndte jeg også at fange sudere og gedder i mosen. I takt med at fiskeriet blev udvidet blev moserne for små og herefter stod Kolindsund kanalerne for tur. En af de vigtigste personer i min fiskeopdragelse blev min fars daværende redaktionschef Leif. Leif havde opsnappet at jeg syntes det der fiskeri var meget spændende, og da han selv var en meget passioneret fluefisker besluttede han sig for at jeg selvfølgelig skulle lære dette. En dag troppede Leif op med et vaskeægte fluesæt til mig, han lærte mig at kaste, binde knuder og bagefter gik vi ned i vores sø i bunden af haven, hvor min far til lejligheden havde udsat en håndfuld regnbueørreder. Denne dag blev starten på en livslang forelskelse i fluefiskeriet.

Hvordan det gik til at lige præcis bækørreden blev en af mine absolutte yndlinge at jagte med fluestangen ved jeg faktisk ikke. En af de primære grunde er nok at jeg synes den er så vanvittigt smuk, dertil er den svær at finde og fange, hvilket bare gør oplevelsen af at fange en stor bækørred det mere intens. Bækørrefiskeri fyldte meget i mit fiskeri da jeg var helt ung, men har haft en pause i en del år, heldigvis fik jeg for et par år siden en ny nabo som er lige så fisketosset som mig, og han er meget dedikeret bækørredfisker. PÅ den første tur vi havde sammen, havde vi en helt utrolig dag både landede og mistede trofæfisk, og denne tur fik mig for alvor tændt på bækørredfiskeriet igen.  Der er få ting som kan få mine hænder til at ryste så meget, som synet af en stor bækørred inden for kastehold.. Helt generelt synes jeg at fiskeri hvor man kan se fiskene er super intenst.

2 . Hvordan har det været for dig at være med til at starte Fiske-eventyr op, samtidig med at du er ambassadør ved Zpey og nu også arbejder i Lystfisk.dk´s butik. ?

At starte fiskeeventyr op har været en lang, spændende og meget lærerig rejse, og dertil har det været rigtig sjovt – i hvert fald lige indtil verden gik af lave og det blev umuligt at afholde nogen rejser. At være ambassadør for Zpey’s fluegrej har været et helt naturligt match i denne sammenhæng, da vi i et stykke tid har arrangeret rejser sammen med dem. Jeg har fisket med Zpeys fluegrej i en årrække, også før jeg blev ambassadør for dem og har altid været meget begejstret for det de laver. Jeg var primært i lystfisk.dk som sommer afløser og for at hjælpe da der grundet Covid blev meget meget travlt. For tiden går jeg på barsel og har samtidig lidt kontortid ved Geoff Anderson.

  1. Du har fisket mange spændende steder, er der nogle som har gjort et ekstra indtryk på dig?

Der er mange steder som har gjort stort indtryk på mig! Gennem årene har jeg været priviligeret og haft mulighed for at fiske en masse fantastiske steder i verden. Synes altid at det er en kæmpe oplevelse at komme udenlands og prøve kræfter med nye og ukendte fisk og fiskemetoder. Hvis jeg skulle vælge et land må det klart blive Canada, nærmere bestemt British Coloumbia, hvor jeg gennem de sidste 12 år har fisket over 6 måneder sammenlagt. Særligt det aller nordligste af British Coloumbia er spetakulært, naturen er uden sidestykke, det er stort og vildt og du fisker i de smukkeste floder, omgivet af bjørne, ørne og måske en ulv. Fiskeriet kan være helt fantastisk, både efter de fem forskellige slags stillehavslaks som går op i floderne og dertil den fantastiske steelhead, som er min absolutte yndlingsfisk at jagte med fluestangen. Når jeg går og fisker storslåede steder som disse, føler jeg mig usandsynligt lille, og det er følelse som jeg utroligt godt kan lide at blive ramt af.

  1. Hvilket grej vælger du til dit fiskeri og hvad lægger du meget vægt på i dit valg?

Det er et stort spørgsmål, så det kan godt blive et langt svar. Jeg er meget alsidig i mit fiskeri, og gennem et år fisker jeg efter en bred vifte af forskellige arter med forskellige teknikker.

Jeg er grejnørd i stor skala, og har specialiseret grej til alle de forskellige slag fiskeri jeg dyrker.

Dette medfører et bugnende grejrum, og jeg underdriver ikke hvis jeg siger at jeg har i hvert fald 40 forskellige fiskestænger i brug på et år.

Vigtigst for mig er det at det grej jeg har føles rigtigt i hånden. Jeg kigger ikke så meget efter pris når jeg køber grej, og dette er ikke den afgørende faktor for mine valg.

  1. Beskriv en rigtig god fiskedag for dig, uddyb meget gerne ?

Næsten alle fiskedage er gode fiskedage, det vigtigste for mig er at komme ud. Det er lidt klichefyldt at sige at det ikke betyder noget om man fanger noget når man er ude, og det passer heller ikke 100%, for selvfølgelig tager jeg altid ud med målet om at fange noget, men jeg har også haft mange helt fantastiske nulture gennem årene. Noget af det som udgør en rigtig god fiskedag for mig, er at kunne dele gode oplevelser med andre mennesker, særligt synes jeg at det er meget givende  at opleve når andre fanger en fisk der er special for dem at fange.

Der skal lyde en stor tak til Malthe for at han ville være med til dette mini portræt, og han ønskes knæk & bræk i fremtiden.

5 HURTIGE TIL MALTHE RYGE PETERSEN

5 HURTIGE TIL MALTHE RYGE PETERSEN

Tidligere artikelHUNDESTEDFLUEN – KYSTFLUE
Næste artikelSportsfiskerforeningen VIDÅ´s Historie