5 HURTIGE TIL NILS FOLMER JØRGENSEN

967

Første gang jeg oplevede Nils Folmer Jørgensen, var da han medvirket i filmen LAKS 1 og 2, som Niels Vestergaard har produceret. Jeg skulle anmelde begge film til Afiskeri.dk´s platform – ANMELDELSER, som er to virkelig fantastiske film, jeg den dag i dag fortsat nyder at sætte på cd-rom drevet, når jeg virkelig skal underholdes. Men siden har vi skrevet sammen over messenger, omkring fluer eller fiskeri. En fantastisk person der altid står klar til, at hjælpe og skriver hurtigt tilbage.

Nils Folmer Jørgensen har siden 2003 fiskede for fuld skrue på Island, og flyttede derop i 2007. Han har guidet på Island siden 2005. Nils var designer hos Scierra fra 2000-2007. Har designede fra scratch stort set alle hjul, stænger, waders og tøj. Lavede såvel en short belly WF line med 8,6 m klump, som mange mente var umuligt i 2003. Ellers har jeg haft samarbejde med en del i branchen. Bl.a. Simms, LOOP, Svendsen Sport, Nautilus, Einarsson Fly Fishing. Om vinteren arbejder han meget og har stort rejse aktivitet globalt. Det har givet ham alverdens muligheder for at saltvandfiske vinteren igennem i de varme lande.

Idag er han Global Design & Marketing Manager hos  O. Mustad & Son , Consult hos Simms Fishing Products  og ejer af  NFJdesign

Fortæl om hvordan dit fluefiskeri startede, og hvad var netop det der gjorde at det blev fluefiskeriet?

Som 11 årig fik jeg min første fluestang fra min farfar. Det var en Hardy split cane stang som jeg hurtigt fik knækket. Men at linen var kastevægten nåede at trække mig til fluefiskeriet sammen med lidt aborrefluer bundet af undulatfjer. I min ungdom prøvede jeg stort set alle fiskformer, men fluefiskeriet vandt da det er en enkelt teknik som alligevel så avanceret, og noget man kun kan blive bedre til resten af livet.

Hvilken fiskeoplevelse har sat sig mest i din hukommelse, og fortæl gerne hvorfor og hvordan du tænker tilbage på den?

Jeg har fisket verden rundt i mange år, så det er svært at sætte en finger på den bedste af utallige fantastiske oplevelser. Lige fra at kroge en Marlin til en ringende ørred samt tager en perfekt præsenteret Black Gnat. Jeg har tilmed en del rekordfisk på Island med tror ikke det er dem som betyder mest. Jeg tror den oplevelse som har betydet mest var ikke fluefiskeri. Det var i 1993 hvor jeg startede med at fiske karpe på en sø som aldrig havde været fisket. Tilmed var der ikke karpefiskere som havde sat ud nu, så det gik alt på rygter om karper. Jeg forfodrede inden jeg startede og smed spændt tre tackle ud fredag aften uden at vide om der var nogen karper i søen med sikkehed. Lørdag morgen tidligt var hug og jeg landede min første karpe. Det var en fantastisk oplevelse og noget jeg stadig kan føle og glæde mig over. At kaste sig ud i et større projekt og vinde både på ens forberedelse, og få svar på søens mystisk sætter dig.

Hvad indeholder et godt fluefiske setup for dig og uddyb gerne hvad du vægter højt i dit valg af setup.

havørred på 101 cm

Først og fremmest er det performance. Dvs. en stang og line som passer perfekt sammen til min kastestil. Til det meste af mit fiskeri som er laks og ørred, kaster jeg sjældent mere end 15 meter og fluen skal præsenteres ordenligt og linen må ikke plaske. Det skal mit gear kunne levere og naturligvis mine evner, men grejet er vigtig. Når det så er sagt nyder jeg grej som der ligger passion i fra producenten. Der er stadig flere producenter hvor det fiskeri, laver grej til fiskeri og kan Deres håndværk. Scott og Winston kan jeg fremhæve som produkter hvor der er sans for detalje, godt håndværk samt lagt passion i det. Sammen med tilsvarende hjul kan man altid nyde når fiskeriet ikke kører. Ordentligt lavet grej holder pga kvaliteten også længere. Noget jeg ikke kan lide er standard grej med et eller andet firma logo på. Det er ofte dårlig kvalitet, og for mig helt uden sjæl.

Hvilken fluetype og flue holder du meget af og fiske med, samt hvilke egenskaber skal en flue have for at du fisker med den?

Der er mange fiskearter på en sæson for mig, men for at snævrer det ind vil jeg holde mig til laks, som jeg dyrker meget på Island, hvor jeg bor og fisker hele sommeren. Jeg holder mest af et fiske men riffling hitch. Det er en form for skater men i modsætning til skumfluer har fluens udseende ikke den store betydning. Fluerne er bitte små men laver et “V” på overfladen når linen strammes og det “V” stiger laksene og angriber. En fantastiske og visuelt form for fiskeri som ofte ud fisker andre teknikker hvis man mestrer det. Enkeltkrogs fluer med en portland knude en 1 cm micro tubes med lidt sort egernhår er alt hvad der skal til.

Beskriv en god fiskedag for dig?

Man er blevet ældre og mængderne betyder ikke så meget mere. Men stadigvæk er at lave en god taktik, og se den virke tilfredsstillende. Men en flot dag langs Tilmed på mine egne fluer.

Fluebinding optager Nils rigtig meget, og han har lavet rigtig mange flotte fluer. Nogle af disse er de mest fangende på Island. Jeg har taget en god håndfuld af de mange fluer, som han har bundet herunder, fordi jeg simpelthen ikke kunne begrænse mig i udvælgelse af dem, som Nils har været så flink at sende mig. Hver især er de helt unikke, ja jeg vil faktisk sige små kunstværker.

Der skal lyde en stor tak til Nils Folmer Jørgensen herfra, for at jeg har måtte lave dette mini portræt af ham, samt ønskes han knæk og bræk i den store fiskeverden. – Michael Olsen – Afiskeri.dk

 

Tidligere artikelROTENON LAKSEFLUE – AFISKERI.DK
Næste artikelKINGFISH BLUE TANDEMS BØRSTEORM – AFISKERI.DK