5 HURTIGE TIL OLAF SOLBERG

725

5 HURTIGE TIL OLAF SOLBERG

Det var med stor glæde, da Olaf takkede ja til at være med i 5 hurtige. For jeg har siden han fangede sin storlaks i Skjern å, gerne ville have svar på nogle spørgsmål om hans fiskeri, og lære ham at kende.
Vi har skrevet en del sammen for at denne artikel kunne blive færdig, og jeg må sige han er en yderst flink mand, og en meget passioneret laksefisker. Det har været helt fantastisk og skrive med ham og herunder kan du læse hans 5 hurtige til Olaf Solberg.

Helt siden min farfar tog mig med på geddefiske ved Glomma har fiske interessen vært stor. Og med alderen vokset den sig bare større og større. I 2002 flyttet jeg og min danske kone fra Norge til Midtjylland i Danmark. I den lokale Intersport butikken i Herning mødte jeg Per Gylling, som spurte om jeg ville være med på et fluebinder kursus. Jeg havde knapt nok taget fat i fluestangen før, Per blev en mentor og god ven.

Min første fisk på flue fanget jeg i en af de mange Put & take søer ved Herning. Derfra startet et fluefiskeeventyr som skulle vise sig , at blive min største lidenskab. Med på købet fik jeg en gode kammerater, som jeg har holdt kontakten med siden. I dag fisker jeg udelukkende med flue efter havørred, stalling og laks, der årets højdepunkt er laksesæsonen.

Det var med stor glæde og ydmyghed jeg takkede ja til, at blive en del af Zpey teamet. Det at fiske med ”high end” fiskeudstyr gør den totale fiskeoplevelsen endda bedre. Her i Norge er vi to ambassadører, og vi prøver at promoverer Zpey på en balanceret måde gennem sociale medier, og i vores hjemme elv, Ågårdselv som er et sideløb til Glomma.

3.Du fangede den største laks ved Skjern å i nyere tid, hvordan var det og hvad husker du mest ved denne laks?

Premiere ugen i Skjern å i 2012 var helt vild. Hvis ikke jeg husker helt galt blev der fanget ca. 200 laks den første uge.

De to første dagene fisket jeg fra solopgang til solnedgang. Der blev fanget fisk foran mig, bagved mig og på modsatte side af mig. Selv havde jeg ikke et eneste hug de to første dag. Havde det ikke vært for at jeg skulle møde min gode ven Ole Friis, ved åen den tredje dagen, havde jeg nok blevet hjemme for at sove nogen timer ekstra. Men heldigvis havde vi en aftale, og den måtte holdes. Vi mødtes ved Gjaldbæk bro, og der lagde vi en slagplan. Ole gik på den ene siden og jeg gik på den andre siden. Rundt svinget opstrøms trampestien skulle jeg ligge fluen helt perfekt og tæt på modsatte bred. Fluen arbejdet et par meter ud fra brinken før den stoppede op, efterfulgt af et tungt rusk i fluestangen. Efter en lang og nervepirrende kamp kunne jeg lande en flot laks på 20,4 kg. Mens laksen ligger der foran mine fødder, kommer der gående en lystfisker mod mig. Da han kommer op til mig, og fik øje på laksen hoppede han to skridt tilbage, og sagde ”for satan da, hvor et dyr”. Det blev en rigtig god dag.

Norge – Ågårdselven (min hjemme elv)

Her bruger jeg primært Zpey Stealth 13,5 fod med 30 grams hybrid skydehoved. I starten af sæsonen når elven går flomstor bruger jeg synk 5/6 og med hurtigsynkende polyleader på  en 10-12 fods. Forfanget varierer fra 0.40-0.50 alt efter vandstanden i elven. Får man fluen ned til laksen i det kolde og den høje vandføringen, øger det chancen for kontakt med laksen.

Ågårdselven er en brugtal elv med mange fosser og hårde stryg. I løbet af de år jeg har fisket der, har jeg mistet nogen +15 kg laks, som jeg ikke har klart af holde på grund af den stærke strøm. I år skal jeg fiske med Zpey´s kraftigste stang som er en 14.6 fod og med hybrid skydehoved på 34 gram. Med dette setup håber jeg at kunne holde igen på storlaksen før den går ud i fossen.

Finnmark – Tørfluefiske efter laks

De sidste par år har vi haft nogen turer til Finnmark som ligger helt nord i Norge, og som grænser op til Rusland og Finland. Her mødte vi små og glasklare elve med god opgang af laks, havørred og sjørøye. Her finder vi også nogen elve hvor der er laks tager i overfladen. Her kan man med fordel praktisere hitch og tørfluefiskeri. Det er så utrolig spændende da man kan se laksen på bunden, samtidig som den rejser sig for at tag et eller andet i overfladen. At fange en laks på 5 kg på tørflue på en #5 enhåndsstang er utrolig spændende. Det er nogen vanvittige kræfter som sættes i gang, og man bliver nærmest som en fiskejunkie efter en sådan oplevelse.

Mit favorit setup til hitch og tørfluefiske efter laks er Zpey Dreamcatcher II #5 med Zpey shooter flydeline #6. Videre bruger jeg monofilt færdig tapert leader med 0.30 i spidsen. Leaderen er ca. 2x stanglængden.

Danmark -Vorgod å

De sidste mange år når jeg har vært på besøg i Danmark har jeg fisket mere og mere i Vorgod å, som løber ud i Skjern å. Det var også her jeg fangede min første laks på flue i sin tid. Har en behov for at være lidt for mig selv, og her er Vorgod å stedet at være. Her findes der kilometer på kilometer med godt fiskevand.

Fluefiskeri i Vorgod å kan være noget krævende, og det tog lidt tid før jeg knækkede koden. Nogle år er der vældig god opgang af både laks og havørred her. Og er der først laks og ørreder på træk i Vorgod å er den bide villige.

I Vorgod å praktiserer jeg på en måde snige fiskeri der jeg gør mig selv lidt usynlig i omgivelserne, og det kan godt kan betale sig at være lidt bevidst på hvordan man præsenterer fluen for laksen. Med andre ord skal man her gå lidt bort fra det traditionelle laksefisket. Her skal man se efter dybe huller og strøm render. Får man fluen ned og arbejde i dybet et par tre meter før et nyt kast vil det gi laks på krogen. Garanteret.

Mitt opsætning i Vorgod å er Zpey Stelth 11.9 med et 20 grams hybridline. Jeg har har god erfaring med og fiske uden polyleader, og heller bruge en spids på 0.40 og ca 2-2,5 meter lang koblet direkte på fluelinen. I enden har jeg ofte en belastet flue på 3-4 cm. Gerne i nogen kradse farver. Når jeg fisker ligger jeg korte, korte og præcise kast så fluen begynder at fiske med det samme den lander og dykker ned i dybet.

I mange år handlet fisket for mig om at fange mange og helst store fisk. Med årene har den tankegang ændret sig.

I dag bruger jeg lystfiskeriet som en form for meditation og afstresning i en ellers hektisk hverdag. Selvfølgelig drager jeg på fisketur for at fange en fisk, men ikke så vigtig er det, mere at nyde de naturoplevelser det gir, i tillæg til frisk luft, lys, motion og godt kammeratskab. Jeg har mange ganger tænkt over hvad en fisketur gir mig. Det jeg har fundet ud af er at jeg her klarer at slå af harddisken i hjernen, og bare leve i nuet uden og skulle ta stilling til noget. Når jeg kommer hjem fra en fisketur og ikke kommer i tanke om hvad jeg har tænkt på i løbet af dagen, så har det vært en god tur.

Med eller uden fangster, det betyder ingen ting. Det er altid godt at drage på fisketur med gode kammerater, men lige vigtig for mig har det blive at tag nogen  alene turer. Det er på mine alene turer jeg virkelig mærker at pulsen falder og hjerneaktiviteten går ned. Og af og til afløses det af et pludselig hug i enden af stangen, der du skal ha styr på stang og linen efterfulgt af hurtige udløb. I løbet af et spildt sekund er det pludselig mange ting man skal have styr på. Det er så fedt, og det har blevet en livsstil. 

Der skal lyde en kæmpe stor tak til Olaf Solberg for at dette mini portræt kunne lade sig gøre, og stort Knæk og Bræk – Michael Olsen Afiskeri.dk

5 HURTIGE TIL OLAF SOLBERG

 

5 HURTIGE TIL OLAF SOLBERG

Tidligere artikelAPACHE SHRIMP – MONTH FLY IN APRIL 2021
Næste artikelGLASÅLEN VARIANT – KYSTFLUE