5 HURTIGE TIL PER GYLLING HANSEN

1878

Som lokalreporter ved Mandalselven for Afiskeri.dk kom jeg for mange år siden i kontakt med Per Gylling pr.mail. Ham og hans hold skulle fiske ved Mandalselven og skulle lige have sidste nyt. I 2017 fik Afiskeri en samarbejdsaftale med Zpey, hvilket også førte til et tættere samarbejde med Per som er en utrolig venlig, imødekommende samt hjælpsom person, der er helt nede på jorden.

Men hvordan ser hans baggrund ud inden han kom til Zpey, og blev grej designer.

Det hele startede i Intersport Herning, hvor han i 12 år var afdelingsleder i jagt og fiskeri. Herefter skiftede han til forsikringsbranchen og efter 10 gode år og en nyerhvervet titel som far besluttede han sig for at stoppe og det blev begyndelsen hos Zpey.

Per har fisket i over 30 år, og har været rundt i 11 forskellige lande, heriblandt New Zealand, Alaska og Australien.

Men især Norge er blevet dyrket meget, og her er han gerne flere uger om året. Dels ved den dejlige Mandalselv og senere på sæsonen ved Gaula, men Orklas vand har også set hans fluer.

Derudover har han på egen hånd været ved nogle mindre vestvendte små elve, samt været på jagt efter stallingen i Glomma.

I Danmark vil du mest kunne møde ham ved Skjern å, hvor han fisker det meste af sæsonen. Her er han certificeret guide, og nyder meget af at give sin viden videre til andre, så de kan få en fantastisk oplevelse ved åen. I sit fiskeri ved åen bruger han også meget tid på, at teste grej i sit arbejde for Zpey.

Fisker du ved Karup å, vil du også kunne få en hyggelig snak med Per. Her går han på jagt efter åens havørreder.

Ved siden af hans fiskeri ved åen, holder han også utrolig meget af at tage på kysten efter havørred. I 25 år har han dyrket sit kystfiskeri, som foregår ved Horsens og Vejle fjord. Han har specifikt 19 pladser som han gør brug af, afhængig af vejr, vind og årstid. Hans fiske territorium er med årene blevet udvidet til også at dække at Fyn.Fyn byder på mange dejlige fiskepladser som, nu takket være etableringen af motorvej hertil, ligger indenfor en fornuftig køreafstand.

Udenfor laksesæsonen har han i mange år dyrket geddefiskeriet. Det har givet nogle fantastiske oplevelser i naturen og fangster af de helt store Hr.Grum. Når han er ude i sin træbåd, på sine favorit spots, betyder det utrolig meget for Per, at han også får nogle fantastiske naturoplevelser med sit fiskeri. Han er en mand der har sans for detaljer, og ordet “hygge” gør han meget ud af også på sine geddeturer. En lille grill og trangia blus er en del af hans fiskeri, så han selv eller med fiskevenner kan nyde en dejlig frokost i skønne naturomgivelser.

Fortæl om hvordan dit fluefiskeri startede, og hvad var netop det der gjorde at det blev fluefiskeriet?

Skjern å 110 cm (hans pr. ved Skjern å er 120 cm)

Da jeg er født ganske få meter fra Sundssø i Midtjylland, og stort set fiskede hver dag i min barndom havde jeg allerede som ung fanget fisk nok i mit liv, til at jeg personligt begyndte at lede efter mere udfordring og blev grebet af diverse film om fluefiskeri. Jeg fandt en spinnestang som havde lidt flue-action og stjal 30 meter højtaler ledning fra min far som var radiohandler. Et gammel camo hjul blev fundet på loftet og jeg var i gang med fluefiskeriet. Det hele gik over forventning indtil den dag storørreden huggede og ledningen sprang. jeg var knust, men opsat på nu skulle der skaffes penge til en rigtig fluesæt. Siden er det blevet til rigtige mange stænger.


Hvilken fiskeoplevelse har sat sig mest i din hukommelse og fortæl gerne hvorfor og hvordan du tænker tilbage på den?

Mega svært at svare på, da jeg egentlig aldrig bruger krudt på af, funderer på tidligere fangster og oplevelser, men altid higer efter de nye oplevelser i fremtiden. Men skal jeg nævne en oplevelse der var lidt speciel, var en 6 kilos havørred fra Karup som jeg drømte mig til. Natten forinden havde jeg drømt, at en 6 kg havørred tog min ”sniger” flue kl 00.45 ved ”busken” i det første kast på stedet. Aftenen efter var jeg på pletten ved åen og kl. 00.45 tog en 6,00 kg havørred min sniger rørflue i første kast ved busken – det var sku en underlig oplevelse jeg aldrig glemmer. Desværre har jeg siden drømt om en del fisk der aldrig har villet noget som helst.

Hvad indeholder et godt fluefiske setup for dig, og uddyb gerne hvad du vægter højt i dit valg af setup?

Det er super vigtigt for mig at grejet matcher udfordringen, såsom fisk, vind og vejr og lokalitionen jeg er på. Sammensætningen skal være sådan at jeg ikke tænker på kastet, men bare udfører det. Elsker at fintune tingene, og har faktisk et specifik setup til alle de steder jeg fisker. Er måske lidt nørdet hvad det angår, men elsker de små detaljer der gør kastet og fiskeriet går op i en større enhed. Ved korrekt sammensætning ”falder” jeg hurtigere i den fisketrance, hvor jeg er i et med naturen og grejet.

Hvilken fluetype og flue holder du meget af og fiske med, samt hvilke egenskaber så en flue ha for at du fisker med den ? 

Gaula – 113 cm

Nu er jeg selv ivrig fluebinder, så er egentligt til alle slags fluer, men må indrømme at rørfluen er min fortrukne flue både at binde og fiske med, nok pga. dens uendelige muligheder for størrelser, vægte og krogmontager. De sidste 10 år har jeg brugt meget tid på at forenkle mine fluer generelt.

Før i tiden, bandt og brugte jeg meget flotte fluer, men i dag bruger og binder jeg det, jeg kalder fiskefluer hvor filosofien er jo simplere jo bedre… heldigvis syntes jeg faktisk det er, det fisken også bedst kan li – hvilken egenskaber en flue skal have, afhænger totalt af forholdene så kan ikke sige noget generelt, men når alt kommer til alt, er troen på fluen det vigtigste for mig og er af den overbevisning at manden bag stangen er meget vigtigere end hvilken flue det er der fiskes med.

Beskriv en god fiskedag for dig, gerne uddybende ?

Lyder måske lidt klicheagtigt men en god fiskedag er faktisk en dag uden fisk.

Det der har givet mig mest når jeg sidder i bilen på vej hjemad, er hvis dagen har været harmonisk med ro i kroppen med lækre kast hvor det hele bare går op i en højere enhed og hvor jeg næsten har været i trance uden tanker på andet end at være tilstedet i naturen og ”føle” mig frem.

Endnu mere perfekt bliver dagen hvis der ingen bagkant er, om hvornår jeg skal stoppe, hvilket der bare sker for sjældent i et familieliv med børn og kone.

Herunder kan du se et video klip der på den perfekte måde beskriver visuelt passionen Per har om laksefiskeri.

Der skal lyde en kæmpe tak til Per Gylling Hansen, for at jeg har måtte lave dette mini portræt af ham. – Michael Olsen – Afiskeri.dk

 

 

Tidligere artikelTHE RED LADY – AFISKERI.DK
Næste artikelFANGST REKORDER VED VIDÅ – AF JENS CHR. LUND