Barometer trykkets påvirkning på Laksen

Det er efterfølgeren på del. 1 , som jeg skrev nogle år tilbage. Jeg fik indkøbt mig et digital ur, der kunne vise med barometer trykket. Fra dag et af var jeg utrolig spændt på hvordan dette projekt ville komme til at forløbe, og hvad jeg ville kunne drage at vigte informationer, samt ville det vise det samme som Andrew Bett var noget frem til i sin bog.

For lige at følge op på hvad dette projekt er for noget, så kort fortalt skrev jeg om i del.1 , at Andrew Bett havde tit gået med tanker om hvorfor laks på nogle dage, hvor alle andre forhold er perfekte. Men laksen ikke vil bide på krogen, og men nærmest fornemmer at elven er tom. Udfra disse tanker anskaffede han sig et barometer år og sammen med en hold fisker begrav de sig ud i et projekt som skulle vise på hvilken barometerstand holdet fangede deres laks ved. Det var helt tydeligt efter at have læst hans bog, at laks fanges bedst når der er en stigende eller stabil barometerstand. På faldende stand kunne der godt fanges laks, men der var utrolig langt imellem dem, og det gav en tydelig indikation på er her kunne der være en årsag, til de mange gange hvor jeg selv har stået ved elven, og følt det samme som Andrew på ellers perfekte forhold.

Jeg har haft uret med ved Mandalselven, Storåen og Skjern å, i årene 2015, 2016 og 2017. I mit lille forsøg indgår der fangster på i alt 22 laks, som jeg har dels har været med til at lande, selv har fanget eller som jeg har stået og set fighten på som kom på land.

1 laks blev fanget ved Mandalselven på faldende vandstand, og det var på en dag hvor elven virkede utrolig død, og det var også den eneste laks jeg den dag har kendskab til blev fanget.

2 laks blev fanget på stabil barometerstand ved henholdsvis Storåen og Mandalselven. Fangsten var på præmieren 2017, og det sjove ved denne var, at mig og min fiskemakker fra arbejde. Havde været nedover dette stræk og var vel kommet henholdsvis 10 m og 50 m længere ned af åen, hvor så en fisker startede på modsatte side. Blot efter to kast huggede en +10 kg laks på hans flue ved vores bred. Fantastisk oplevelse er det altid, at overvære en fight, men for pokker hvor ville mig og min fiskemakker gerne at det havde været en af os som havde fået denne stålblanke flotte laks på krogen.

19 ud af de 22 laks blev fanget på stigende barometerstand, og det skal siges at de fleste af de 19 var ved Mandalselven, og nogle ved Skjern å samt 1 ved Storåen.

Dette forsøg viser jo helt tydeligt en sammenhæng som den kære Andrew Bett også kom fremtil, at på stigende barometerstand er chancen for laks gunstigst og på disse tidspunkter skal man være ved elven og fiske. Mens man helt klart ved faldende barometerstand kan vælge at slappe lidt af, og få lidt kaffe eller hvis det er nødvendigt en lille lur ved elven.

Samtidig giver det også en besked til de laksefisker man af og til møder på sin vej, som er ved at rykke håret af sig selv fordi de ikke kan forstå hvorfor de ikke har mærket noget som helst på deres træk nedover deres favorit stykke. Der er efter min mening en tydelig forklaring, barometerstanden er faldende, sæt kræfterne ind igen når den begynder og stige.

Samt at man ved faldende barometerstand fisker under sværere forhold og chancer ikke er store, men at der vil være langt mellem hug af laksen på de tidspunkter. 

Så konklusionen på mit lille forsøg må være, at man skal være klar på fiskepladsen ved stigende barometerstand, og at man ved faldende har en meget lille chance for hug af laks. Mens man på stabil barometer stand har okay chancer for at møde en laks, men at de bedste forhold nu engang er ved stigende forhold.

Jeg håber denne artikel kan være med til at besvarer det spørgsmål rigtig mange laksefisker, helt sikkert stiller sig selv af og til. Hvorfor er der ikke hug lige nu, når forholdende på de andre parametre er perfekte.

Knæk og bræk ved elven/åen – Michael Olsen – Afiskeri.dk

 

 



Web Analytics


Tidligere artikelKæmperne ved Mandalselven
Næste artikelJANUARY NO.2 – PURPLE SIMPLY – STEP BY STEP