Dårligt nyt fra Mandalselven

  473

  Dårligt nyt fra Mandalselven

  At bringe dårlige nyheder fra Mandalselven, havde jeg nok ikke i min vildeste fantasi aldrig drømt om skulle ske, men det ser altså meget skidt ud for denne smukke elv.

  Først var der en meget lav vandtemperatur som holdte laks fra at gå op i elven, som skyldes den meget sne smeltning i fjældet.

  Dernæst kunne man så konstatere lige som i andre norske elve, at der ikke var kommet den samme mængde laks tilbage til elven, som der plejer.

  Dette har så bare fortsat, og igår traf man så den beslutning at man frem til 8 juli, kun må fange en laks eller havørred. Det man ved denne nye regel skal hæfte sig meget ved er, at hvis man hjemtager en af de to fisk, så stopper ens fiskeri for den pågældende dag, og starter så først igen i det nye fiskedøgn. Det vil sige at catch and release efter man har fanget en fisk ikke er tilladt indtil 8 juli.

  Derefter overvejer man så hvordan situationen står til derefter, og om man skal iværksætte yderlige restriktioner.

  Personligt er jeg lidt splittet i det her, for Mandalselven har altid været en sen opgangselv, og jeg mener som tidligere udtalt, at hvis der efter uge 27 fortsat er lave uger med fangster så burde man reagerer. Jeg forstår godt hvorfor man allerede nu reagerer, da fangsttallet indtil nu aldrig hvad jeg kender til har været så lavt som i år.

  Jeg vil ikke blive overrasket hvis man forkorter sæsonen i år, det vil sige at dele af august eller hele august stoppet for fiskeri. Det vil give mange spørgsmål allerede nu tænker jeg, og et af dem vil være. Tilbage betaler man så folk der har købt fiskekort til dage i august, og det vil jeg forsøge og få klarhed over.

  Man skal huske at d. 27 juli vurderer man i midtvejsevalueringen, om elvens gydemål er opnået. Derfor vil dette være alt afgørende for august, hvis man allerede inden da evt. har truffet beslutninger om august.

  Årsagen kender man ikke til pt. , og der har været mange rygter om flere forskellige teorier. Dem vil jeg ikke bringe her for eftersom der ikke er noget 100 % på tryk, så vil det blot være rygter i min optik.

  Trist er det i den grad, og jeg vil nok anbefale at man ikke booker færge, overnatning og fiskekort til august, hvis man ikke har gjort det endnu. Før man har klarhed over midtvejsevalueringen sidst i juli.

  Det spørgsmål jeg i denne uge har fået flest af, er om jeg kan anbefale andre elve i sørlandet. Her vil det være Tovsdalselven, lygna og Audna. Det man bare skal huske med disse elve er at de afhænger meget af om der er nok vand i elven til om de fisker godt. Derfor kunne man også kigge mod en elv som Bjerkreim, som et alternativ.

   

   

  Dårligt nyt fra Mandalselven

   

  Dårligt nyt fra Mandalselven

  Tidligere artikelJens Chr. Lund slår til ved Vidå
  Næste artikelSørgeligt for Mandalselven