Et af de andre steder vi havde fornøjelsen og se i uge 33 -2015, var kalkstationen ved Bjelland. Bjørgulv Foss fortalte om hvordan det foregår og hvad anlægget kan giv elven.

Grunden til at man sender kalk ud i elven er, at elven har et højt indhold af aluminium. Det er den giftige Aluminium man er meget opmærksom på i elven, fordi et for højt værdi indhold af dette i elven, vil dræbe laksen og smolten, da det sætter sig på gællerne.

Ved og tilfører elven kalk får man aluminiums værdien ned på det rette niv. Så det er meget vigtigt at ph værdien er stabil og det hjælper stationen med til. Man kan sende 95 tons kalk ud i døgnet hvis der er behov for dette.

Udover denne station i Bjelland har man også i hovedløbet stationer ved Smeland og Håverstad i sone 4, plus i sideelven er der 5 mindre stationer.

Ph værdien er på 6.00 når smolten går til havs, og fra 15.feb til 15.april ligger den på 6.2. Efter 15 april ligger væriden på 6,4.

Her ledes kalken ud i elven.

Da Afiskeri.dk i uge 33 – 2015 var på vores årlige tur til Mandalselven var vi på besøg ved min god ven Bjørgulv Foss, som arbejde med Mandalselven på mange fronter. Han viste os rundt i Sone 4, og et af steder var tælleren ved Mannflå. Som ligger nede i den nedre del af Sone 4.

Det er et imponerende arbejde man har gjort for laksen ved i venter og fjerne en af tærsklerne ned mod laudal kræfværk her i vinter. Man håber det lykkes og kunne fjerne flere, samtidig og få vedtaget at vandføringen bliver højere på det de døde stræk, så laksen igen kan gyde på denne passage, samt igen og kunne lukke op for fiskeri. Det vil kunne tilfører Sone 4 nået unikt fiskevand i verdensklasse, samt give mulighed for vækst i lokal samfundet på mange fronter.

80 – 90 % af de laks som går op og gyder, når til havs igen, det er et imponerende tal, som giver gro bund for at laksestammen, er vær at kæmpe for. Man gør rigtig meget for at give laksen de bedste leve vilkår, og der arbejdes ben hårdt på rigtig mange fronter for at det kan blive helt perfekt.

60 % af laksen gyder ovenfor Laudal, og smolten er 2,6 år i elven før den går til havs, som sker lige så stille midt i april og slutter omkring midten af Juni. De fleste smolt går til havs i maj måned, og i 2013 gik 90 % af smolten til havs på 14 dage.

 

 

Tidligere artikelMapping over how the salmon get over Haugefossen
Næste artikelMandalselvens Historie part.1