EN LEGENDARISK KYSTFLUE – AF MICHAEL OLSEN

651

EN LEGENDARISK KYSTFLUE

En flue blev i 1980´erne skabt ved et fluestik af Steen Ulnits, den fik navnet Juletræet. Den var meget enkel i sin opbygning, hvor kroppen var rødt uldgarn og flashabou samt rød bindetråd. Senere blev uldgarnet skiftet ud med fluorød chenille. Denne chenille er hele hemmeligheden bag dens succes, idet materialet suger vandet til sig, så den let synker, og derved kan fiskes hurtigt igennem vandet. Idag bindes den med flettede flashabou rør(mylarrør), og den fanger stadigvæk den dag idag, lige så godt som i 80érne. Mange glemmer det med Chenillen, da det gør at fluen tager længere tid at binde. Men som Steen skriver i sin nye bog “Kystflue” ,  så kan folk der ikke binde den korrekt ikke kalde den juletræet, hvis man ikke følger den originale opskrift.

Min udgave er en variant af Juletræet, idet den ofte har fået skiftet kroppen ud med hvidt uldgarn, om sommeren og til vinter fiskeriet er det den udgave med rødt uldgarn.

For 4 år siden snakkede 4 af mine testfisker med mig, om vi ikke skulle prøve og se lidt nærmere på Juletræet. Hvad kunne standard mønstret bruges til i forhold til af udvikle det i en retning der måske kunne skabe en forbedret udgave. Vi gik i tænkeboks alle 4, og efter nogle måneder begyndte vores brainstorm på det. Efter en 3 mdr. havde vi så mange ideer at vi måtte trække en streg i sandet, og begynde at arbejde os ind på hvad vi ville have med som fokus område til de første testfluer. Løsningen blev at jeg skulle binde 6 fluer, hvor kroppens farve var forskellen på de 6 fluer. På billedet kan du se de 6 fluer som var starten på testen. Kroppene havde følgende farver lyseblå, neongrøn, hot orange, gul/orange, lyselilla og pink.

Derefter besluttede vi at gøre som vi plejede med andre testfluer, som er at de fiskes med i 6-9 mdr. I den tid gør vær testfisker sig en masse notater, som blandet andet er når fangsten indtræffer, hvordan var lys forholdene så på det givende tidspunkt. Et andet parameter er årstiden på fangsten, og vandtemperaturen.

Efter knap 9 måneder fik jeg så de mange dataer indsamlet, og kunne udfra disse lave et skema som nemt kunne give en vurdering af hver enkelt flue farve.

Dernæst besluttede vi at skærer halvdelen af antallet væk, da der udfra de mange dataer var et klart billede af hvilke tre der havde fanget flest havørreder. Disse tre var lyseblå, hot orange og den neon grønne.

Den neon grønne arbejde vi herefter med i en del tid, da den var af de tre fluen som havde fanget 3 mest. Vi prøvede rart meget af med vægtning, forskellige front hackler, i grønlige farver. Men det gik ikke som vi havde regnet med, for fluen begyndte nu lige pludselig at få færre fangster, ja faktisk så lidt at vi snakkede sammen om vi havde skrevet rigtigt ind på testskemaerne for den neongrønne flue. Men så kom gennembruddet da jeg en aften sidder og leger lidt med forskellige gummiben, som måske kunne bruges til fluen. Lyset i mit fluebinderi falder åbentbart sådan, at jeg ser til min store overraskelse at kroppen ikke er neongrøn, men snarer sådan lidt sol gul. Jeg fortæller de andre 4 omkring det jeg havde oplevet, og ret hurtig samme aften får jeg bundet et sæt testfluer til dem alle med en gul fjer som fronthackel.

Det blev starten på et utrolig spændende testfiskeri, for nu begyndte fluen at fange igen. Vi legede videre med forskellige ting i gult.

Det samme blev gjort med den lyseblå som var fluen der i den første test klart fangede flest havørreder i den varmeste måneder, og dårligst i september samt april. Denne flue prøvede vi også mange forskellige sjove kombinationer af på. Men der var kun et par der virkelig havde succes, og efter mange testtimer på kysten. Lavede jeg en prototype som skulle fiskes med i 1 1/2, for virkelig at se hvilke datas det ville give os.

Hot orange udgaven var den af farverne der fangede flest havørreder, og vi var efter den første test periode, ikke sikker på at den skulle tilføres ret meget nyt, da den havde givet så mange fisk. Dog lavede vi et par forbedringer, som skulle vise sig at gøre denne flue til en ren vinder. Og jeg vil kom næremere ind på det længere ned i artiklen.

Det har været nogle meget spændende år med test og fluebinding af disse fluer, og det har givet viden som vi også afprøver på andre fluemønster, for kunne der være en rødtråd i dette, så kunne det jo være spændende at finde den. Men da kan jeg godt afslører at der er mange sammenligninger allerede nu i andre testfluer som vi har under test.

Men tilbage til det artiklen er om, nemlig Juletræets varianter eller måske skulle de tre testfluer have helt nye navne, det må fremtiden vise.

Den neon grønne flue som i vandet fik en gul agtig krop, blev en fantastisk flue med sit helt eget mønster i fangster. Dens udseende kan du se på billedet her ved siden af, og dens tilføjelser i forhold til test flue 1 i neon grøn udgaven, ses tydelig og at det ikke har været meget den er blevet tilført, blot et mallard gul fronthackel og gul ræv som hale. Fluen viste sig at være utrolig god i foråret, forsommeren og midt på efteråret. Vinter månederne i stor størrelse gør den det fint, mens du ikke bør fiske med den i slut juni, juli og til medio august, for da vil de to andre udgaver gøre sig bedre.

Den lyseblå udgave fik tilført sig en lyseblå hen soft, og lidt lyseblå raccoon som hale. Fluen blev som du kan se på billedet ved siden af, en meget enkel og slank udgave. Sommer månederne juni,juli august er den velfangende og er det skam også i det sene efteråret. Vinter tiden gør den det udmærket med i februar visten den sig ikke at kunne hamle op med den hot orange. Brug den først igen når solen begynder at være på himmel igen. Overskyet vejr er derfor ikke der man skal bruge den, men er der uklart vand på en solskins dag, så fisk med den. Blå kyst fluer er efter min viden en overset farve, og man bør tænke denne farve med i sin flueæske.

Hot orange havde vi på forhånd inden den første test periode sagt, at den ville nok havne i top tre af de 6 fluer der var med. Men at den skulle blive havørredens foretrukkende farve set over 12 mdr. det havde vi ikke regnet med. Det er også den eneste som du kan se på billedet, der endte med at få lidt vægt tilført i form at et par sølv mini kuglekædeøjne. Dens udseende som den endte med er også den af de tre bedste fluer, som har fået tilført mest udfra hvordan fluen så ud i den første test periode. Hot orange er en allround flue som tager fisk året igennem. Dog har den nogle måneder der er dens klart bedste, og det er dem hvor vandtemperaturen er blevet koldere, plus så anbefaler vi at du binde stor udgave af den i slut november og frem til midt i februar. derefter trappes den lige så stille ned i str. så du ved skolernes sommerferie start har den bundet på en str. 8-10.

Denne artikel er en af de mere tunge ting, og kan med fordel tages over flere gange eller læses mange gange, for at få alle de gode oplysninger med sig til dit kystfiskeri. Det er også den første af sin slags på Afiskeri.dk, men bestemt ikke den sidste der bliver udgivet her på hjemmesiden. Så glæd jer til næste gang der bliver lukket op for hvad mig og de testfisker jeg fortsat har tilknyttet under det gamle fluebinderiet.dk er kommet fremtil på kysten.

KNÆK OG BRÆK Michael Olsen og testfiskerne.

EN LEGENDARISK KYSTFLUE

På Afiskeri.dk giver vi dig året rundet nyheder fra mange af de bedste lakseåer i Danmark. Storå, Skjern å, Varde å, Gudenåen, Kongeåen, Sneum å og Vidå.

Havørredfiskeri i de danske åer dækkes også på Afiskeri.dk, hvor du kan læse spændende artikler fra Simested å. Fra Sydnorge dækker Afiskeri.dk Mandalselven med alt hvad der rør sig ved denne fantastisk elv. Lige fra dens historie til elvens kendte ansigter, forholdene fra dag til dag og ikke mindst de mange fangster

Afiskeri.dk har også anmeldelse af grej, bøger , dvd, beklædning og værktøj til fluebinding.
Er du til fluebinding ligger der også en hav af laksefluer og kystfluer, enten i form af step by step billedudgaver eller bindevideoer.

Men her stopper det ikke vi har også flotte artikler om den Atlantiske Laks og Havørred, samt portrætter af danske lystfisker. Junior har sin helt egen platform fordi vi gerne vil hjælpe med til at flere junior begynder at fiske og melder sig ind i foreningerne.

Så husk at meld dig gratis som abonnet på Afiskeri.dk´s youtube Kanal og bliver følger på vores facebook side. Så støtter du os, så vi har mulighed for at kan tiltrække nye samarbejdspartner, og på den måde vil der kunne komme helt nye tiltag til gavn for dig som læser. På forhånd tak for din støtte.

Afiskeri.dk en side med bid i året rundt.

 

At Afiskeri.dk we give you the year-round news from many of the best salmon rivers in Denmark. Storå, Skjern å, Varde å, Gudenåen, Kongeåen, Sneum Å and Vidå.

Seatrout fishing in the Danish rivers is also covered at Afiskeri.dk, where you can read exciting articles from Simested Å. From southern Norway, Afiskeri.dk covers Mandal River everything that comes with this fantastic river. From its history to the familiar faces of the elven, the conditions from day to day and not least the many catches

Afiskeri.dk also has review of gear, books, DVD, Apparel and fly tying tool.

If you are on fly tying there is also a lot of salmon flies and coastal flies, either in the form of step by step image editions or tying videos.

But here it does not stop we also have beautiful articles on the Atlantic salmon and sea trout, as well as portraits of Danish anglers. Junior has its very own platform because we want to help more junior start fishing and join the associations.

So be sure to sign up for free as a subscription on Afiskeri.dk ́s YouTube channel and will be followed on our Facebook page. Then you support us, so we have the opportunity to attract new collaborator, and in that way there will be new actions to benefit you as a reader. Thank you in advance for your support.

Afiskeri.dk a side with a bite in the year round.

EN LEGENDARISK KYSTFLUE

Tidligere artikelNovember month fly no.2 – BLACK SPIDER – Step by step
Næste artikelNy spændende forsknings resultater fra DTU Aqua om Havørred ved Limfjorden