Året 2014 blev endnu en fest på alle måder, og den startede faktisk allerede i Januar måned, hvor forberedelsen til en ny sæson tog sine første spadestik. Det nuværende team på Afiskeri.dk, blev på et møde enig om køreplanen for den ny sæson.

Samtidig havde vi besluttet at der skulle ligges endnu flere billeder ud på, de enkelte delsoner i sone2 , og selvfølgelig også i sone 3. Det kom vi ret hurtigt i mål med, og de billeder vi fik taget på vores tur i uge 33, vil blive lagt på henover den kommende vinter.

Den 19.4.14 skete der en drejning vi ikke lige havde set komme i det, vi fik en henvendelse fra Ryan Marchese. Det åbnede nye døre for os og senere på året indgik vi et officielt samarbejde med ham. Det har vi og er fortsat utrolig glade for, at det skete og vi vil sammen skabe rigtig mange gode ting. Som igen kommer vores læsere og medlemmer af vores facebook gruppe til gode. Jeg kan kun opfordre alle som læser denne artikel til ,og holde øje med os på vores Facebook gruppe som hedder Afiskeri.dk, for på den platform, kommer der ting hurtigere på af og til end vi her på siden. Den er et rigtig godt supplement til vores hjemmeside.

Lige før sæson start kom der gode nyheder fra Elven, da laksen i år kom nået tidligere til elven. Man havde allerede tre 3 uger før sæson start set laks i elven. Det var et godt tegn som gav sød musik i de mange øre som snart skulle, af sted til premieren. Premiere er altid en meget speciel ting, og 2014 var ingen undtagelse, for mødet med sine venner ved elven, som man måske ikke havde set siden sidste sæson, er altid en glæde i sig selv. Langs elven havde folk arrangeret fest middag og der blev hygget igennem inden klokken slog 24. Nu var sæsonen i gang og den kastede på den første dag 21 laks af sig, den største var på 9,2 kg og blev taget på Nedre Holum af Reider Sodeland.

Sæsonen var kun 4 dage gammel før den første rigtig storlaks blev landet på 12,5 kg i Hauge C, og den var faktisk den største fangede laks indtil d. 21.8, hvor den altid velfangede Kristian Sandnes er ude med not som et af sine redskaber i sone 1. Her fik han en laks på 12,6 kg i nettet. Personligt ser jeg nu stadigvæk den på 12.5 kg som årets størst fangede laks.

Sæsonen 2014 vil også gå over i historie bøgerne som den mest tørrer sæson i mandsminde, da der nok ikke var mange der havde regnet med denne faktor, som en modstander da sæsonen gik i gang. Men utrolig nok drillede tørken selvfølgelig også i Mandalselven, men slet ikke på samme måde som i mange af nabo elvene. Den varede helt utroligt helt hen til slutningen af uge 32, men så skal jeg da også lige hilse og sige, at der blev lukket op for sluserne fra vor herre. Jeg har aldrig i min tid ved Mandalselven set den fantastiske natur, der jo er ved elven, få så meget vand på kort tid. Der blev dannet søer på marker som altid havde været et sikkert tør sted. Selv blev vores tur i uge 33, hvis nogle kan huske hvad vi dagligt sendte ud på facebook, en nået anderledes tur en vi lige havde regnet med. Op til vi skulle af sted så alt bare perfekt ud, men på kort tid, måtte vi ved ankomst ændre vores taktik og strategi for dagene ved elven. Det var faktisk en super oplevelse vi havde, for det gav mulighed for at fiske på forhold man ikke ofte møder.Så skulle det opstå igen ved vi præcis hvad der skal til for at få en dans med en laks, og jo så husker jeg også året 2014, når vi nu er ved det omkring vores uge 33 tur, som året hvor det endelig lykkes mig og få min første fluefanget laks på land, og den har virkelig ætset sig ind på computeren.

Nu var der ikke mange uger tilbage af sæsonen, men der var fortsat godt gang i fiskeriet. Samtidig havde man som en rigtig god ting lagt Mandalselvens første festival i sæsonens sidste dage, som falde i weekenden d.13-15 September. Flot arrangement og glædeligt at der nu også er kommet en festival ved Mandalselven, det går i den helt rigtige retning.

Hvordan er sæsonen så gået i skrivende stund, hvor man går ind og vurdere ud fra  hvor mange laks der fik en dans med en lystfisker. Jo der blev hvis man lige runder tallene på fanget 1,5 ton mere i 2014 end i 2013, hele 2158 stk mod 1945 i 2013. Den total fangst for 2014 indskriver den sig på en 7 plads set over de sidste 10 år. Giver det så et svar på om det har været et godt eller dårligt år, ikke efter min mening for der er rigtig mange parameter man kan vurdere om en sæson har været god, alt efter hvad man vil have ud af tallene. Personligt ser jeg det som et godt år, når man tager tørken med som en utrolig hård modstander, og at man i rigtig mange norske elve i år, har fået nedslående meldinger om, at der bare ikke er kommet den vanlige opgang af laks. Ud fra disse to kriterier mener jeg sagtens man kan være tilfreds med 2014.

Men jeg vil nu også benytte lejligheden til, at udtrykke mig skepsis over for den tendens der generelt er i vort nabo land Norge. Omkring deres måde og behandle deres natur på, og her tænker jeg kun på vildlaksen. Jeg er meget spændt på og se, hvad der sker i 2015.

Men nok om dette p.t. vi der har været en del af fiskeriet ved Mandalselven, har haft en masse lykkelige øjeblikke som vi nu i den kommende tid, hvor vinteren snart bakker på døren, kan glædeligt se tilbage på, og gøre at vi lige så stille lader op til endnu en sæson ved Mandalselven.

Husk at vi ikke holder ferie hele vinteren her på Afiskeri.dk`s Mandalselv side, vil ligger en masse nyt op henover vinteren, og i Januar måned begynder og klippe en ny flot film sammen og vores dejlige Mandalselv.

Knæk og bræk og tak for en super sæson i 2014

Michael Olsen – Afiskeri.dk

 

Næste artikelEvalueringen af 2015 – Mandal