Evalueringen 2017

Mandalselven har i sæsonen 2017 vist sig fra sin bedste side, og bevidst dens mulige potentielle der kan bygges videre på i fremtiden. Men lad os begynde hvor det hele startede d.1 juni  til premieren på 2017.

Inden Premieren begyndte, havde man kort forinden, (helt præcist 13 dage) annonceret at til sæsonen 2017, vil der være helt nye stykker at fiske på i Sone 4. Disse stykker var der , man hidtil havde haft lukket for offentligt fiskeri, og i daglig tale var dette stræk fra mannflåvatn til Laudal, man kalder Mindstevandførings stykket. Her havde man som jeg tidligere har berettet om, fjernet mange af tersklerne for at lægge elven tilbage til sit naturlige leje, som bliver et kæmpe gydeområde for laksen. Samtidig med dette var planen at lukke op for offentligt fiskeri. Så efter 1 ½ års arbejde var man klar i 2017, til at lukke op for fiskeriet. Løsningen blev at man lavede 6 delsoner på dette lange stræk, og det var meget glædeligt for dette kunne være bindeleddet. Her mener jeg at rigtig mange laksefisker ved Mandalselven, ikke ved hvad der gemmer sig af fiskepladser i sone 4. Så disse delsoner kan være med til at, folk prøver lykken andre steder i sone 4.  Jeg må  dog sige at prisen på et dagkort til disse delsoner, ikke hænger sammen med kvaliteten af disse stykker. Hvis man har en forventning om ,at man kan fiske på samme måde som i sone 3, og til dels mange af delsonerne i sone 2. Hvor man kan få noget fiskeri med lange stræk, uden hele tiden at skulle rulle ind efter 5 kast, for at gå længere ned af elven. Dette er ikke for at smide malurt i bægeret, omkring disse nye delsoner. Men hvis man skriver der er 2 km fiskevand i Laksehylen, og der reelt kun er 50 m. Hvor man som fluefisker kan fiske som beskrevet ovenfor, og samtidig ikke sætter livet på spil som bjergged. Hvorfor så ikke bare beskriv sin delsone langt bedre, så man undgår skuffelser fra fisker der har købt et fiskekort.

 

Premieren blev i år helt anderledes end tidligere år, og dette skyldes meget positivt en vandføring under 50 kubik.  Helt præcist gik elven 42 kubik på den første fiskedag, og det havde gjort at det nu var muligt at fange laks i sone 3 og 4 så tidligt på sæsonen. Flotte blanke laks skabte stor glæde, og fra en erfaren dansker, der har fisket de sidste 12 år ved elven. Fik jeg melding om at han aldrig havde set så mange laks til en premiere som i år, plus at der var rigtig mange store flotte blanke laks. Dette var bestemt sød musik i ens øre, og dette var samme musik fra mange af de lokale langs elven.

Når jeg ser tilbage på sæsonen 2017, så er der rigtig mange glædelige øjeblikke, fangster, mails fra fanger, billeder af elven, og mange andre stunder jeg tænker tilbage på. En som har givet rigtig mange glæder i løbet af sæsonen kommer man ikke uden om, er Vetle Kjærstad. Det er ikke mindre end imponerende hvad denne mand har givet af fiskelykke i form af de mange fangster han har haft. Men også en flot film om hans fiskeri med sin far og venner, plus fået folk til drømme sig hen, om det også kunne lykkes dem, at få sådan flotte fangster. For i sone 4´s delsone på anden dagen slog han til med sin første fangst, og siden den dag fortsatte det bare der ud af.

Men hans helt store fangst, den gemmer jeg lige til lidt senere i denne artikel.

10 dage inde i sæsonen kom så den første storlaks på land, og meget glædelig var det i en af sone 4´s delsoner, at en glad Odd Hjorteland fik en laks på 14,5 kg.

Sæsonen 2017 har budt på rigtig mange flotte fangster, og der har også været rigtig mange laksefisker ved elven i år. Til tider så mange at det var svært for nogle, at finde et sted (specielt i sone 3), hvor det var muligt at få nået fiskeri uden at skulle vente på, at kunne komme i gang. Eller være en af de første på sit favorit stykke den pågældende dag. Men for mit eget vedkommende var min to gange ved Mandalselven i år, ikke det jeg oplevede. Faktisk plejer der at være langt flere ved elven specielt i uge 33, men i år var der meget god plads på vores mange favorit steder i sone 3. Men som jeg skrev i løbet af denne sæson, at oplever du kø fiskeri i den uge man er ved elven, så søg enten op i sone 4 eller prøv nogle at de mange flotte delsoner i sone 2. For sone 2 byder på rigtig mange fine stræk, hvor du kan få det hele for dig selv, da der  af en uforstået årsag i år, ikke har været booket på nogle af de mange gode delsoner. Selvfølgelig er det fortsat svært at få kort til Holmesland A, Hauge og Fuskeland sonerne. Men fine soner som Grimefossen A og  Bringsdal delsoner, har ikke haft mange besøg i år. Så hvis dette er trenden for fremtiden, kunne dette være en oplagt mulighed. Det samme gælder de smukke hotspots i sone 4, hvor Trygsland er et rigtig godt valg. Men er du til lidt små fine stræk findes der nogle fantastiske perler i sone 4. Plus så vil du opleve en ro og idyl af en anden verden.

Herunder kan du se fangst fra sone 4, hvor min gode ven Bjørgulv Foss leverede i år to flotte fangster heraf den ene på billedet. Billede to er af en anden god ven Ryan Marchese med fanger, som også har haft et fantastisk år som guide ved elven. Billede tre er af Frederik Øyslebø  th , og Selvfølgelig skal årets vinder laksen i Fiskekonkurrencen i sone 4, fanget af min gode ven Ivar Eikeland naturligvis også med i denne artikel , samt billede fra præmie overrækkelsen.

Statistik for sæsonen 2017 ved Mandalselven

Der blev i alt fangede 10,395 tons laks som er helt ubeskriveligt flot. Man skal faktisk grave langt tilbage i arkiverne for at finde et år, der kan overgå 2017. Helt præcist skal man tilbage til sæsonen 2006, som dengang leverede 11,9 tons laks.

Der blev fanget 3107 laks i 2017, hvor de 150 af dem var over 7 kg. 1458 af laksen lå mellem 3-7 kg, og 1499 laks lå under 3 kg. Dette giver en gennemsnitsvægt på 3,34 kg. Dette er ret så imponerende, for i de 21 år jeg har statistik fra, er 2017 det år med den højeste gennemsnitsvægt.

Går man så ind og ser på gennemsnitsvægten i sone 3 og 4, så ser det således ud:

Sone 3:  3,34 kg

Sone 4:  4,01 kg

Top 10 over størst fangede laks blev på 12,72 kg, som ligger den klart i spidsen som det bedste år helt tilbage fra 2008. Sone 4 har i år 4 laks i top 10, fanget af en mand Vetle Kjærstad. Sone 3  har 5 laks og sone 2 har 1 laks med i top 10. Det skal også siges til dette, at alle ti laks vejede fra 11 kg og op efter. Super Super flot.

Årets største laks blev nok som alle ved laksen på 16,2 kg , fangede af Vetle Kjærstad i Sone 4 delsonen Nodehylen.

Fremtiden ser rigtig lys ud for Mandalselven, der er gang i en masse gode ting i kulissen. Som helt sikkert vil give elven et løft på mange forskellige parameter.

Allerede nu bør du begynde at tænke på sæsonen 2018, og mangler du overnatning er der her på hjemmesiden en masse forskellige muligheder til overnatning, og der ligger profil sider på de fleste. Så du i ro og mag kan sidder der hjemme ved skærmen, og finde netop lige den udbyder der dækker dit behov.

Jeg vil fra nu af og frem til foråret, komme med forskellige nye ting på Mandalselvens side. Så selvom sæsonen er slut, er det ikke ensbetydende med at siden ikke bliver opdateret. Klik endelig fortsat ind på siden.

Tak for en fantastisk laksesæson til Mandalselven, og til alle jer der igennem sæsonen trofast har besøgt siden. Tak for alle de mange fine mails og sms´er jeg har modtaget, lad dette fortsætte i 2018. Så skal jeg nok love, at gøre det lige så godt med opdateringer i 2018.

Michael Olsen – Chefredaktør på Afiskeri.dk

På Afiskeri.dk giver vi dig året rundet nyheder fra mange af de bedste lakseåer i Danmark. Storå, Skjern å, Varde å, Gudenåen, Kongeåen, Sneum å og Vidå.

Havørredfiskeri i de danske åer dækkes også på Afiskeri.dk, hvor du kan læse spændende artikler fra Simested å. Fra Sydnorge dækker Afiskeri.dk Mandalselven med alt hvad der rør sig ved denne fantastisk elv. Lige fra dens historie til elvens kendte ansigter, forholdene fra dag til dag og ikke mindst de mange fangster

Afiskeri.dk har også anmeldelse af grej, bøger , dvd, beklædning og værktøj til fluebinding.
Er du til fluebinding ligger der også en hav af laksefluer og kystfluer, enten i form af step by step billedudgaver eller bindevideoer.

Men her stopper det ikke vi har også flotte artikler om den Atlantiske Laks og Havørred, samt portrætter af danske lystfisker. Junior har sin helt egen platform fordi vi gerne vil hjælpe med til at flere junior begynder at fiske og melder sig ind i foreningerne.

Så husk at meld dig gratis som abonnet på Afiskeri.dk´s youtube Kanal og bliver følger på vores facebook side. Så støtter du os, så vi har mulighed for at kan tiltrække nye samarbejdspartner, og på den måde vil der kunne komme helt nye tiltag til gavn for dig som læser. På forhånd tak for din støtte.

Afiskeri.dk en side med bid i året rundt.

 

At Afiskeri.dk we give you the year-round news from many of the best salmon rivers in Denmark. Storå, Skjern å, Varde å, Gudenåen, Kongeåen, Sneum Å and Vidå.

Seatrout fishing in the Danish rivers is also covered at Afiskeri.dk, where you can read exciting articles from Simested Å. From southern Norway, Afiskeri.dk covers Mandal River everything that comes with this fantastic river. From its history to the familiar faces of the elven, the conditions from day to day and not least the many catches

Afiskeri.dk also has review of gear, books, DVD, Apparel and fly tying tool.

If you are on fly tying there is also a lot of salmon flies and coastal flies, either in the form of step by step image editions or tying videos.

But here it does not stop we also have beautiful articles on the Atlantic salmon and sea trout, as well as portraits of Danish anglers. Junior has its very own platform because we want to help more junior start fishing and join the associations.

So be sure to sign up for free as a subscription on Afiskeri.dk ́s YouTube channel and will be followed on our Facebook page. Then you support us, so we have the opportunity to attract new collaborator, and in that way there will be new actions to benefit you as a reader. Thank you in advance for your support.

Afiskeri.dk a side with a bite in the year round.

Evalueringen 2017

Evalueringen 2017

Evalueringen 2017

Evalueringen 2017

Evalueringen 2017

Tidligere artikelUsland
Næste artikelPreben Torp Jacobsen