Sæsonen 2015 startede for mit vedkommende på Afiskeri.dk, allerede ved årets begyndelse, længe før sæsonen startede d.1 juni. Vores Mandalselv film fra sæsonen 2014 blev færdig 7 dage inde i det nye år. Den er blevet taget rigtig godt imod, og mange har sendt mails med positive tilkendegivelser, som jeg er meget taknemlig for.
I Februar startede en ny underside her på Mandalselv siden, hvor jeg hver måned kommer med minimum 1 månedens flue til Mandalselven. Det er fantastisk og kunne give inspiration til andre fluefisker, og igen er jeg meget taknemlig for de mange amils jeg har modtaget, samt hjælp jeg har kunnet give til fluerne. Det vil jeg selvfølgelig fortsætte med og bringe dog, kom der ingen i September, men når Skjern Å afslutningens turen er veloverstået midt i oktober, skal jeg nok indhente det forsømte.
Ved Mandalselven gør man utrolig meget for at give laksen og elvens andre fiskearter god betingelser. Og det var præcis hvad man d. 22.4 blev førdig med i sone 4, hvor man lagde en gammel tærskel om, så elven stykket blev som moder natur havde skabt det.
15 dage før sæson start bragte jeg denne lokale nyhed :
Man er så småt ved og vare klar rundt omkring ved elvens overnatnings muligheder. Blandt de lokale er sæsonen 2015 en man er meget spændt på og de kommende år nok mest, fordi man sidst år stoppede med udsætning af lakseyngel. Men jeg mener nu ikke det var sidste år man stoppede på klekkeriet, men for et par år siden. Derfor er man lidt spændt på hvor stor en opgang der vender hjem i år, for det kan have stor betydning for lokal samfundet.
Derfor er det også yderst spændende ,hvordan smolt udtrækket klare sin tur netop nu ud til havet. Det man er mest spændt er om smolten vil gå den rigtig ved via omløbskanalen, og ikke mod turbinerne ved kraftværket. Da det jo vil medfører en høj dødlighed, og derfor håber jeg og kunne bringe godt nyt fra dem, som har radiomærket de smolt, som er fanget en den fælde, der tidligere er blevet vist billeder fra. Vi krydser finger for at de smolt i Mandalselven er kloge nok til ikke og gå mod turbinerne.
Jeg kan fortælle at det gik godt med smolt udtrækket til stor glæde for dem, der hver dag arbejder med forbedringer ved elven, men selvfølgelig også for os der fisker ved elven, for det betyder at fremtiden er sikkert for denne årgang af smolt, og forhåbelig kan alle sammen vende tilbage som flotte laks. Her et billed af smoltfælden man bruge for og mærke et antal af dem, samt et billeder af mærkningen.
Sæsonen startede med barske forhold, med høj vandstanden og kulde. Men 5 dage før premieren inden elven steg, havde der på fuskeland været prøve fiskeri, og alle de lokale eksperter var enig om, at der var rigtig mange laks allerede på dette tidspunkt i elven.
En anden fluefisker som altid er i højt humør, og klør på i alt slags vejr, er min gode ven Ryan som på flue kunne lande denne flotte 8.2kg laks. Ryan er guide ved elven og har sin egen profil side på Afiskeri.dk
Vi skulle i år 24 dage ind i sæsonen før der rigtig kom gang i fiskeriet i sone 3, men så skal jeg da også love for der kom pæne fangster. Sone 2 havde som altid fisket rigtig godt og hele tiden var meldingen, at der var utrolig mange laks i elven. Når vandføringen kommer ned på omkring 50 m3/s så er det muligt for laksen og komme forbi Haugefossen, så derfor er det altid vigtig hvis man skal fiske premien og de første uger af sæsonen og tjek vandføringen, så man ikke får købt kort til sone 3 før der er kommet laks derop.
Men nu var de kommet derop, og den efter godt fiskeri men rigtig mange fine fangster. Jeg kan ikke lad vær med og nævne igen, en legende i sone 3 fra Danmark. Bent Mørk igen i år var han ved elven og fik rigtig flotte fangster. Men efter uge 27 skete der nået i elven, der var fortsat rigtig mange laks. De ville bare ikke bide på krogen, og det var tendensen til og med uge 31. De der fik laks var virkelig en flids premie i de 3 uger, men grunden til dette var en meget lav vandstand, og de steder hvor laks klumpede sid sammen sprang de som gale. Det oplevede jeg selv i uge 30 i Glemenstraumen, og det kunne give en grå hår. På den anden side var det et utrolig flot syn og side og være tilskuer til, når 15 laks springer om ørene på en inden for kort tid.
Laksefiskerne ved Mandalselven havde fra uge 31 og frem til uge 35 fantastisk fiskeri, og det skyldes en lille sommer flom, der satte skub i fiskeriet. Selv var jeg igen afsted i uge 33 på den årlige Mandalselvtur på Afiskeri.dk. Som jeg skrev efter vores tur i uge 33, så har jeg i de 8 jeg har dækket Mandalselven, aldrig set så mange laks i elven. Her et flot billede af Bjørgulv foss´s laks fra d. 13.9
Sæson sluttede som den startede med høj vandstand og vandføring, og det er voldsomme kræfter der slippes løs når en flom passerer nedover elven.
Det har været en fantastisk sæson ved Mandalselven, og med en total fangst på 8,3 ton og ialt 3204 laks, med den største på 12,5, kan alle godt klappe i hænderne. For ikke siden 2012 har man haft en højere totalfangst. Så hvis Mandalslaksen har den samme rytme med 2 havår, som kendes fra andre vandløb. Vil vi igen i 2018 havde denne årgang tilbage, hvor nogle så vil have 4 havår og andre flere år. Det vil give flere mellemlaks til den tid. Det vil jeg se meget frem til.
Med det vil jeg gerne tak alle der har bidraget med billeder og informationer om Mandalselven i 2015
Michael Olsen – Afiskeri.dk