Evalueringen af 2016 – Mandal
Sæsonen startede bedre end jeg havde forventet, men der var også bedre forhold end i 2015. Dog vil mange huske premiere dagene i år som en dårlig oplevelse rent fangst mæssigt. En meget dygtig dansk laksefisker måtte efter en uge med sit barnebarn konstatere, at han ikke fik de laks med hjem, som han havde gjort i årene før. Derfor var det jo for ham ikke en god start på sæsonen, men mon ikke han vil se tilbage på en dejlig tur med kone og Børnebørn, og hvor hans barnebarn fiskede med ham ved Hauge stykkerne. Det tror jeg bestemt, og dette kan overvinde selv den mest laksesyge fisker, for det skal man også huske på, når der ikke laksen vil hugge. Det at være ved elven er i sig selv medicin for sjælen, samt at være så heldig og kunne fiske ved den dejlige Mandalselv.
Efter de første 4 uger af sæsonen lå totalfangsten over sidste år med hele 152 stk, og man håbede på fra alle dele af skandinavien, at i år kunne det blive en sæson af de helt store. Man havde med rette endnu en indikation på dette, da der normalt ikke bliver fanget laks i sone 3 de første 2-3 uger af sæsonen. Da vandføringen normalt først herefter kommer på et niv. omkring 50-60 m3/s, så laksen som i ved kan komme over haugefossen. Men i år var det anderledes allerede i premiere ugen blev der fanget 5 laks i sone 3, og ugerne efter 23, 53 og 62 stk. Det er ikke vært år dette sker, så der var virkelig håbe for at det blev en fantastisk sæson. Da der i uge 30 var blevet fanget 23 laks i sone 4, ja så kunne jeg faktisk ikke helt få armene ned.
Men jeg skulle blive klogere, for i resten af elven var der i uge 30 begyndt og komme en helt anden indikation på hvordan resten af sæsonen vil blive, men den kendte alle desværre ikke til. For uge 31 som ellers plejer, at være en af top ugerne svigtede i forhold til sidste år med hele 115 laks i forskel. Nogle tænkte måske var det fordi der var sommerferie, og at der derved måske ikke var så stort en fisketryg ved elven. Men det var ikke sandheden, der var mange fisker ved elven og der var også mange laks. Men rigtig mange skrev til mig, hvad skal vi gøre for at få dem til at hugge. Gode råd var dyre som ordsproget siger, og lige meget hvad de prøvede, så skete der bare ingen ting.
Det blev ikke bedre af, at uge 32 fiskede 311 laks dårligere end 2015. Men jeg havde troen på at i uge 33, hvor jeg selv skulle til Mandalselven, da ville det blive godt. Alle vejr prognoser gav et billede af, at vi ville ramme en uge med perfekt hver, og alle jeg fik meldinger fra var også sikker på at det kunne blive en uge med godt fiskeri. Men som de mange jeg mødte ved elven , kunne de bare konstatere at laksen ikke synes der var nået og juble over, for den ville ikke danse. Derfor var der rigtig mange dansker der i uge 33 måtte tag tom hændet hjem. Jeg har siden forsøgt og finde forklaringen på det, og den finder jeg nok aldrig 100 %, men jeg er overbevidst om, at grunden var der ikke var nok variation i vejret, plus så var vandtemperaturen for høj. Der blev dog fangede laks i den uge, og må sige at møder i Dennis Hynkemeier, så lydt godt efter hans tips, for han fangede hvad jeg ved godt med laks i uge 33. Stort tillykke med de mange laks i uge 33, skal der også lyde til Christian Kloster Larsen, for som han selv sagde ved en af de mange gode snakke, man havde med ham. Forholdene i år er mere tricky, end de plejer at være. Men på trods af disse svære forhold lykkes det flot af Christian flere gange i løbet af ugen og knække koden til at fange laks og havørreder.
Man havde ikke i uge 33 desværre set toppen af det dårlige fiskeri, for man skulle faktisk helt frem til søndag i uge 36 før der kom et vejr skifte der virkelig satte skub i laksene, men da var skaden sket og de fleste laksefisker var taget hjem. Dog oplevede sone 4´s storlaksefisker Vetle, og få sat et flot punktum på sin sæson ved Mandalselven, med flere flotte fangster i sone 4 de sidste dage af sæsonen.
Men husk på sådan har det altid været med laksefiskeri, nogle år går det ikke som præsten prædiker. Laksefiskeri er ikke nemt, men det er en spændende verden og være med i, på alle niv.
Her er en liste over de delsoner i sone 2 , som i min optik er de bedste. Samt hvad der så er blevet fanget. Jeg tager udgangspunkt i det og kunne fiske med flue på det enkle vald.
- Holmesland A = 107 stk, største på 8.8 kg
- Fossefjellene = 21 stk, største på 6.0 kg
- Grimefossen A = 7 stk, største på 8.8 kg
- Fuskeland Øvre = 82 stk, største på 7,5 kg
Men en lille kommentar til Sone 2:
Det undrer mig i høj grad at fisketrykket ikke er større i år, da mange klager over for mange fisker i sone 3. Rigtig mange af delsonerne er ligger ofte øde hen, så min opfordring vil klar være, at bruge vinteren på at se de mange billeder jeg har lagt op på siden fra de enkelte delsoner. For går du som mange med den tanke, at sone 3 er blevet en sone med for mange fisker, så er delsonerne i sone 2 et godt valg. Jeg skal gerne give dig en mere uddybende vejledning i delsonerne, vis dette ønskes. Blot send mig en mail på afiskeri@gmail.com.
Så gælder det sone 3 på antal fanget laks i 2016.
Total er der i skrivende stund indrapporteret 1346 laks med en total vægt på lidt over 4 ton. Største er fortsat den laks som ved tipien blev landet på 14,5 kg. 745 af dem var under 3 kg, og 548 af dem lå mellem 3-7 kg samt var 53 af dem over 7 kg. Ser man på disse tal i forhold til sidste år som havde en samlet total fangst i sone 3 på 5,2 ton, så kan man se at der i år er blev fanget 631 stk færre, men at af mellemlaksen stort set er samme antal. Det samme ses på laks over 7 kg, så det hænger utrolig godt sammen med den fornemmelse jeg havde mig. Nemlig at der har været få lidt smålaks i år. Dette vender jeg tilbage til i min konklusion lægger nede.
Så gælder det den naturskønne og uberørte Sone 4.
Dags dato er der(og disse tal kan godt ændre sig lidt endnu) fanget i 2016 164 laks i sone 4. 87 af dem under 3 kg, og 72 af dem mellem 3-7 kg samt 5 stk over 7 kg. Hvor den største i 2016 var på 8 kg. Lige som i sone 3 er disse tal i forhold til 2015 en tilbagegang. Da der i 2015 blev fanget 254 laks, og ser man så på de enkle vægt grupper, vil man kunne se at er blevet fanget 96 laks færre af smålaksen, men 12 laks mere af mellemlaksen, og 6 laks færre af storlaksen. Det skyldes efter min mening nok flere ting, men vandføringen er efter min viden en af årsagerne.
Man må sige at træerne ikke vokser ind i himmel, ej heller når det gælder fiskeriet ved Mandalselven. Men når det så er sagt, så skal man også have is i maven, og ikke være for udfarende med bål og brand. Laksefiskeri er en underlig størrelse, og det går som går. Mister man modet så lad vær med og mal fanden på væggen, som jeg nogle gange har læst på diverse facebook grupper. Hvor frustreret fisker udtaler sig om nået de ikke har sat sig 100 % ind i, for selvfølgelig er det da mega øv, hvis laksen ikke vil hugge. Men lige frem at kalde det en katastrofe og diverse andre useriøse ting, det mener jeg nu ikke.
For der bliver/er gjort rigtig mange gode tiltag ved Mandalselven, for at gøre forholdene bedre for den kære laks, og der arbejdes fortsat på at gøre det endnu bedre. Men man må ikke forvente det hele bare sker på en gang, det er en proces, man er i gang med. Som tager tid, og jeg tror meget på at man nok skal komme i mål, så Mandalselven igen oplever fordoms kraft og styrke, som i de gode gamle dage. Jeg er ikke ude på i denne konklusion og være den løftet pegefinger eller smagsdommer, blot er mit budskab tæl til ti før du lufter din mening offentligt.
En ny sæson står klar om 8 måneder og 9 dage ved Mandalselven, og det bliver spændende og blive en del af dem, samt hvad den vil bringe af gode oplevelser. Med dette vil jeg gerne takke alle de mange tusinder af personer i hele verden, der hverdag har fuldt med på Afiskeri.dk´s side om Mandalselven. Det har været en sand fornøjelse og give jer nyt fra elve, og ikke mindst de mange mails jeg har modtaget fra glade laksefisker. Det giver inspiration til at yde sit bedste vær gang.
Tusind tak – Michael Olsen – Afiskeri.dk
Evalueringen af 2016 – Mandal
På Afiskeri.dk giver vi dig året rundet nyheder fra mange af de bedste lakseåer i Danmark. Storå, Skjern å, Varde å, Gudenåen, Kongeåen, Sneum å og Vidå.
Havørredfiskeri i de danske åer dækkes også på Afiskeri.dk, hvor du kan læse spændende artikler fra Simested å. Fra Sydnorge dækker Afiskeri.dk Mandalselven med alt hvad der rør sig ved denne fantastisk elv. Lige fra dens historie til elvens kendte ansigter, forholdene fra dag til dag og ikke mindst de mange fangster
Afiskeri.dk har også anmeldelse af grej, bøger , dvd, beklædning og værktøj til fluebinding.
Er du til fluebinding ligger der også en hav af laksefluer og kystfluer, enten i form af step by step billedudgaver eller bindevideoer.
Men her stopper det ikke vi har også flotte artikler om den Atlantiske Laks og Havørred, samt portrætter af danske lystfisker. Junior har sin helt egen platform fordi vi gerne vil hjælpe med til at flere junior begynder at fiske og melder sig ind i foreningerne.
Så husk at meld dig gratis som abonnet på Afiskeri.dk´s youtube Kanal og bliver følger på vores facebook side. Så støtter du os, så vi har mulighed for at kan tiltrække nye samarbejdspartner, og på den måde vil der kunne komme helt nye tiltag til gavn for dig som læser. På forhånd tak for din støtte.
Afiskeri.dk en side med bid i året rundt.
At Afiskeri.dk we give you the year-round news from many of the best salmon rivers in Denmark. Storå, Skjern å, Varde å, Gudenåen, Kongeåen, Sneum Å and Vidå.
Seatrout fishing in the Danish rivers is also covered at Afiskeri.dk, where you can read exciting articles from Simested Å. From southern Norway, Afiskeri.dk covers Mandal River everything that comes with this fantastic river. From its history to the familiar faces of the elven, the conditions from day to day and not least the many catches
Afiskeri.dk also has review of gear, books, DVD, Apparel and fly tying tool.
If you are on fly tying there is also a lot of salmon flies and coastal flies, either in the form of step by step image editions or tying videos.
But here it does not stop we also have beautiful articles on the Atlantic salmon and sea trout, as well as portraits of Danish anglers. Junior has its very own platform because we want to help more junior start fishing and join the associations.
So be sure to sign up for free as a subscription on Afiskeri.dk ́s YouTube channel and will be followed on our Facebook page. Then you support us, so we have the opportunity to attract new collaborator, and in that way there will be new actions to benefit you as a reader. Thank you in advance for your support.
Afiskeri.dk a side with a bite in the year round.
Evalueringen af 2016
Evalueringen af 2016
Evalueringen af 2016
Evalueringen af 2016