EVALUERINGEN AF MANDALSELVEN 2018

411

EVALUERINGEN AF MANDALSELVEN 2018

Ovenpå en helt perfekt sæson i 2017, begyndte planlægningen af sæsonen 2018 for rigtig mange laksefisker, der havde været ved elven allerede kort efter af sæsonen var slut. Man fik booket overnatningen, så den var på plads. Grejet blev gennemgået, og set efter samt om nye ting skulle pryde ens gear bag i 2018. For fluebinderen har han fået nye indtryk, måske ved elv bredden set en ny flue, fra en anden laksefisker som skal bindes til den nye sæson. 

Mange følger Afiskeri.dk´s Mandalselv platform også uden for sæsonen, så hvis der kommer nogle nyheder er de hele tiden opdateret, samt så bliver de inspireret af Månedens flue, og få lavet nogle stykker af dem til den nye sæson.

Andre ser video film om laksefiskeri uden for sæsonen, og på den front er der rigtig meget at vælge imellem, til de mørke vinter aftner. Her kan man rigtig drømme under og efter , med tanke på det laksefiskeri som er blevet en passion, lidenskab eller hobby. Det samme gælder dem der uden for sæsonen tidligere i en fremragende bog er beskrevet ” Lænestols fiskeri”, og dette kan give rigtig mange spændende tanker, snakke med ens ligesindede fiskevenner henover vinteren. 

Derfor sker der rigtig meget, for rigtig mange laksefisker uden for sæsonen, og jeg er en af dem, som gør rigtig meget af de ovenfor beskrevende ting. Når sæsonen er slut for det mig,giver dette rigtig meget til mit fiskeri.

At sæsonen ikke er mange måneder fra, at skulle starte ved man når salget af fiskekort begynder d.15 februar til sone 1 og 2. Samtidig begynder folk lige så stille at øge deres aktivitet på, at bringe mig nyt fra elven. Det er altid dejligt at få den første mail fra Norge, om at nu er smolt fælderne i vandet. For så ved man helt sikkert, at nu er det snart ved at være tid til, at man i 3 1/2 måned skal bringe en masse spændende nyt fra Mandalselven, til glæde for de rigtig mange faste læser af dette stof. Mængden af faste læser stiger hvert år. Som gør at man hele tiden tænker på, om der er noget man kan gøre bedre, eller søsætte en nye ting, der kan kobles på platformen.

Jeg havde op til sæsonen spået helt for mig selv, at det ville blive en mellem sæsonen, og da jeg kunne læse fra nogle af mine gode venner ved elven, at de også havde en forventning om det. I det at 2017 havde været en af de bedste i mange år, og set på statistikken, så ville det passe meget godt med en mellem sæsonen.

Men glædeligt blev al den statistik skudt ned, det ved vi alle nu som har fulgt med over hele sæsonen. For den startede som lyn og torden med 34 laks den første dag, og der var igen i år mulighed for at fiske i både sone 1,2,3 og 4, idet vandføringen var lav op til, så laksene kunne passerer Haugefossen. For laksefisker der ikke har fisket ret mange år ved elven, er dette bestemt ikke hverdags kost, for normalt kan man først begynde at fiske i sone 3 og 4 med chancer for laks, sådan ca. midt Juni.

Men ligesom her i Danmark blev Sydnorge også ramt af en sommer, som fortsat og fortsatte derud af, mens man som laksefisker tænkte nu må det da godt begynde af vende, så der kan komme gang i fiskeriet. Men vejrguderne ville det anderledes, og jeg modtog billeder fra folk ved elven, og må sige at det var nogle utrolig svære forhold, der kunne fiskes under. Derfor blev folk nødtil at ændre deres søvn mønster, og fiske meget meget tidligt om morgen/natten og så få sovet midt på dagen.

Laks det blev der heldigvis fangede, men der var langt imellem dem, så mange måtte tag hjem med en nul tur. Det var ikke noget mange husker når de ser tilbage, for de havde haft vidunderlige dage langs elven, med gode venner eller familien. For husk på rigtig mange ved godt, at laksefiskeri ikke er en nem ting, og går man ikke så højt op i om man får laks med hjem, så kan jeg love at du hver gang får en masse gode oplevelser med hjem. Samt får ny viden om pladser langs elven, som du kan skrive bag øret, og derved opbygger du helt automatisk en viden, der altid vil være dig guld vær.

I August kom så endelig lidt regn, om det satte en smule gang i fiskeriet, for der var utrolig mange laks i elven, flere end i 2017 berettede flere om, som har været ved elven i rigtig mange år. Jeg selv havde en fantastisk uge med min fiskekammerat, og vi fik nogle rigtig fine laks med hjem til rygeovnen. 

Man spåede i uge 33 at man nok ramte et total på sæsonen, lige omkring 7.3 ton, og det var også der jeg lå i mit bud. Men er der nået jeg elsker ved laksefiskeri, så er det når tingene ikke går som man havde regnet med. For meget glædeligt ville vejrguderne det helt anderledes, og Mandalselven viste sig som en elv der vil fremad, for sikke et comeback vil mange nok sige ” den havde vi ikke set komme”, men husk på, så er Mandalselven en sen opgangs elv. Krydderet med det at der lige så stille er begyndt at komme mange flere laks også midt i sæsonen, så blive det jo til vældig mange sidst på sæsonen, som skal finde en plads til sin gydning. Derfor tror jeg de nye gyde områder man lavede i nedre sone 4, bliver en kæmpe gevinst for elvens bestand, og jeg håber at kunne bringe noget om det på et senere tidspunkt.

Årets største laks blev fanget d.9.9 af Terje Hansen i delsone 4 , som hedder strædethylen. Det er andet år i træk at de nye delsoner i sone 4, leverer den største laks til sæsonen. Totalt blev der fangede ikke mindre end 11.4 ton, og det er 1 ton mere end i 2017. Så man kan kun håbe på at dette er startskuddet på en nye ære ved Mandalselven, for med alt det arbejde der ligges i vandpleje for laksen, at det fuldt fortjent at det viser sig, at de mange tiltag virker. Men spørger du mig om hvordan, sæsonen 2019 bliver – ja så må jeg være ærlig som altid, det tør jeg ikke på nuværende tidspunkt udtale mig om. Men jeg håber da selvfølgelig at det bliver endnu en fantastisk sæson, med rigtig mange flotte fangster, oplevelser og lykkelige stunder langs elvens bredder.

Jeg håber at kunne offentliggøre årets MANDALSELV FILM sidst på året, da jeg starter klipningen kort efter, at den danske laksesæson er slut. Men jeg kan kun varmt anbefale dig, at gøre som rigtig mange laksefisker ved Mandalselven. Besøg hjemmesiden hele vinteren, for selvom der måske ikke lige er så mange nyheder, ligger der jo en masse stof tilrådighed, som du kan bruge til den nye sæson. F.eks alle de mange stykker langs elven, som der er billeder og video af. Disse er taget/optaget på forskellige forhold. Så du får gratis viden som har taget mig mange år, at opbygge til når man møder forhold som dem på billederne. Derved ved du hvor der skal fiskes, og hvor der på givende vandstand/vandføring vil være svært at få laksen til at bide.

Tak til alle de mange vidunderlige mennesker der har bidraget med billeder, tekst, video fra denne sæsonen. I har gjort at andre har kunnet nyde dem, og for nyt om hvad der skete ved elven. 

Tak til de mange samarbejdspartner der støtter op om Afiskeri.dk, så det kan lade sig gøre at holde denne hjemmeside i live. Når vi er ved dette med livet, så lovede jeg mig selv inden denne evaluering af sæsonen skulle skrives, at slutningen af denne artikel skulle sluttes på denne måde.

For i mine første mange år ved elven, sammen med min far og lillebror hørte vi hvert år nogle fantastiske sange af den største musiker danmark nogensinde har og vil få. Jep der selvfølgelig tale om KIM LARSEN, som desværre ikke er hos os alle sammen mere. Derfor er det dette, det der skal sluttes af med, ved denne evaluering:

Er der fuglesang og bægerklang
Er der fest og farver hele natten lang
Er der sol over Gudhjem i de dødes land
Eller dybt godnat – Pianomand
Er der sol over Gudhjem i de dødes land
Det ved du nu – Pianomand

R.I.P. KIM LARSEN 

EVALUERINGEN AF MANDALSELVEN 2018

På Afiskeri.dk giver vi dig året rundet nyheder fra mange af de bedste lakseåer i Danmark. Storå, Skjern å, Varde å, Gudenåen, Kongeåen, Sneum å og Vidå.

Havørredfiskeri i de danske åer dækkes også på Afiskeri.dk, hvor du kan læse spændende artikler fra Simested å. Fra Sydnorge dækker Afiskeri.dk Mandalselven med alt hvad der rør sig ved denne fantastisk elv. Lige fra dens historie til elvens kendte ansigter, forholdene fra dag til dag og ikke mindst de mange fangster

Afiskeri.dk har også anmeldelse af grej, bøger , dvd, beklædning og værktøj til fluebinding.
Er du til fluebinding ligger der også en hav af laksefluer og kystfluer, enten i form af step by step billedudgaver eller bindevideoer.

Men her stopper det ikke vi har også flotte artikler om den Atlantiske Laks og Havørred, samt portrætter af danske lystfisker. Junior har sin helt egen platform fordi vi gerne vil hjælpe med til at flere junior begynder at fiske og melder sig ind i foreningerne.

Så husk at meld dig gratis som abonnet på Afiskeri.dk´s youtube Kanal og bliver følger på vores facebook side. Så støtter du os, så vi har mulighed for at kan tiltrække nye samarbejdspartner, og på den måde vil der kunne komme helt nye tiltag til gavn for dig som læser. På forhånd tak for din støtte.

Afiskeri.dk en side med bid i året rundt.

 

At Afiskeri.dk we give you the year-round news from many of the best salmon rivers in Denmark. Storå, Skjern å, Varde å, Gudenåen, Kongeåen, Sneum Å and Vidå.

Seatrout fishing in the Danish rivers is also covered at Afiskeri.dk, where you can read exciting articles from Simested Å. From southern Norway, Afiskeri.dk covers Mandal River everything that comes with this fantastic river. From its history to the familiar faces of the elven, the conditions from day to day and not least the many catches

Afiskeri.dk also has review of gear, books, DVD, Apparel and fly tying tool.

If you are on fly tying there is also a lot of salmon flies and coastal flies, either in the form of step by step image editions or tying videos.

But here it does not stop we also have beautiful articles on the Atlantic salmon and sea trout, as well as portraits of Danish anglers. Junior has its very own platform because we want to help more junior start fishing and join the associations.

So be sure to sign up for free as a subscription on Afiskeri.dk ́s YouTube channel and will be followed on our Facebook page. Then you support us, so we have the opportunity to attract new collaborator, and in that way there will be new actions to benefit you as a reader. Thank you in advance for your support.

Afiskeri.dk a side with a bite in the year round.

EVALUERINGEN AF MANDALSELVEN 2018

Tidligere artikelOctober no.1. – BLACK YELLOW SIMPLY – Step by step
Næste artikelLAKS TIL CLAUS SKELDAL VED SKJERN Å