Evalueringen af sæsonen 2019 ved Mandalselven

328

Evalueringen af sæsonen 2019 ved Mandalselven

Sæsonen havde gode indikationer for laksen kom tidligere i år, end den plejer at gøre i en mængde der fik en del lokale til at få det store smil frem. Hvad man ikke viste på dette tidspunkt var at der bare ikke kom den mængde efterfølgende som tidligere år.

Premieren startede rigtig fin men hvis man kiggede på fangst billederne , så indikeret det faktisk det man senere fik viden om. Nemlig at mange af de laks der blev fanget var ikke stål blanke, men havde været i elven i et stykke tid.

Viden begyndte at indtræffe i uge 25 hvor jeg selv var ved elven, der var bare ikke ret mange laks i elven. På de sikre pladser oplevede man ikke det liv som man plejede at opleve i top ugerne i august. Men vigtigst af alt så den mængde laks der hverf år var blevet fanget og berettede om var der bare ikke. Selv havde jeg flere hug i løbet af ugen, og sidst på ugen tabte jeg i fighten til en 3 kg´s laks. Holdet fik dog laks idet Svend Åge Andersen fik en rigtig fin laks på 6 kg, hans første Mandalselv laks på sin første tur. Det var vildt fedt at se hans glæde og fortælling om hvordan den huggede og landing. Vi havde en fantastisk uge ved elven, og glæder os til i 2020 at være ved elven igen.

De uger skulle vise sig ikke at blive bedre, og man begyndte virkelig at blive en anelse bekymret for hvorfor er de ikke ankommet som de plejer. Den forklaring skulle findes i at man i vinteren 2014, desværre havde en fejl fra kraftværket som gjorde at et gydeområde i sone 4 blev tørlagt og utrolig meget yngel og smolt døde. Denne fejl var jeg ikke bekendt med og blev noget overrakset over den, for jeg brænder simplethen så meget for Mandalselven og dens fremtid. Derfor tænkte jeg bliver vi nu sat en del år tilbage i den positive udvikling i at få antallet af laks tilbage som i fordomstid.

Dette vil kun de kommende år fortælle, men jeg tænker man må gøre noget til sæsonen 2020, for at være på forkant med at vigtigheden er at sikre laksens fremtid i elven. Derfor bør man efter min mening evaluerer, om der for en den kommende sæson skulle gøres noget for at sikre bestanden.

Der kom dog fornyet håb om en fin sæsonen i uge 29, hvor det begyndte at komme en stor mængde laks til elven, og faktisk derfra og frem til 33 var opgangen rigtig fin, og det var fangsterne også, men for at sæsonen kunne udvides skulle der havde været kommet flere laks i juni, og derfor var det helt naturligt at kan meldte ud at sæsonen sluttede d.31. august. Det var sund fornuft for bestandens fremtid, at man så udvidet den sidste i august forstod jeg ikke hvorfor.

Et andet tema der har været gennemgående i rigtig mange af sæsonens uger, og blevet snakket om langs elven, samt via mails og sms´er. Den høje vandføring rigtig mange har oplevet, specielt i august og som gav store udfordringer. Dels fordi man ikke havde prøvet at fiske på så høj vandføring og derved ikke viste hvad man nu skulle gøre, fordi man har været vand til en vandføring på 30-60 kubik.

Evalueringen af sæsonen 2019 ved MandalselvenMen det positive ved at man nu har oplevet dette, er at man kan forberede sig til hvis det sker igen, så er man klar og ved hvad man skal gøre. Det vil sige ha altid som fluefisker flue med i str. 4 – 14, og for spin ha altid spinner i 20 – de tunge bullet, samt møresilda fra 18 -42 g med. For ormefiskerne skal man ha blylod med fra 20 – 120 g. Da vil du aldrig komme ud for at du ikke har grejet med, hvis du skulle rende ind i høj vandføring eller ultra lav vandføring.

På høj vandføring stiller laks sig ofte tæt ind under land og derfor vil vadefiskeri ikke være en god ide, da du derved vil skræmme dem væk.

Evalueringen af sæsonen 2019 ved MandalselvenJeg håber denne sæsonen var et engangs tilfælde og at vi i 2020 oplever en sæsonen som tidligere år. Jeg vil gøre alt hvad jeg kan for at komme med en masse nye ting på Mandalselv platformen igennem efteåret/vinteren og foråret, så bliv endelig ved med løbende at tjek plaformen om Mandalselven. Den årlige film om Mandalselven er pt på klippebordet, så det er meget sandsynlig færdig sidst i oktober. Den kan i godt glæde jer til

Pt. ligger årets total fangst nu på 8 ton og det er trods alt bedre end det man endte på i 2016, og ikke langt fra 2015´s resultat. Det år jeg har sammenlignet med nogle gange i år er 2014 og her ligger 2019 1.3 ton over.

Så lad os glædes over de mange gode minder vi fik ved Mandalselven i 2019, og på gensyn helt sikkert i 2020 ved den dejlige Mandalselv

Evalueringen af sæsonen 2019 ved Mandalselven
Zpey og Afiskeri´s tur i uge 25 ved elven

Evalueringen af sæsonen 2019 ved Mandalselven

Tidligere artikelMONTH FLY OCTOBER – KYVLING – AFISKERI.DK
Næste artikelVidåen i september 2019