Evalueringen af sæsonen 2021 ved Mandalselven
Sæsonen startede som lyn og torden, og man sad herhjemme i Danmark og tænkte det tegner til at blive stort i år.
Grundet Corona var det lokale og andre Nordmænd som kunne være ved elven, og de gjorde det helt fantastisk. Fabelagtigt viste sone 2´s delsoner sig fornemt frem, med utrolig mange flotte fangster. Man kan sige at sidste års erfaringer fra sone 3, viste sig ret hurtigt i den første måned. Idet folk søgte væk fra det store fisketryk, og dragede nu ud til sone 4 og dens delsoner samt sone 2´s delsoner.
Her stod lykken den kække bi, og de blev belønnet med flotte fangster af sølvblanke laks.
Starten af Juli startede med de gode takter fra Juni, og Sone 2 leverede fortsat godt med laks på de hotte delsoner. Sone 4 havde også fået godt med laks op til sig, og det gjorde at man måtte konstaterer at laksen ikke havde problemer med at komme forbi udtaget ved Laudal i øvre sone 3, som man havde frygtet ved den nye vandføringen med 12 m3 fast på det man i daglig dag kalder “hyllerne”, altså delsonerne i sone 4. Sone 4 leverede mange flotte fangster i slut juni og juli.
Sone 3 er det mest fiskede sone ved Mandalselven, så også derfor flest laks fanges i denne sone. Men sæsonen viste desværre også i år, at man bør revurderer fiskeriet i denne sone. For jeg bliver nød til at have dette med i evalueringen, ellers giver det ikke et retvisende billede af sæsonen. Man bør tænke mere på helheds oplevelsen og ikke hvor mange penge man kan skabe ved kort salg i sone 3. For der har været alt for mange laksefisker i denne sone i år, og det skabe en dårlig stemning. For det vise mange af de mails og beskeder jeg har modtaget. For ikke at tale om de tråde der har forgået på facebook. Ligger man det hele sammen, så er konklusionen ens, sone 3 bliver overfisket og det bør man tage alvorligt fra elvejerlaugets side, og ikke se igennem fingerne med dette. Da det jo er en krænkende måde mod den laks alle sætter så stor pris på.
Midt juli blev det muligt for dansker at komme til elven, og det var en kæmpe glæde at det gik som det gjorde, at man alligevel kunne komme til den dejlige Mandalselv. Berusende var det at modtage beskeder fra glade laksefisker, der lige skulle fortælle at nu var de på vej, og så selvfølgelig lige have de sidste stald tips af mig.
De kunne opleve et fiskeri der var helt perfekt, og jeg tænkte selv sikke en juli også. Det bliver jo vildt når vi har top måneden August i vente. Nogle af uger i juni og juli gik ind i top 5 set over de sidste 5 år. 3 af dem i juni som de bedste og juli havde 1, mens de andre i juli alle blev 2 bedste indenfor de sidste 5 år. Det må siges og være utrolig flot, og så notere jeg mig også at Catch & release er steget markant i år.
Sommeren havde givet meget lidt nedbør, men det var laksen lige glad med i Juli. Ved skiftet til top måneden August, skete der noget yderst sjældent ved Mandalselven. Lige så godt som fiskeriet havde været i Juni og Juli, lige så dårligt blev August desværre. En stor forklaring som jeg selv oplevede ved elven, var at vandtemperaturen var blevet for høj. Laksene i sydnorge kan tåle en højere vandtemperatur end de laks du møder i gaula, orkla og længere nord på. Men de forhold der var i August var lige en tand for meget for laksen, og den ville ingen ting. Meget inaktiv og sparede på sine kræfter, og håbe på lavere temperatur. Man begyndte også og lukke vand ud fra Åseral, og det plejer at være vældig fint for det har tit reddet en ellers dårlig uge med lav vandføring. Men desværre ikke i år, da det vand var opvarmet, så fra at det normalt er koldere var det stik modsat.
Derfor blev alle August uger på nær uge 34, de dårligste indenfor de sidste 5 år. Jeg ved godt at dette ikke er unaturligt, at der kommer enkelte år i ny og næ, med et dårligt fangst år.
Dog bekymrer det mig lidt at så rigtig mange mennesker gør en masse godt for Mandalselven og dens laksebestand, for så på en vinter trumfer myndigheder og andre et regulativ igennem. Som jeg ikke forstår “Ikke kommer til at skade laksebestanden på sigt”, for i regulativet står der, det ikke må have indvirkning på laksen. Det er selvfølgelig vandføringen på 12 m3 i delsonerne jeg tænker på, for det er mig en gåde at man i tidligere år fjerner terskler, og melder ud at nu var der basis for utrolig mange nye gydepladser, samt at bestanden helt sikkert ville vokse sig stor i årene frem. For så at indfører dette regulativ, og sige at det er en prøve periode på 5 år. Det er efter min mening at spille roulette med Laksen, og det fortjener den ikke samt alle de mange mennesker der har brugt utrolig mange timer på denne dejlig elv, for netop at gøre forholdene for laksen så unikke som overhovedet det er muligt.
Samtidig ville man gerne med delsoner signalere at man også kunne tilbyde noget meget eksklusivt fiskevand ved Mandalselven, og det må man også sige der blev skabt. Men efter de 12m3 i vandføring, har man altså nu ikke noget luksus fiskevand at tilbyde mere desværre, det jeg bare nødtil at sige.
Når det så er sagt for det er også en vigtig del at have med i årets evaluering, så skal det også lige med hertil. Mandalselven var ikke den eneste elv i Sørlandet som ikke havde en normal August, for Bjerkreim har også i den grad været hårdt ramt på samme måde med lavvandføring og høj vandtemperatur. Otra har været på det jævne, og Nidelva har også været ramt hårdt og levere 1/2 så meget i år. Lygna, Audna, Sogndalselva og Tovdalselva har ligesom Mandalselva været ramt af for lidt nedbør.
Total blev der fanget 9.6 tons laks, og det er en fremgang på næsten 0,5 tons i forhold til 2020. Det ligger 2021 ind på en 3 plads set over de sidste 5 år.
Årets største laks blev fornemt fanget d.6.7. i sone 3 af Alf Homdrom på flue og vejede 13.4 kg se billede herunder.
Til sidst er der kun at meddele for i år om Mandalselven , at til vinter kommer der en ny flot video om 2021. Tak til alle de der bidraget med fine fangst billeder og historier om deres lakse lykke ved den fantastiske Mandalselv. – på gensyn i 2022
Knæk og bræk fra Michael Olsen – Chefredaktør og lokalreporter ved Mandalselven for Afiskeri.dk.
Evalueringen af sæsonen 2021 ved Mandalselven
Evalueringen af sæsonen 2021 ved Mandalselven