FLUER TIL MANDALSELVEN.

1696

FLUER TIL MANDALSELVEN.

Det har været et stort ønske fra rigtig mange, at jeg skrev en artikel om Fluer til Mandalselven. Ikke blot viste dem men også fortalte mere om dem, og evt. hvis der var en historie til hver enkelt. Så nu fik jeg lige den rette mængde tid til at lave denne artikel.

Inden jeg begynder og skrive om disse fluer i denne artikel, vil jeg lige starte med at sige, at man skal huske på der findes lige så mange meninger om fluevalg som der findes laksefisker. Jeg har set et utal af laksfluer ved Mandalselven, igennem de 13 år jeg har fisket ved denne fantastiske elv. Lige fra hot pink til fulddresset laksfluer, så husk på disse jeg viser dig i denne artikel, er dem jeg fisker med og vil anbefale.

Jeg har to helt klare kriterier når jeg vælger at binde en lakseflue til min æske, og det første er at de skal være levende i vandet. Det andet er at jeg også kigger på ældre mønster som er storfanger fluer. Lad mig give et eksempel når du ser en rusty rat i ens fly men tank, så ser den ikke voldsomt levende ud som er mit første kriterie, men fordi jeg ved den er en storfanger flue igennem tiden, så får den en plads i min flueæske. Det jeg så gør med de fluer som rusty rat, er at finde ud af hvornår de så fisker bedst fra andre som har haft succes med den. Dette noterer jeg mig i min lille lommebog, som jeg altid har med mig til Mandalselven. Derved kan jeg lige tag den frem, hvis forholdende er sådan at de sikre ikke giver laks, så tjek forholdende , ser om det matcher til en af mine fluer.

Den første flue jeg vil vise er min ubestridte første valg af lakseflue til Mandalselven, og jeg har lige siden den gav mig min første laks kaldt den “Olsen Mandal”. Historien bag denne flue var, at jeg tilbage i 2009 var oppe ved Marnar Laksecenter for at købe fiskekort, og ved disken stod en stor flot æske med nogle utrolig flotte laksefluer. Jeg måtte have nogle af dem og købte en af hver. De blev brugt flittigt men gav mig ikke noget udbytte de første år, men så en dag i 2014 skete der noget med en af fluerne. Jeg havde fisket 3 dage på meget høj vandføring og ikke oplevet noget, og det var der heller ikke ret mange andre af de laksefisker der var ved elven. Men lørdag aften var den sidst aften ved elven, så det skulle til at være hvis det skulle lykkes. Jeg kiggede min flueæske igennem og kom i tanke om hvad en lokal laksefisker havde på sin fluestang da vi tidligere på dagen, havde mødt ham oppe ved Olsens rende´s p-plads. Et kæmpe jern af en flue, og jeg tænkte nu har vi gået med små og mellem store flue helle tiden, nu sætter du den største flue på du har i æsken på din line. Det blev så Olsen Mandal, og bang i første tur nedover Olsens rende gav det mig en super flot laks.

Siden har det givet mig mange andre flotte laks, men historien slutter ikke endnu. For d.30 december 2020 modtager jeg en besked fra en af Mandalselvens legender, som jeg har skrevet med flere gange, at den flue jeg lige har lavet et opslag på er da Lucille Original, som han er ophavs mand til og i mange år har bundet til netop Marnar Laksecenter, og yder mere fanget rigtig mange laks på. Så nu må navnet ændres så det er det rigtige, og derved kom Olsens Mandal nu til at hedde sit rigtig navn ” Lucille Original”

Denne flue gør det godt i al slags vejr og ikke mindst i skumringen, dens vinge del er utrolig levende i vandet og med sin orange krop og hale samt undervinge, gør den bare at laksen ikke kan modstå den, hvis du får en hurtigt ind foran den. Olsens rende, Fløyderholmen, Usland, Kartoffelstrækket, rævene, maddan, tipien, Eseløye og Højspændingen har den givet laks på land i sone 3. Men også i delsone 2 Fossefjellene og sone 4 har den givet lykke til en glad laksefisker.

Næste flue er en flue som jeg selv er ophavsmand til, men sjovt nok er det at denne har givet mig små laks under et kilo. Men andre danske laksefisker har fisket med den ved Mandalselven, og de har virkelig fået mange fangster på den, derfor synes jeg også den skulle med i denne artikel. For dens Royal blue farve gør den sådan helt majestætisk, og det går suverænt i strømmende vand. Det er en flue som et svagt belastet med ultra wire, og ellers så fisker den bedst hvis du arbejder den hen over strækket og tager den forholdsvis hurtigt hjem, for så lige pludselig at stop, og lade den selv arbejde i vandet da kommer hugget ofte. Fluen har fået navnet et et stykke et område i sone 2, og var en hyldest til denne sone og ikke mindst stykkets ejer min gode ven igennem 13 år Jan Lindland. Artiklen fortsætter under bindevideoen

En anden flue jeg altid lige siden, den første gang jeg så den på Henrik Skøtt´s hjemmeside, har troen på at denne ville give mig en laks ved Mandalselven været tilstede. Dette holdte også stik for mig, for i 2018 skulle fluen “Rotanon” være flue som gav mig laks. Vi var ankommet sent lørdag aften, efter at vores færge var blevet aflyst og rykket til senere på lørdagen, da et uvejr af en anden verden gjorde at færgen ikke kunne komme ud af Hirtshals havn. Så vi startede lidt blødt op om søndagen, og jeg fik vist min ven Jens Fisker nogle af hotspotsne i sone 4. Efter en god aftensmad fik vi selskab af vores vært Bjørgulv Foss, som tog os med ned til Rysesteinen i sone 4. Vi fik tændt op i et bål og stoppet piben, og fiskede på skift. Da skumringen lige så stille begyndte kom jeg i tanke om Henrik´s flue Rotanon, som gør sig godt i mørke. Da jeg viste at mit næste træk nedover rysesteinen ville blive det sidste denne aften, fik jeg monteret den på linen. Der skulle ikke mange kast til før en laks huggede på fluen, og en fight af den anden verden startede, og som jeg aldrig vil glemme, for denne laks var fuldstændig vild og voldsom. Den gik ud af vandet i nogle voldsomme spring ikke mindre end 7 gange, og hvor har jeg tit ærget mig over at mit go pro kamera ikke kunne optage en i skumringen, så jeg kunne have haft denne helt fantastisk fight til evigt minde. Men den ligger nu på min harddisk og bliver tit gennem spillet i mine tanker, for selv den dag idag kan jeg husje den helt præcis minut for minut. Kæmpe glæde da den kom på land.

Næste flue er en som jeg fik af en god ven jeg i mine første år ved Mandalselven lyttede meget til, fordi han havde en stor viden og erfaring ved Mandalselven. Finn Emiliussen gav mig denne flue, og fortalte mig hvornår den skulle bruges. Han var den dansker der viste mest om sone 4 og mange af delsonerne i sone 2, så jeg lyttede meget til hvad han kunne fortælle, og det er siden hen været mig ganske nyttigt. En utrolig behagelig og venlig mand, som sammen med sin far Jørgen Emiliussen var utrolig dygtig til at fange elvens laks.

Jeg kommer heller ikke uden om en lokal flue som hedder ” Den Røde” en fantastisk flue som de andre, og en flue der helt tilbage fra mit første år har haft en plads i min flueæske. Dens farve sammensætning gør den virkelig fed i Mandalselvens vand, og brun er en farve som jeg vil betegne som en skjult joker, for ikke mange tillægger denne farve en særlig høj værdi. Men tag ikke fejl den er voldsomt giftig i elvens vand. Min fortrukken version er denne i en spey udgave.

Herunder ligger der nogle billeder af fluer, som jeg ikke har en historie om, men alligevel har sin plads i min flueæske, og derfor også sin berettigelse i denne artikel.

KNÆK & BRÆK ved Mandalselven – Michael Olsen -Afiskeri.dk

FLUER TIL MANDALSELVEN.

FLUER TIL MANDALSELVEN.

FLUER TIL MANDALSELVEN.

Tidligere artikelMake your own hook strike point
Næste artikelSUNNY IRIS