FRISK NYT – MED LUS FRA STORÅEN – SKREVET AF ALLAN B. JENSEN

163

Frisk nyt, med lus, fra storåen

Det er altid en helt speciel følelse, at fange årets første laks. men i år var følelsen og forløsningen større end sædvanlig. som sædvanligt var der lagt store og traditions bundne planer for præmierfiskeriet med det sædvanlige slæng.

Planerne braste dog pludseligt, da jeg den 12. April måtte tjekke ind på skadestuen, med en højre ankel, der havde være af led, og en brækket stortå på venstre fod. med benet fikseret i en plastik støvle og udstyret med to krykke og klare instrukser om ikke at belaste benene mere end aller højest nødvendigt, ja så var der umiddelbart ikke meget håb om fiskeri i præmiererdagene i sigte.

Men en rigtig god kammerat insisterende på, at der skulle fiskes, og han tilbød uden at blinke, at agerer handicaphjælper. Den oprindelige plan blev revideret og gjort væsentlig mere handicapvenlig. Et stræk i midtbyen blev udset med parkering lige ved åen og med hjælp fra Lars, og udstyret med en festivalstol, ja så tjekkede vi ind til præmiererfiskeriet. Det blev en fantastisk dag, som man pludselig satte større pris på end ellers.

Den helt store overraskelsen udeblev dog, men Lars fangede sit livs første havørrede, så dagen var reddet, og oplevelserne kunne fordøjes på det lokale pizzaria med udsigt over åen.

I takt med at helbredet blev bedre, blev modet på at bevæge sig ud i det mere kupeerede terræn større, men der var sæsonen godt i gang, og jeg følte ikke helt, jeg havde den sædvanlige føling med åen.

Som så ofte før, i forbindelse med forårsfiskeriet, blev det en mindre ørkenvandring uden meget synlig aktivitet og uden kontakter; og som tiden gik og hugget udeblev, voksede tvivlen på evner og tilgang. Men som så mange gange før, skal der jo kun et’ rigtigt kast til, at glemme det hele igen.

Heldigvis var kvoten intakt, da der igen var lidt luft i kalenderen, så det var tid til at intensiverer jagten på forårslaksen. igen var der ikke fisk at finde på de gammel kendte pladser, men der var dog tiltagende aktivitet i åen med laks på træk og andre der markerede sig.

Jeg havde udset onsdag før kristi himmelfart til at være dagen hvor alle sejl skulle sættes til. planen var klar, og vejret tæt på perfekt. jeg havde udset nogle pladser på grydeå stykket, der skulle prøves fra nordsiden, da jeg ikke synes, de kunne affisket helt som jeg gerne ville fra sydsiden. på grund af den i gang værende jagtsæson, er færdsel på parcellen ikke tilladt fra kl. 19.00 til kl. 8.00, så der var lige tid til at kikke på et par pladser i midtbyen inden kursen blev sat vest over.

Der var overraskende lidt aktivitet i åen, men troen var i top, så jeg fortsatte fiskeriet ned mod præstegårdsspids, der virkelig har kastet mange fisk af sig i år, med blandt andet frederik iversens pragt fisk på 18,7kg, der virkelig kronede hans jubilæum som den 10. præmiererlaks på bare 11 år. en.

Stadig ingen action eller aktivitet at spore! så da jeg kunne konstaterer en øget tilstrømning af medfiskere, valgte jeg at springe i bilen og kører til Knudsige i zone 2, hvor jeg kort havde fat i en laks aftenen før. Den plads nåede jeg dog aldrig tilbage til, for efter kun ti min fiskeri faldt det forløsende hug, og i takt med adrenalin rush og en tæt strøm af tanker om knuder, liner, kroge og andre svage punter udviklede kampen sig. Laksen var hurtig i overfladen, og kastede sig flere gange rund, hvilket aldrig gør nervøsiteten mindre.

Den faldt dog til ro igen, og en spirende fornemmelse af kontrol over fighten begyndte at indfinde sig. Bedst som den var begyndt at vise træthedstegn, og jeg var ved at se mig om efter passende landingsplads, tog pokker ved den, og den stak først skråt nedstrøms mod modsatte brink, hvorefter den vendte og gik ca 50m opstrøms, inden krafterne slap op og den kunne parkeres i nogle siv, så jeg kunne få et greb i halen.

En spejl blank velproportioneret laks med langhalede lus, der pressede vægten op på 6,6kg fordelt på 85cm. Ikke en kæmpe, men når man har haft oddsene i mod sig, og derfor må kæmpe eksta hårdt for sit mål, ja så er sejrens sødme og ens taknemmelighed bare tilsvarende større.

Herunder kan du se video af Allan´s fight

knæk og bræk – håber vi ses derude! – 

Allan fanger laks ved Storåen