Portræt af Jan Sinding Sørensen

Når man har fisket ved Mandalselven i 12 år, så kan man sine favorit pladser rigtig godt. Dette er lige præcis hvad vores første helt i en nye portræt serie ” Mandalselvens Helte” , men 100 % sikkerhed gør.  Jan Sinding Sørensen startede i en alder af 10 år med at fiske, og det har han holdt ved lige siden. For i dag i en alder af 66 år, har han oplevet en masse ved fiskeriet i sin fritid.

Som sagt har Jan fisket ved Mandalselven i 12 år, og det har hver gang været til premieren og i uge 32, hvor Jan har rigtig mange gode minder i bagagen.

Ved elven foretrækker han fluefiskeriet, men fisker også med spin og orm.  Dog kommer det rigtig meget an på forholdene ved elven, hvilket redskab Jan fisker med. Som mange ved kan forholdene ved Mandalselven ændre sig enormt hurtigt, og kender man sine favorit steder rigtig godt, ved man også godt hvilken type agn, der fisker bedst på de forskellige forhold, man kan opleve fra dag til dag.

Ved Mandalselven er det sone 2 fiskeriet oftest sker ved, og hans favorit delsone er helt klart Hauge A, men du kan også støde på ham i delsonerne Bringsdal C, Fuskeland D og Holmesland A. Grund til at det netop lige er disse soner han vælger, er at de er perfekte til fluefiskeri. I uge 32 hvor han fisker med et hold, har de altid alle kort til Hauge A, og deles så om stykket, hvor to mand fisker stykket. De to andre fisker så enten et af de andre nævnte delsoner, eller bliver sone 3 udforsket. En sone Jan aldrig endnu har fisket ved er sone 4, men som han selv nævner, skyldes det nok blot at kendskabet til sone 4 ikke er stort.

Hvad er så det der får en garvet laksefisker som Jan til år efter år, at vende tilbage til Mandalselven. Hvor man får mulighed for at opleve ro, flot natur, andre flinke laksefisker og få muligheden for at fange en flot Mandals laks. For Jan er det afrejsen kl.9.00 om morgen fra Holstebro, og lige ved 18 tiden står han ved elven.

Når man har fisket så mange år ved Mandalselven, kan det være svært og udpege hvilken laksefangst, man husker bedst. Men sådan er det bestemt ikke for Jan Sinding Sørensen, for en premierlaks på 5 kg fanget i Hauge A, vil altid blive husket bedst. Elven gik dette år 200 kubik, og laksen hugget under et træ, der normalt står 15 m fra elven.

Når Jan er ved Mandalselven, er det ikke kun laksefiskeriet han oplever under opholdet. Der bliver også tid til at se på nogle, af de mange seværdigheder der findes i området. Ligeledes har han også prøvet kystfiskeriet, som også er vældig populært ved Mandal by, og områder omkring der. Til dette kan der fortælles i tillæg, at han havde lejet en yellow boat, for at trolle makreller. Det blev til mange makreller den dag, men også hans første laks fanget til havs. Den vejede 2,5 kg.

De sidste par år har Jan haft den store fornøjelse, at have sit barnebarn med til premieren, og denne dimension, er en stor fornøjelse for ham. For som han siger ” det er altid en fornøjelse, at have børnebørnene med ude i den virkelige playstation”

Der er igennem årene sket rigtig meget med udviklingen ved Mandalselven, hvis man blot ser 10 år tilbage. Jan kan godt mærke der er kommet flere laksefisker til elven fra han startede, men det er for ham ikke nået problem. Men han påpeger, at der burde være nogle, der satte sig nået bedre ind i reglen om bevægeligt fiskeri. Lige som jeg selv savner han, at fiskekontrollørerne i de perioder, hvor der er rigtig mange ved elven, ville være mere aktive. De kunne vejlede de laksefisker, der måske ikke helt har sat sig ind i reglerne. Derved ville alle får den bedst mulige glæde, ved fiskeriet langs elvens bred.

Til slut er der kun et enkelt spørgsmål jeg manglede svar på, og det var om hans forhåbninger til Mandalselvens fremtid. Jan håber at den positive udvikling ved Mandalselven vil fortsætte.Med dette skal der lyde en stor tak til Jan Sinding Sørensen, for at jeg måtte lave dette portræt af ham. Han ønskes al den lykke til ved Mandalselven. – Michael Olsen – Afiskeri.dk

Tidligere artikelStrædethylen
Næste artikelRyan Marchese