Kongeåen og Sneum/Holsted Å  ”lakse-premiere” 2021

283

Kongeåen og Sneum/Holsted Å  ”lakse-premiere” 2021

Premiere-fiskeriet er altid ventet med spænding i de vestvendte lakse-vandløb og 2021 har ikke været anderledes. Var der for koldt i marts? Er der faldet nok nedbør? Har der været problemer med adgangsforholdene op opgangen? Alt sammen noget der kan have indflydelse på mængden af de fisk der skal fiskes på de første dage når åerne åbnes.

Lad mig sige med det samme, de to åer i mit domæne som skribent har været som nat og dag, Kongeåen viste endeligt sit potentiale som laksevandløb efter Jedsted Mølle blev fjernet i 2017, desværre er der blevet fanget så mange laks at kvoten på store laks lukkede allerede lørdag aften den 17 april. Sneum Å kom egentlig ok fra start, godt nok kun fra sammenløbet med Holsted Å til lidt nedstrøms vejbroen ved Ålbæk, et stræk på ca. 2 km og her blev der fanget 5 laks på Premiere-dagen og kun en enkelt siden.

Afiskeri.dk
Flemming Sørensen´s fluefanget laks på 92 cm. 7,6 kg

Kongeåen lidt udvalgte fangster: Første beretning af laks kom allerede kl. 6.30 fra Flemming Sørensen med en fluefanget laks på 92 cm. 7,6 kg. fanget opstrøms Foldingbro. Dernæst gik det stærkt og i løbet af formiddagen indløb følgende fangster på min telefon: Lars Hammer-Bek 90 cm. 7,3 kg. fanget på spin ved Villebøl. Peter Siedentopp 94 cm. 8,4 kg. på orm nedstrøms Villebøl. Rafal Marks 89 cm. 6,4 kg. på spin ved Villebøl. Kan ses sidst i artiklen.

En lille historie fra min egen ”Premiere”: Som formand i en sportsfiskerforening har man opgaver der skal løses, og en ”premiere” er bestemt en af dem. Sidst på året 2020 fik jeg en indkaldelse til udskiftning af venstre knæ og det var programsat til den 23 marts 2021!!!!!! Mega dårlig timing, men sådan var det og jeg måtte så undvære at komme på fisketur fredag den 16 april i 2021. Jeg havde håbet på at med hjælp fra krykker kunne komme til åen, sidde på en bænk, drikke en kop kaffe og ikke mindst få en snak med dem der nu kom forbi.

Det er gået over alt forventning med den genoptræning jeg skulle igennem og efter et par uger kunne jeg køre bil igen og dermed var forhåbningerne om en lille tur til åen med noget fiskegrej ved at indfinde sig.

Kongeåen og Sneum/Holsted Å  ”lakse-premiere” 2021 - Afiskeri.dk
Thomas Lilleøre med sin super fin laks på 90 cm. 7,8 kg

Omkring middag var jeg blevet færdig med at køre rundt til div. P-pladser og var nu klar til at mødes med min kone og min svigerfar, svigerfar var blevet lokket med til åen for første gang nogensinde, med døgnkort, festivalstol og fiskestang med ormerig fik vi ham placeret i et giftigt hul. Jeg fik rigget fluegrejet til, men det blev jeg hurtigt træt af så jeg satte mig for at slappe lidt af. Jeg ser godt at svigerfar rejser sig og ser lidt anspændt ud på sin stang, pludselig siger han – der er noget på min stang – jeg ser på hans fiskestang og kan ikke se ret meget krumning, det er da nok en aborre rul du den ind, ny orm på og så ud igen. Da han begynder at rulle ind, spænder stangen helt ned i korken og så kunne det nok være jeg fik fat i krykkerne og halte til hjælp. Med lidt hjælp fra min makker Holger Wulff får de fisken ind så jeg kan gaffe den og få den sikkert på land. Svigerfar (og os andre) var helt overstadige og at der nu lå en super fin laks på 90 cm. 7,8 kg. i græsset. Begynderheld? sikkert! Godt guidet? Bestemt! Tillykke med din status som laksefisker Thomas Lilleøre.

På andendagen lørdag den 17 april har jeg valgt følgende fangster: Casper Knudsen havørred på 58 cm. 2,4 kg. på orm fra Hjortlund. René Hansen 80 cm. 4,9 kg. på flue nedstrøms Foldingbro. Ib Kristensen 94 cm. 8 kg. på orm. Peter Rønnov 90 cm. 8 kg. på orm. Jens Lygum 87 cm. 7 kg. på orm ved Tobøl. Flemming B. Poulsen 95 cm. 9 kg. på orm. Ole Sand 81 cm. genudsat.

Kongeåen og Sneum/Holsted Å  ”lakse-premiere” 2021 - Afiskeri.dk
Afiskeri.dk´s stolte lokalreporter ved Sneum/Kongeåen Jens Lygym med sin flotte laks på 87 cm. 7 kg

Min egen lille historie fra ”dag-2”: Lørdag den 17 april. Hva så svigerfar skal du med på fiskeri? Det kan vi godt, skal vi tage til Sneum Å? Nej vi tager til Kongeåen igen, ja så gider jeg ikke jeg vil have en laks med hjem hvis jeg fanger en!!!!!!!!!

Jeg tog selv på en lille formiddagstur med ormestangen og efter en times tid så jeg ryggen af en laks der brød overfladen og i det andet drev tog en noget grådig fisk ormen og jeg kunne kroge og fighte min Konge Å laks 2021. Med hjælp fra min gode ven Lars Hammer-Bek fik vi gaffet laksen, 87 cm. 7,0 kg. Fantastisk hvad kirurgerne kan gøre i dag, efter tre en halv uge kunne jeg med lidt besvær komme til åen, gå med fiskestang og krykke) og ikke mindst få lov til at hjemtage en super smuk laks.

Det er skønt at være lystfisker!

Som skrevet i indledningen har det været så som så med fangster fra Sneum Å, alligevel er der fanget og hjemtaget nogle rigtig fine laks. Tidlig fra morgenstunden tikkede første beretning ind på telefonen, det var Dennis Hynkemejer med en super fin laks på 90 cm. 7,5 kg. på orm fra Ålbæk. I løbet af dage kom der dog lidt flere: Søren Bro Larsen 98 cm. 10 kg. på orm ved Ålbæk. Jørn Nielsen 100 cm. 9,3 kg. på orm i Allerup Enge.

Fangster fra Kongeåen:

Kongeåen og Sneum/Holsted Å  ”lakse-premiere” 2021 - Afiskeri.dk
Rafal Marks 89 cm. 6,4 kg. – Lars Hammer-Bek 90 cm. 7,3 kg
Kongeåen og Sneum/Holsted Å  ”lakse-premiere” 2021 - Afiskeri.dk
Peter Siedentopp 94 cm. 8,4 kg
Kongeåen og Sneum/Holsted Å  ”lakse-premiere” 2021 - Afiskeri.dk
Ib Kristensen 94 cm. 8 kg
Kongeåen og Sneum/Holsted Å  ”lakse-premiere” 2021 - Afiskeri.dk
Peter Rønnov 90 cm. 8 kg.
Kongeåen og Sneum/Holsted Å  ”lakse-premiere” 2021 - Afiskeri.dk
Flemming B. Poulsen 95 cm. 9 kg
Kongeåen og Sneum/Holsted Å  ”lakse-premiere” 2021 - Afiskeri.dk
Ole Sand 81 cm. genudsat.
 Afiskeri.dk
Jan Rehmeier med laks på 97 cm og 9.5 kg

 

Afiskeri.dk
Jens Lygum 87 cm. 7 kg – Casper Knudsen havørred på 58 cm. 2,4 kg – René Hansen 80 cm. 4,9 kg

 

 

Fangster fra Sneum å:

 Afiskeri.dk
Søren Bro Larsen 98 cm. 10 kg. på orm ved Ålbæk
 Afiskeri.dk
Dennis Hynkemejer med en super fin laks på 90 cm. 7,5 kg. på orm fra Ålbæk

Kongeåen og Sneum/Holsted Å  ”lakse-premiere” 2021 – Afiskeri.dk

 

Kongeåen og Sneum/Holsted Å  ”lakse-premiere” 2021 – Afiskeri.dk

 

Tidligere artikelLIGHT TAN STF REJEN – KYSTFLUE
Næste artikelJENS CHR. LUND SLÅR TIL VED VIDÅ