Når man sidder her på en efterårs dag, og sæsonen i ens hjemme å og elv er afsluttet, så tænker man tilbage på hvordan det gik, og kommer der en masse gode minder fra en sæson 2014. For i Laks 1, tog jeg flere forskellige ting med mig i mit fiskeri, nogle brugte jeg allerede i forvejen, andre havde jeg ikke gjort så meget i. Line mending op , som Niels Jørgensen viste og fortalte grundig, gav mig Laks i år ved Mandalselven.

Derfor har jeg set meget frem til, at skulle se Laks 2. For på hvilken tid af sæsonen ville Laks 2 blive filmet på, og kunne der være et par gode tips og tricks jeg ikke havde set eller brugt endnu.

Laks 2 er igen med Niels Jørgensen, og lokationen er på det flotte Island.Du kommer til at se optagelser med fightes fra Laxa i Adaldal, som er en af de største elven og er kendt for at være Storlakse elv.

Hrutafjardara elven er en af de andre som vi skal se fightes fra, den er en mindre elv, men kendt for at producere laks af en god størrelse.

Den 3 elv vi kommer til er Vididalsa, som er en af Islands klassiske elve, som ligesom Hrutafjardara er kendt for og producere flotte eksemplarer af en god størrelse.

Den 4 og sidste elv vi i denne omgang skal se optagelser og fightes fra er Midfjardara elven som på Island går under navnet ” The Queens of the rivers”, for med sit gin farvet vand og over 200 navngivende pools, er det i sandheden en perle af en elv.

Det er sidste på sæsonen, vi er i September og de grønne skrænter i sommeren var en fryd for øjet, er nu ændret til prægtige orange og gule farver. Der er kommet sne på bjergklippernes toppe, og man fornemmer og betragter den flotte natur. Vandet er kun 3 grader i gennemsnittet og med en luft temperatur på 13 grader i gennemsnittet for september, kan vejret virkelig ændre sig i alle retninger, som for mit vedkommende er rigtig laksevejr.

Laksen er også på denne tid af året mindre aktiv, og er begyndt og gøre sig klar til gydningen. Niels viser hvordan den rette medicin er på nedstrømsfiskeri i roligt vand, i elven Vididalsa. En enormt smuk fangst kommer du til at opleve filmet i nogle utrolig gode vinkler, og ja så er filmen ligesom skudt i gang med et festfyrværkeri, og det er Niels Jørgensen også med den dejlige smittende glæde han udstråler.

Herefter går turen til Hrutafjardare elven, hvor vi skal opleve opstrømsfiskeri i særklasse. Niels er ved en pool der gennem hele sæsonen er blevet hårdt fisket på kryds og tværs, og laksene har set alle fluerne og er vant til deres gang i vandet, som gør at de ikke hugger. Men læn dig tilbage og se hvordan Niels griber det an, det kan man kun få laksefeber af, krydret med den ekstremt flotte rå natur af klipper, er det fornemt og iagttage.

Klipper er der som sagt masser af på Island, og i Hrutafjardare kommer du også til at opleve hvordan man fra en høj klippe sats kan overliste en flok med 12-15 laks, ved og bruge den rette teknik. Også på denne lokation krydrer Hr. Vestergaard det med en vanvittig flot natur af brusende vandfald og himlens flotte farver på denne årstid.

Der bliver ikke sparet på flotte natur oplevelser og fiskeglæde, og det er et kæmpe plus også i Laks 2, for det falder så naturligt. Midfjardara er ingen undtagelse, og du vil opleve en masse tips ,om hvordan du kan fiske laksen, med opstrømsfiskeri i pools, når den ikke står på sine standpladser ved disse kolde vejr forhold. Det at være forsigtig og ikke skræmme laksen, kommer man helt tæt på og ser reaktionen fra laksen, når man ikke tænker sig om ved en f.eks en lille foss. Niels viser med enkle midler hvordan det gribes an, og så som bonus en flot fight, hvor laksen kommer ud af vandet.

Hr. Vestergaard viser i Laks 2 en film teknik time-lapse, og den effekt er jeg helt vild med, især i indledningen på afsnittet om Nedstrømsfiskeri – hvor fluen strippes, da ser man et flot vandfald hvor denne film teknik giver en enorm ny god måde, og se vandfaldet på. Vi er fortsat i elven Midfjardara, og du vil her få lejlighed til, at opleve hvordan laksen kan drille en, så man næsten er ved og gå ud af sit gode skind. Til så og få et take, der får adrenalinen til og pumpe i kroppen, for lige når man står og mangler en god bred og lande en storlaks på, er den der bare ikke. Hvad gør man så, ja det må du glæde dig til at se i filmen, for der bliver kæmpet for at få laksen på land, og kameramanden giver et perfekt billede af hvordan en fight, også kan vise sig fra at have kontrol over laksen, til det modsatte.

I det sidste afsnit kommer vi til Laxa i Adaldal, på en af de sidste dage, hvor vejret viser sig fra en rå og barsk side til og blive roligt igen. Niels fortæller om sit setup til at fiske dybt i denne flotte elv. Det giver fuld valuta for pengene med det setup, for du kommer til og opleve en utrolig flot fight med en Hanlaks i de flottes gydedragt farver, på 109 cm og en formodet vægt på 13,5 kg, og selvom det er en af monster fra Laxa stammen Niels Jørgensen har på, er han helt cool og har overskud til , at fortælle om sin taktik under fighten.

Laks 2 er utrolig flot realistisk filmet, og har et indhold i særklasse, som får en til at se den igen og igen. Denne film skal man bare have som laksefluefisker i sin samling på mandeværelset, sammen med Laks 1, og du kan købe den ved din grejforhandler til vejl.pris 169 kr., eller købe den video-on-demand på wideopen.dk

OVERBLIK OVER ANMELDELSER
Teknisk detaljer i filmen
Lærrigt indhold i filmen
Samlet helheds oplevelse
Tidligere artikelSimms G4 wading boot
Næste artikelLaks 1