Mandalselven 20/7 til 27/7 – 2023

    272

    Mandalselven 20/7 til 27/7 – 2023

    For hvert fald 20. gang var vi to motiverede og entusiastiske lystfiskere, der håbefulde drog afsted fra Aalborg, tidligt torsdag morgen, 20/7, da vi til vores store fornøjelse så, at elven løb stabilt med hele 70 kubikmeter i sekundet. Straks steg laksefeberen en til hovedet, idet vi sidste år måtte nøjes med 24 kubik hele ugen – IKKE et godt fiskevand for større fluer, med fx speyhackler. Derimod er Daniels mindre fluer værd at foretrække på denne vandstand.

    Vi blev mødt af de samme glade mennesker på pladsen, Oddbjørn, Tor Einer osv., meeeen kunne godt mærke at fiskeriet ikke gik helt optimalt. Det skulle vise sig, at kun ganske få, men til gengæld større fisk, er i stand til at gå igennem Haugefossen på 70 kubik. Dette vender jeg lige tilbage til.

    Vi fik pakket ud, og før du kunne sige 1 – 2 – 3 var vi nede ved elven og i gang – MEN hvad var det – der var jo ingen fisk, som sprang. Vi skulle helt ned i Finsådalen, før vi fik springende fisk at se! Og lad det være sagt med det samme uden bitterhed, jeg elsker at fiske ved Mandalselven, men har ALDRIG før oplevet, at stykket Kalvekleiv, en helt uge i træk, ikke viser en eneste fisk springe – meget mystisk? Har Kalvekleiv mistet standpladser? Jeg vil lade læserne afgøre dette.

    Haugefossens dilemma

    Jeg vil nu forsøge, via naturvidenskab og de norske, lokale beretninger, at give et billede af, hvorfor en vandstand på 70 – 80 kubik kan gøre, at laksen ikke uden videre kan drøne igennem Haugefossen: Forestil dig, at du lægger to runde sten på størrelse med bowlingkugler i en U-formet rende. Stenene vil ligge sig op ad hinanden og danne en V-form fra halvdelen og op. Hvis man så tilfører vand over midtpunktet, men ikke over toppen af de runde sten, vil vandet danne en fast solid ”vej” for laksen, til at gå op videre i elven. Tilføres mere vand, så vandhøjden akkurat når toppen af V-formen, vil trykket forsage en dråbe og skumdannelse øverst og nedefter, da vandet pludseligt flyver videre i luften, hen over stenene, inden det igen lander i det faste vand!. Netop her siges det, at laksens haleror ikke får så godt fat, på grund af den megen luft mellem vanddråberne.

    Tilføres endnu mere vand – og vandet løbet fast over stenene, uden at danne dråber og skum, burde laksens hale få bedre fat, selvom trykket er meget større, og derfor gå op!.

    Det er helt i orden, hvis nogle af jer læsere har en anden teori, i så fald vil undertegnede meget gerne høre den, fordi vi bare ikke så mange laks gå op på de 70 – 80 kubik.

    Fiskeriet gik derfor trægt og det var på tide at skifte de kende fluestræk, som Finsådal, Fuglestveit og Kalvekleiv ud, med andre og måske lidt sværere tilgængelige steder. Daniel og jeg kiggede på hinanden lørdag aften, og sagde nærmest i kor ”Olsens Rende” på relativt højt vand – det skal vi prøve. Det skal her siges at Michael Olsen tidligere på dagen, havde bedt os afprøve de nedre stykker i zone 3.

    Det var Daniels tur til at gå først, men hans telefon ringede, netop som han skulle til at gå ned i Elven ved Olsens Rende, så det blev undertegnede, der satte første kast ind på stykket. Præcis på 6 eller 7 kast, tog en stærk laks fluen, ret overfor øen på modsatte side. Ikke noget langt kast, men cirka midt i strømmen. Vi stod i skyggesiden og kunne ikke se hverken fisk eller polyleader særligt godt, da begge var mørke! Ej heller er Olsens rende et nemt sted at lande fisk, da siderne er stejle og relativt fyldt med grene og sten. Men efter 12 minutter og 2 udløb, var den farvede hanlaks træt og min trofaste makker, kunne kyndigt håndlande laksen på 3,8 kg, uden brækket stang, eller kroge i waders. Et kæmpe øjeblik blev en realitet – fluefisket laks på land i Olsens rende, fra Venstrehåndssiden, mere klassisk kan det vel næppe blive!

    Senere søndag middag, så det ud til, at Elven ville fortsætte med de trættende 70 kubik, men pludseligt siger Daniel ”jeg tror sgu den er faldet” og ganske rigtigt, efter tjek på Kjølemo siden, så vi at den nærmede sig 60 kubik, så Elven (og Kraftværket) dannede et smuthul, så endnu flere friske laks kunne gå op, hvis ovenstående teori passer. Vi spilttede os op, for at have større chancer, Daniel blev sat af på Finsådalstykket og undertegnede på Fuglestveit, som står mit eget hjerte meget nær, da jeg ser det som det ultimativt flotteste stykke elv til fluekasteren, opstrøms broen. Jeg fiskede poolen igennem to gange med begge Speyfluer, som tidligere har givet godt – ingen fisk!. Talte også med to førstegangsfiskere fra München, som var noget imponerede over, hvor langt min 13;9 fods stang fra Guide Line kunne kaste – tak for det.

    Aftenen var snart slut, og 21:45 besluttede jeg at give det et sidste forsøg i skoven mellem Kalvekleiv og Fuglestveit. Dette stykke kræver en god gåtur på cirka 10 minutter ind gennem skoven og ned til et flot afsides stykke, med en god ø, midt i vandet, hvor laksene ofte samles ved, for at holde hvil. Normalt er der kø her, og du er nummer 3 – 4 i køen – Jeg var heldig og havde det for mig selv. Fornemmelsen for vandet var god og i 4. kast ramte jeg lige, hvor jeg havde tænkt, ca. 1 meter fra klippesiden, næsten ved bunden af den lille klippeø i vandet. Et hårdt ryk i fluen, og en større fisk havde fat – Sådan tænkte jeg, og glædede mig over den hvide bug, der kom til syne, da fisken viste sig første gang. Der var strøm og det var en tung fisk, så kun 2 gange ude af vandet, før jeg relativt udramatisk kunne lande den på den lige bred, hvor stenene ligger fladt – 4,3 kg og stål blank. En stor tak til den lokale, Tor Einar Lien, der kom mig til undsætning med snor til halen, da dette var glemt derhjemme i egen hytte. Få timer efter denne søndag, røg vandet igen på 70 kubik, men 2 andre på pladsen havde også fået fluefanget fisk, begge på nøjagtig 4,3 kg – stof til eftertanke? Hmmmm?

    Resten af turen var der ikke mange fisk på land i zone 3 og desværre fik Daniel ingen fisk i denne omgang, selvom han kaster langt bedre end de fleste, men sådan er laksefiskeri.

    Vi har lært, at man skal blive ved, på trods af dårlige forhold, og at Mandalselven ALTID holder på en bidevillig laks eller 2, uanset forholdene.

    Knæk og bræk til alle orme-, spin- og fluefiskere fra Peter Nikolajsen

    Mandalselven 20/7 til 27/7 – 2023

     

    Mandalselven 20/7 til 27/7 – 2023

    Tidligere artikelUge 30 ser tricky ud ved Mandalselven
    Næste artikelSå faldt vandføringen ved Mandalselven