MANDALSELVENS HELTE – JAN OLE ØDEGAARD.

447

MANDALSELVENS HELTE – JAN OLE ØDEGAARD.

Jan Ole Ødegaard er helt klart en af Mandalselvens Helte, og jeg kom til at kende Jan i 2018, hvor vi tit skrev sammen. Nogle gang hver dag, og det var altid spændende lige at tjekke hans fb profil om morgen, for at se om der havde været fangst tidlig om morgen.

Jan Ole Ødegård´s 7.6 kg laks fra 2018

Nogle har spurgt mig hvad ligger du i ordet “Mandalselvens Helte” , og det kan siges således. Det kan være personer som har fisket mange år ved elven, har fanget nogle store laks, en person der har gjort meget for elvens forhold, en person der giver meget til elven på en eller anden måde. Det er i min optik en Helt, som jeg synes bør have denne titel, som man ikke glemmer denne person i Mandalselvens historie.

Derfor er Jan Ole Ødegaard helt klart med i denne kategori.

Han blev født i 1953 i Bergen, og han begyndte sit laksefiskeri i Audneda og fik sin første laks på Tryland.

I 1990 startede Jan Ole med at fiske ved Mandalselven, og det var en fantastisk oplevelse, når det var første sæson. For det blev til 7 laks med en samlet vægt på 16.3 kg, som alle blev fanget i August. De første år var vældig variable og i 1996 et utrolig godt år, for da fangede han 26 laks. 1999 var et skidt år for Jan Ole, for da blev det kun til en laks, men siden har han godt med laks vært år, i mange forskellige vægtklasser.

Når sæsonen starter hvert år ved Mandalselven, står han klar ved elvens bred. Samtidig guider han også for Boen gård ved Tovdalselven, men fisker også ved Lygna. Her fangede han sin største laks i 2008 som vejede hele 17.8 kg.

Her løfter Jan Ole sløret for hvilken flue han foretrækker:

Jeg fik hovedsageligt med flue, men hvis forholdene er til det tager jeg gerne en laks på en wobler. Mine største og fleste fisk har jeg fået på Cascade i forskellige varianter, men har også fået laks på mange andre mønstre.

Sone 4 har han fisket og kunne godt lide stykkerne ved Bjelland, dog er det langtid siden han sidst har været der. Det skyldes at hvis du skal møde Jan Ole, så er det i sone 3 hvor han fisker meget i den nedre del, men selvfølgelig ses hans flue også i vandet på andre hotspots i sone 3.

Jan Ole hvilken oplevelse husker du bedst fra Mandalselven?

Det var 1 juni i 2012, jeg var rejst til Audna. Hvor jeg fik en laks på 6.8 kg, og den gang var der kun 1 laks på kvoten. Så jeg kørte til sone 3 ved Mandalselven, hvor jeg efter få kast fik en laks på 13 kg på krogen, og efter en fin fight kunne jeg lande den. Begge laks fik jeg på en Cascade rørflue

Mandalselvens udvikling ser Jan som positiv , ligesom de andre elve i Sørlandet. Han mener det er vigtig for elvens udvikling, at man har en vand regulering plan, som gør at laksen kan komme over Haugefossen tidligt på sæsonen. Den plan der var i 2018 gjorde at selv på en meget varm sommer, så fik elven et flot resultat på over 11 ton.

Hans forhåbninger for fremtiden er som idag, at der skal være enkel og god tilgang til elven for alle. Men påpeger at laksefiskerne ved Mandalselven skal blive bedre til at tage hensyn til hinanden, og ikke mindst blive bedre til at ryde op efter sig selv, så elv bredderne holdes fri for skrald.

Der skal lyde en kæmpe tak til Jan Ole Ødegård, for at jeg har måtte lave dette portræt af ham.

Michael Olsen – Afiskeri.dk

 

MANDALSELVENS HELTE – JAN OLE ØDEGAARD.

På Afiskeri.dk giver vi dig året rundet nyheder fra mange af de bedste lakseåer i Danmark. Storå, Skjern å, Varde å, Gudenåen, Kongeåen, Sneum å og Vidå.

Havørredfiskeri i de danske åer dækkes også på Afiskeri.dk, hvor du kan læse spændende artikler fra Simested å. Fra Sydnorge dækker Afiskeri.dk Mandalselven med alt hvad der rør sig ved denne fantastisk elv. Lige fra dens historie til elvens kendte ansigter, forholdene fra dag til dag og ikke mindst de mange fangster

Afiskeri.dk har også anmeldelse af grej, bøger , dvd, beklædning og værktøj til fluebinding.
Er du til fluebinding ligger der også en hav af laksefluer og kystfluer, enten i form af step by step billedudgaver eller bindevideoer.

Men her stopper det ikke vi har også flotte artikler om den Atlantiske Laks og Havørred, samt portrætter af danske lystfisker. Junior har sin helt egen platform fordi vi gerne vil hjælpe med til at flere junior begynder at fiske og melder sig ind i foreningerne.

Så husk at meld dig gratis som abonnet på Afiskeri.dk´s youtube Kanal og bliver følger på vores facebook side. Så støtter du os, så vi har mulighed for at kan tiltrække nye samarbejdspartner, og på den måde vil der kunne komme helt nye tiltag til gavn for dig som læser. På forhånd tak for din støtte.

Afiskeri.dk en side med bid i året rundt.

 

At Afiskeri.dk we give you the year-round news from many of the best salmon rivers in Denmark. Storå, Skjern å, Varde å, Gudenåen, Kongeåen, Sneum Å and Vidå.

Seatrout fishing in the Danish rivers is also covered at Afiskeri.dk, where you can read exciting articles from Simested Å. From southern Norway, Afiskeri.dk covers Mandal River everything that comes with this fantastic river. From its history to the familiar faces of the elven, the conditions from day to day and not least the many catches

Afiskeri.dk also has review of gear, books, DVD, Apparel and fly tying tool.

If you are on fly tying there is also a lot of salmon flies and coastal flies, either in the form of step by step image editions or tying videos.

But here it does not stop we also have beautiful articles on the Atlantic salmon and sea trout, as well as portraits of Danish anglers. Junior has its very own platform because we want to help more junior start fishing and join the associations.

So be sure to sign up for free as a subscription on Afiskeri.dk ́s YouTube channel and will be followed on our Facebook page. Then you support us, so we have the opportunity to attract new collaborator, and in that way there will be new actions to benefit you as a reader. Thank you in advance for your support.

Afiskeri.dk a side with a bite in the year round.

MANDALSELVENS HELTE – JAN OLE ØDEGAARD.

Tidligere artikelTILDA SOKKEN VARIANT – AF CLAUS SKELDAL
Næste artikelTrygsland – HOTSPOT I SONE 4