MANDALSELVENS HELTE – JAN OLE ØDEGAARD.

154

Jan Ole Ødegaard er helt klart en af Mandalselvens Helte, og jeg kom til at kende Jan i 2018, hvor vi tit skrev sammen. Nogle gang hver dag, og det var altid spændende lige at tjekke hans fb profil om morgen, for at se om der havde været fangst tidlig om morgen.

Jan Ole Ødegård´s 7.6 kg laks fra 2018

Nogle har spurgt mig hvad ligger du i ordet “Mandalselvens Helte” , og det kan siges således. Det kan være personer som har fisket mange år ved elven, har fanget nogle store laks, en person der har gjort meget for elvens forhold, en person der giver meget til elven på en eller anden måde. Det er i min optik en Helt, som jeg synes bør have denne titel, som man ikke glemmer denne person i Mandalselvens historie.

Derfor er Jan Ole Ødegaard helt klart med i denne kategori.

Han blev født i 1953 i Bergen, og han begyndte sit laksefiskeri i Audneda og fik sin første laks på Tryland.

I 1990 startede Jan Ole med at fiske ved Mandalselven, og det var en fantastisk oplevelse, når det var første sæson. For det blev til 7 laks med en samlet vægt på 16.3 kg, som alle blev fanget i August. De første år var vældig variable og i 1996 et utrolig godt år, for da fangede han 26 laks. 1999 var et skidt år for Jan Ole, for da blev det kun til en laks, men siden har han godt med laks vært år, i mange forskellige vægtklasser.

Når sæsonen starter hvert år ved Mandalselven, står han klar ved elvens bred. Samtidig guider han også for Boen gård ved Tovdalselven, men fisker også ved Lygna. Her fangede han sin største laks i 2008 som vejede hele 17.8 kg.

Her løfter Jan Ole sløret for hvilken flue han foretrækker:

Jeg fik hovedsageligt med flue, men hvis forholdene er til det tager jeg gerne en laks på en wobler. Mine største og fleste fisk har jeg fået på Cascade i forskellige varianter, men har også fået laks på mange andre mønstre.

Sone 4 har han fisket og kunne godt lide stykkerne ved Bjelland, dog er det langtid siden han sidst har været der. Det skyldes at hvis du skal møde Jan Ole, så er det i sone 3 hvor han fisker meget i den nedre del, men selvfølgelig ses hans flue også i vandet på andre hotspots i sone 3.

Jan Ole hvilken oplevelse husker du bedst fra Mandalselven?

Det var 1 juni i 2012, jeg var rejst til Audna. Hvor jeg fik en laks på 6.8 kg, og den gang var der kun 1 laks på kvoten. Så jeg kørte til sone 3 ved Mandalselven, hvor jeg efter få kast fik en laks på 13 kg på krogen, og efter en fin fight kunne jeg lande den. Begge laks fik jeg på en Cascade rørflue

Mandalselvens udvikling ser Jan som positiv , ligesom de andre elve i Sørlandet. Han mener det er vigtig for elvens udvikling, at man har en vand regulering plan, som gør at laksen kan komme over Haugefossen tidligt på sæsonen. Den plan der var i 2018 gjorde at selv på en meget varm sommer, så fik elven et flot resultat på over 11 ton.

Hans forhåbninger for fremtiden er som idag, at der skal være enkel og god tilgang til elven for alle. Men påpeger at laksefiskerne ved Mandalselven skal blive bedre til at tage hensyn til hinanden, og ikke mindst blive bedre til at ryde op efter sig selv, så elv bredderne holdes fri for skrald.

Der skal lyde en kæmpe tak til Jan Ole Ødegård, for at jeg har måtte lave dette portræt af ham.

Michael Olsen – Afiskeri.dk