MANDALSELVENS HELTE – JOSTEIN SÆTERLID HOLE.

408

MANDALSELVENS HELTE – JOSTEIN SÆTERLID HOLE.

Jeg bliver tit spurgt når jeg prøver at lave et portræt i artikel serien Mandalselvens helte, hvad mener du med helte, og jeg synes ikke jeg er en helt.

Mandalselvens helte dækker over rigtig mange ting, og for mig er det personer som har et hjerte der brænder for Mandalselven. Personer som har forelsket sig i elven, og alt hvad den kan give dig af fantastiske oplevelser, og personer der har fisket ved elven i rigtig mange år.

Det kan også være personer som gør utrolig mange fantastiske ting, så elven bliver styrket og bedre for alle de mange mennesker der besøger elven. Disse personer må man ikke glemme i vores tidsalder, og de skal frem i lyset så de for evig tid kan huskes også når de engang ikke lever mere.

Sådan personer er for mig Mandalselvens helte, og denne person du i dette portræt skal læse mere om, har netop flere af disse værdier.

Jostein Sæterlid Hole er fra 1982 og har boet i Sørlandet i 14 år, og jeg kom i kontakt med ham i år. Da jeg i en del år har bidt mærke i at han fangede godt med laks ved Mandalselven, og det kunne være spændende at lære ham at kende. Skal lige sige at jeg ikke endnu har mødt ham, men fra første skriven frem og tilbage blev det mig hurtigt klart, at han var en utrolig venlig og spændende person. Som var meget passioneret i sit fiskeri og gøren ved elven.

Hans første møde med Mandalselven var med en kammerat for 12 år siden, og den gang fik han ingen laks. Men lige siden han var 4 år fiskede han i elve efter laks og i fjældet efter ørreder.Jostein citeres:

Jeg ved at hvis man skal have succes ved elven, er det afgørende at man lær elven at kende. Erfaring kommer ved alle de fantastiske timer som du bruger ved elven med erfarende fisker. For der er meget som spiller hvis du ønsker at få de fisk, som du er ude efter.

Jostein fremhæver disse elementer som vigtige værktøjer i hans fiskeri. Viden om vandstand, vandtemperatur og tiden på dagen. Men også en god portion held.

Han fisker både med flue og sluk ved Mandalselven, da han bruger det som fungerer best den pågældende dag han er ved elven.

Skal Jostein vælge en favorit flue, bliver det en af hans egen komponeret let dresset enkelt krogs fluer str. 3-5. Den har en meget orange vinge, flad opal tinsel som rib og 2/3 del orange og 1/3 sort dubbing som krop. Den minder lidt om en speyflue.

Tidligere fiskede han meget ved Bjelland i sone 4, og fik mange laks. Det var også her han fik den laks som han husker bedst. Det var ikke den største, men alligevel en hanlaks på 7,9 kg. Denne laks gik han med i 40 minutter, da elven var hård og stor og gik med 200 kubik. Det blev en god kamp laksen i den stærke strøm. Det var den breddeste og mest kompakte laks han har set og fået ved Mandalselven

Nu fisker han mest i sone 3, og begrundelsen for dette er at der passerer flere fiske end i sone 4, og så fordi laksen er blankere og bedre egnet som spisefisk. Samtidig bedømmer Jostein at Juni er bedst at fiske laks – Storlaks, fordi han mener da kommer sone 3 mer til sin ret. 

MANDALSELVENS HELTE – JOSTEIN SÆTERLID HOLE.

I sone 3 holder han mest af og fiske fra Finsådal broen og helt ned til grænsen til sone 2, for her er der mange fine steder på forskellige tidspunkter og vandstand.

Når man spørger Jostein til hvad han mener om Mandalselvens udvikling igennem årene, mener han at den har haft en fin udvikling, og personligt mener han at Mandalselven sammen med andre elve i regionen vinder blandt norges lakseelve. Meget af grunden mener han skyldes opdræt industrien og dens rømninger, lus og sygdomme ikke er tilstede.

Jostein håber at Mandalselven kan fortsætte med at være en elv for alle. Det er fint af træffe andre laksefisker både ældre og yngre, til en snak og en kop kaffe ved elven. Han synes, man skal være forsigtig ved de laks floder, der stadig fungerer godt. Der er masser af eksempler, der viser, at elve i Norge er blevet mere eller mindre ødelagt af forskellige sociale og kapitalistiske interesser. Jeg håber, at værdien i form af mental sundhed og rekreation som store elve som Mandalselven giver, kan bestå i mange generationer.

Der skal lyde en kæmpe tak til Jostein Sæterlid Hole for at jeg har måtte lave det portræt af ham, og jeg glæder mig til at lærer ham endnu bedre at kende og følge hans bedrifter ved Mandalselven.

MANDALSELVENS HELTE – JOSTEIN SÆTERLID HOLE.

Tidligere artikelSKJERN Å EL FISKERI 2019
Næste artikelTHE DOUBLE CATCH BY SVEND AAGE ANDERSEN