MANDALSELVENS HELTE – RENE BOYE JENSEN

574

MANDALSELVENS HELTE – RENE BOYE JENSEN

I min lange tid hvor jeg har fisket ved Mandalselven som i 2021 nu er 13 år siden jeg første gang skulle fiske ved denne fantastiske elv, har jeg mødt en hel del passioneret laksefisker, og nogle med en meget perfektionistisk tilgang til sit fiskeri. Som ved stort set alle af dem er på en meget positiv måde, og en af disse laksefisker er helt bestemt Rene Boye Jensen, som jeg er utrolig glad for at have været så heldig, at lære og kende og fiske med. Han er blevet en rigtig god ven, fordi han er total loyal og mega ærlig i sin væremåde.

Derfor er det også helt naturligt at han skulle med i portræt serien “Mandalselvens helte”. Denne perfektionisme har jeg oplevet en masse gange i den tid jeg har kendt Rene, og det er bare så fedt, at se og høre hans tilgang til sit fiskeri, for der er ikke noget som helst der er overladt til tilfældighederne. En af disse er hans grej som han fisker med, det er afstemt så præcist, hvor med vægte på fluehjulet har gjort at hans hjul til hver stang vejer lige præcis det, som gør at han udnytter det til at give ham, den vægt til at kunne kaste bedst med den stang lige netop med det hjul og linesetup. Ved at han har så meget styr på sine ting kan han 100 % koncentrerer sig om at fiske flue, for alt andet er der styr på. Han kan ikke i sit laksefiskeri arbejde med begrænsninger og derfor presser han alt sit grej til grænsen, for hvad der er fysisk muligt, og gerne lige over grænsen.

Samtidig deler han meget gerne ud af sin viden, og der er ikke noget hemmeligheds klammeri med Rene. Det er mega fedt hvis man ikke lige har prøvet et bestemt stykke ved elven, eller andre ting der har med laksefiskeri at gøre. En anden fed ting ved Rene som jeg har oplevet ved ham, er at han går meget op i at dem han fisker med har det godt, og han har en humor der bare er helt fantastisk. Kort sagt en rigtig fantastisk person og en utrolig dygtig laksefisker helt ud til fingerspidserne.

Så herunder kan du læse portrættet Mandalselven helte – Rene Boye Jensen

Rene startede med at fiske som lille dreng hvor hans far tog ham med til Gudenåen for at fiske og den fisketur er nok aldrig sluttet, da han blev lidt ældre cyklede han selv de ca 2 kilometer til åen for at fiske i weekenderne og efter skole.
Hans første møde med fluefiskeriet var som junior i langå sportsfiskerforening, de havde 2 damme ved det lokale dambrug som blev fyldt med vand og lukket regnbuørreder ud i et par gange om året også måtte de på skift fiske ca en halv time, der prøvede han en af de voksnes enhåndsstang. det var dog på ingen måde nogen succes og nok også lidt små farligt for alle incl. ham selv.

Rene´s  fluefiskeri tog først rigtig fart i ca år 1995 hvor en kammerat og ham en aften blev enige om at nu skulle de på lakseferie, hvor de endte op i Mørrum hvor han sad og beundrede en der fiskede med tohånsfluestang, der vidste han at det skulle han lærer.
Så han købte sin første tohåndsstang og begyndte at fiske med den i Gudenåen, i mange år uden nogen succes.
Han har sidenhen lært en del at kaste og fiske med flue(det sidste er i hans verden helt klart det sværeste at lære), og han må dog indrømme at den mest talentløse nybegynder af alle var ham selv.

I 2006 skulle Rene så for første gang til Mandalselven og fiske, idet hans gode kammerat skulle giftes og hans kommende kone ville give ham en fiskerejse/laksetur i morgengave, og hun spurgte om Rene ville arrangerer en tur og tage med ham da hun mente at han fik mest ud af det hvis han rejste med ham.
Da det kun var en forlænget weekend de skulle afsted kunne det ikke blive i midt og nord Norge hvor han havde fisket indtil.
Rene havde hørt om Mandalselven og tænkte det lød som et godt mål for deres fisketur, han lejede en de store lejligheder ved Jan Lindland så der var rigelig med plads til 2 mand.
De startede fiskeriet ved Finså og inden for den første halve time var hans kammerat styrtet på 10cm vand og var gennemblødt og Rene havde fanget den første laks, derfra kunne det ikke gå galt og han blev forelsket i stedet og elven.

Ved Mandalselven fisker Rene kun med flue, ikke fordi han mener det er mere specielt end alt muligt andet, han kan ganske enkelt bare ikke finde ud af at fiske med andet.
I hans verden er noget af det sværeste at fiske med orm, og han har den dybeste respekt for en dygtig ormefisker.
Han vil gerne lære det og har lovet sig selv, at når han går på pension så skal han lære at fiske rigtigt med orm.

Til dette spørgsmål svarede Rene således:

Det er lidt et vanskeligt spørgsmål for i min verden er der ikke kun en flue der er bedst på alle vandstande og på forskellige årstider.
Jeg har mine fluer delt op i forårssæson-midtsæson og efterårssæsonen og opdelt efter vandstand og farve på vandet.
MANDALSELVENS HELTE - RENE BOYE JENSEN PÅ AFISKERI.DKJeg fisker altid med minimum 2 stænger der er rigget til med forskellige setop, de er rigget op med forskellige fluer og forskellige synkehastighed på linen.
Jeg har gennem årene erfaret at jeg fanger ca80% af min laks indenfor den samme kvadratmeter på de forskellige pladser og det er den kvadratmeter jeg koncentrer mig om.
Det at have flere sætop gør at man hurtig kan prøve en ny flue og evt synkehastighed på pladsen.
Skal jeg vælge en flue der er med i alle 3 sæsoner så er det en sunray i sort/gul til klart vand og sort/orange til farvet vand, det er en flue der skal fiskes fra 45 grader til 90 grader på elven og fiskes hurtigt, det giver kortere eksponeringstid af fluen for laksen og når man fisker så direkte på hugpladsen så er det et giftigt våben.

 MANDALSELVENS HELTE - RENE BOYE JENSEN PÅ AFISKERI.DK

Rene har ikke rigtig en favoritplads i sone 3, da hans valg af fiskeplads hver eneste dag bliver afgjort af vandstanden, men nogle af de pladser der fisker godt i flest forskellige vandstande mener han nok er tippien og Finså.

MANDALSELVENS HELTE - RENE BOYE JENSEN PÅ AFISKERI.DKHan har også fisket en del i sone 2 på stykkerne Holmesland P-A og Hauge A-B og D.
Det er nogle fantastiske soner dog kan der fra midt sæsonen og ud være en del modfiskeri.
Det kan være vanskeligt at skaffe kort specielt fra starten af sæsonen.
Holmesland A er helt klart den bedste sone til fluefiskeri og god ved de fleste vandføringer.
Hauge A kan være helt sindsyg ved høj vandstand, og han sad en gang og kiggede på en norsk fluefisker, på de nederste 10 meter af stykket som mistede 3 laks og fik 2.

Men Rene er også en af de dansker incl. mig selv der har prøvet at fiske i det smukke uberørte sone 4, hvor han har fisket ved nogle af de nye delsoner laksehylen, bjåhylen og nodehylen. Her med Rene´s egne ord om sone 4.
“Det er nogle rigtig lækre soner, specielt når man fisker direkte på hugpladserne som jeg gør da der sjældent er modfiskeri, det kræver dog en del lokalkendskab ellers spilder man meget let tiden. Det er en naturoplevelse at fiske der da det er så utroligt smukt og man kan få lidt følelsen af at være i ødemarken”.

For nogle år tilbage gav jeg ham sammen med en anden laksefisker Anders en lille rundvisning i sone 4, hvor de oplevede nogle af de gode pladser i sone 4, og det var Rene og Anders meget begejstret over.

Et af de spørgsmål jeg altid stiller personerne der kommer med i Mandalselvens helte er, “hvilken laks husker du bedst som du har fanget ved Mandalselven”. For det er et utrolig svært men også spændende spørgsmål, hvor man kan få et yderst interessant svar, og det har tidligere portrætter vist.Så her er Rene´s egne ord om dette.

Det er faktisk ikke en laks jeg har fanget jeg husker bedst.
For mig er alle laks jeg fanger specielle, faktisk så stopper jeg næsten altid mit fiskeri for den dag når jeg har fanget en laks, så sætter jeg mig og nyder det også er jeg mættet.
Min kammerat (ham der fik vores første tur til mandal i morgengave) og jeg sad ved esløya, elven steg voldsomt og der kom så meget grøde og grønt slim at vi ikke kunne fiske.
Vi sad og diskuterede om vi skulle køre hjem eller hvad vi skulle, så slog det mig at det grønne slim helt sikkert kom fra udløbsrørt ved kraftværket i laurdal og forslog at vi kunne køre op og fiske de få meter der må fiskes ovenfor, jeg tænkte at de laks der altid står ved udløbet måske var trukket lidt op i ly fra alt det grønne slim/grøde
Min kammerat havde endnu ikke fået en laks så han skulle selvfølgelig starte, efter ganske få kast krogede han en laks, faktisk den første laks han nogensinde havde kroget.
Jeg var så nervøs at jeg næsten ikke kunne sige noget eller lave en ordentlig film af det fordi jeg rystede så meget.

Jeg er helt sikker på det kunne høres i hele dalen da den kom på land.

Se sådan kan det også besvares og det går meget godt i tråd med den måde, du vil kunne opleve ham på , hvis du mødte ham en dag ved elv bredden.

Når jeg drejer emnet ind på udviklingen igennem årene og fremtiden ved Mandalselven, er Rene hurtigt klar med et svar.

Den har jeg oplevet både positiv og negativ.
Der er måske ikke den mængde fisk som var i gamle dage med klækkeriet, men til gengæld så er størrelsen på fiskene steget betragteligt.

Jeg syntes også det er meget positivt at der er blevet åbnet flere soner i elven.
Desværre har der de senere år været et enormt fiskepres i elven og til tider er det så enormt at det er svært at komme til at fiske, det positive er at det har jeg set før i andre elve og på et tidspunkt ryger det tilbage igen fordi alle andre også syntes det er umuligt med så højt et fiskepres.

MANDALSELVENS HELTE - RENE BOYE JENSEN PÅ AFISKERI.DKEn løsning kunne være et dele sone 3 op i en masse små soner med start/stop skilte så 5 mand ikke kan okkupere et helt stykke, denne løsning er ikke optimal og ville også komme til ødelægge noget af fiskeriet, men den kunne nok lette presset lidt nogle steder.
Det kunne også være en løsning med begrænsning på kortsalget, men det ville være svært at få gennemført pga økonomi.

Jeg ser fremtiden for elven som god.
Jeg tænker der bliver nogle år med mere fiskepres før det vender.
Der bliver også gjort en del for at laksen skal få bedre vilkår, specielt er der meget fokus på vandføringen på mindstvandføringsstykket, hvis det lykkedes at få mere og en mere konstant vandføring der, så vil det helt sikkert kunne ses på en opadgående kurve i forhold til laks i elven.

Et spørgsmål jeg har siddet og glædet mig til at stille Rene, er “hvordan er en god fiskedag for dig ved Mandalselven?” Så sådan svarede han på dette spørgsmål.

MANDALSELVENS HELTE - RENE BOYE JENSEN PÅ AFISKERI.DK
MANDALSELVENS HELTE – RENE BOYE JENSEN

Jeg syntes jo at alle fiske dage er gode fiskedage.
Jeg sætter stor pris på de dage/ture hvor jeg er afsted og bor i bilen eller telt langs elven med min kæreste-gode venner eller alene, det giver en helt speciel indsigt i hvad der sker langs elven om den stiger eller falder, hvor er det noget tid siden der er blevet fisket, så fisker man ikke kun laks men lever laksefiskeriet.
Det er også et stort plus og hyggeligt at lave maden over bål eller i trangia, det smager bare meget bedre ude i naturen.
Når man bor på den måde møder man også mange andre mennesker, og jeg har fået mange nye venskaber på den måde.
MANDALSELVENS HELTE - RENE BOYE JENSEN PÅ AFISKERI.DK

Jeg elsker virkelig også de lang lyse juni nætter hvor man næsten kan fiske hele natten på nær ganske få timer, det at være ved elven med et tændt bål sammen med gode venner og hygge er magisk, og når der så er for mørkt så kan man sove en time i stolen- i hængekøjen eller på en sten( det sidste kræver så dog en hel del kaffe og chokolade for at få kroppen til at funger når man vågner) grille en pølse over bålet imens fuglene og naturen vågner stille og roligt igen incl laksene. Jeg har på den måde altid styr over hvor meget der bliver fisket på pladsen, og når de første andre fisker møder ind så er jeg færdig og klar til at køre hjem

Der skal lyde et kæmpe tak til Rene, for at han ville være med i dette portræt. Jeg ser frem til rigtig mange spændende fiske eventyr med ham i fremtiden. Knæk og bræk herfra til ham.

MANDALSELVENS HELTE - RENE BOYE JENSEN PÅ AFISKERI.DK
MANDALSELVENS HELTE – RENE BOYE JENSEN

MANDALSELVENS HELTE – RENE BOYE JENSEN

MANDALSELVENS HELTE – RENE BOYE JENSEN

Tidligere artikelSportsfiskerforeningen VIDÅ´s Historie
Næste artikelTHE BROWN BEAST – PIKE FLY