MANDALSELVENS HELTE – TROND KJÆRSTAD

382

MANDALSELVENS HELTE – TROND KJÆRSTAD

Mandalselvens Helte er en artikel portræt serie på Afiskeri.dk, som fortæller om personer og laksefisker der gør en masse godt for denne elv, på vær sin helt egen måde. Disse mennesker mener jeg man bør huske på og hylde lagt ud i fremtiden.

MANDALSELVENS HELTE - TROND KJÆRSTADEn mand man ikke kommer uden om, som har gjort en masse godt for elven er Trond Kjærstad. Hans film om elven fortæller præcis hvordan det at være laksefisker ved Mandalselven er, og det gøres på en fantastisk måde hver gang. Samtidig er han også en yderst god fluefisker, og det kan tydeligt ses hvert år på laksebørsen ved Mandalselven. Han er også far til Vetle Kjærstad, og sammen er de to en hver laks skræk. Jeg følger dem begge på facebook, og hver gang tænker jeg hvor må det være fedt dels, at have en far man kan dele de mange fantastiske fangst oplevelser med, samt at have en søn som også holder så meget af fluefiskeriet.

Trond Kjærstad bor i Kristiansand og er fra 1966, og har fisket så længe han kan huske.

MANDALSELVENS HELTE - TROND KJÆRSTADHvornår startede du med at fiske ved Mandalselven?

Det er litt uklart når jeg begynte å fiske i Mandalselva, men det må ha vært på slutten av 90 eller begynnelsen av 2000-tallet. Den gang fisket jeg også mye i Lygna. Da Mandalselva ble mer kjent og det ble trangere om fiskeplassene, tok jeg en lang pause fra laksefisket og konsentrerte meg om ørretfiske, både her hjemme og som guide for ørretfiskere på Kola halvøya i Russland.

Hvilken sone af elven holder du mest af og fiske ved og hvorfor?

MANDALSELVENS HELTE - TROND KJÆRSTADI dag, 20 år senere, trives jeg nok best i sone 4, fordi der er mindre fiskepress og mer natur. Jeg liker best å fiske i mitt eget tempo og er nok ikke ulik andre fiskere på det området. Jeg vil ha ro ved elven uten for mange andre fiskere og annet som skjer langs elva. Jeg tror laksen oppfatter aktiviteten langs elva, noe som også påvirker huggvilligheten til fisken.

Først i 2017 fant jeg tilbake til Mandalselva. Det var film som brakte meg tilbake. Film er noe jeg har drevet med i 11 år og i 2017 lagde vi en film om laksefisket i Mandalselva som mange har sett. Sommeren 2018 ble vi koblet opp mot Norske Lakseelver, hvor oppdraget vårt var å filme flere av de norske lakseelvene. Jeg er privilegert som får lov til å reise rundt i Norge, fiske, filme og treffe mange nye mennesker. Samtidig lærer man litt fra hver elv man besøker.

MANDALSELVENS HELTE - TROND KJÆRSTADHvilken fangst husker du bedst fra Mandalselven?

 Av fangster som huskes best fra Mandalselva er uten tvil min pers på 10,6 kg som jeg tok sammen med min sønn i 2017. Det var en fantastisk kveld hvor jeg først landet min storlaks og Vetle tok en laks på 16,2 kg noen timer senere. Etter det har vi hatt noen fantastiske turer hvor vi har landet flere storlaks.

Hvilken flue er din favorit flue til Mandalselven?

Når det kommer til fluer, gjør jeg det enkelt og bruker flue med orange og sort vinge. Litt flash. Ikke noe spesielt mønster, men fluene er vektet samtidig som jeg bruker ulike synkgrader. Etter min mening er folk er litt for opphengt i fluemønster. Jeg tror nok presentasjon, hastighet og dybde er langt viktigere enn selve fluevalget. Man får laks på den flua man fisker med. Slik blir valg av flue en slags selvoppfyllende profeti. Den flua du fester til fortommen, er den flua fisken ser og den flua fisken tar. Det blir som fluer med eller uten jungle cock. Om du først får fisk på fluer MED kan du ikke fiske med fluer UTEN, noe som åpenbart er tøys. Mange er sikkert uenig med meg i det, men vi binder ikke fluer for laksen. Vi binder fluer vi tror på. Når det er sagt er det lite som slår en klassisk bundet laksefluer.

Hvordan synes du udviklingen har været ved Mandalselven og hvordan ser du fremtiden for elven?

For min del synes jeg laksefisket har vært bra de siste årene. Jeg er selvfølgelig spent på hvilke minstevannsføringer som etterhvert skal gjelde nedstrøms Mannflåvann. Det vil ha stor betydning for mitt laksefiske og attraktiviteten av elva. Dersom vannstrømmen blir for liten vil de fiskbare arealene minske. Jeg håper ikke det skjer.

Der skal lyde et stort tak til Trond Kjærstad for at jeg har måtte lave dette portræt af ham, og herunder kan du se en af hans fantastiske video film om Mandalselva. – Michael Olsen – Afiskeri.dk

Bandit Product

 

 

Tidligere artikelLYSTFISK.DK OG AFISKERI.DK HAR INDGÅET SAMARBEJDE D.D.
Næste artikelJernbanebroen – sone 3 – Mandalselven.