Mystisk vandførings flow ved Mandalselven

  471

  Mystisk vandførings flow ved Mandalselven

  Der er nogle gange hvor der sker ting, man ikke kan give en forklaring på. Ud fra hvad man har kendskab og viden om, plus informationer fra pålidelige kilder.

  I mandags lå alt til at nu vil elven falde ned under 60 kubik, og som aftenen gik så det også sådan ud, men noget måtte have haft indflydelse på at den gik op igen. Forklaringen eller et godt bud på det, kommer jeg ind på senere i denne artikel.

  Tirsdag lå vandføring fint stabilt og man tænkte der nok skulle komme et fald i vandføring, og det lå lidt i kortene. Det kom så først onsdag kl.15 og på 7 timer var elven under 60 kubik. Det gav rigtig gode forhåbninger til laksefisker ved elven, for så var det bare med at komme tidligt op og være ved elven. Dermed blev torsdagen en ualmindelig god fiskedag, hvor 22 laks kom på land og skabte en masse glade langs elven. Dog blev den lidt punkteret fordi man ud på eftermiddagen startede helt op i det øverste af elven, med at lukke mere vand ud i elven fra Åseral, da der var behov for mere elproduktion. Glædeligt fik jeg nyheden og kunne bringe den hurtigt på facebook gruppe og side, så man var forberedt ned igennem elven. For fra at den stiger i øvre sone 4, går der en rum tid før man mærker det nede i sone 2 og 3 som hovedregel. Det passede meget godt efter en gammel tommelfinger regel og kl.23 begyndte elven at sige i sone 2.

  Stigningen toppede om fredag kl 10 hvor elven gik med 67 kubik, for så derfra og falde i express fart. Faldet er for mange noget de godt kan lide, for ændringen får laksen til at blive aktiv. Det gav da også flot 20 laks på land om fredagen.

  Så ville man jo forvent at lørdagen ville blive en dag, med en vandføring på 30 kubik. Men den ukendte faktor som jeg kommer tilbage til lidt senere i artiklen sendte vandføring allerede fra kl06 igår med at stige i express fart igen og toppede 12 timer senere igen på 67 kubik. Siden da har der været det vi i gamle dage kalder yo-yo vandføring, som bestemt ikke er en optimal vandføring for de kære laksefisker. Så som mange har skrevet til mig i denne uge, ” Det er været utrolig svært i denne uge”

  Ja til dels , men jeg vil nu personligt heller have en uge med dette en fast lav vandføring, som sidste år på mellem 24-27 kubik, for ved disse forhold i denne uge er der mere aktivitet i laksene, og derved står de ikke bare som staturer på bunden af elven. Som man oplevede sidste år og ikke ville ret meget andet end og stå stille.

  Den ukendte faktor som jeg ville beskrive, som måske kan være forklaringen på vandføringens flow i denne uge. Jeg har skrevet med mange af mine lokale venner og kilder, som ikke har en præcis forklaring på flowet man som laksfisker ved elven har oplevet, og de der har fulgt udviklingen fra sofaen via online måleren. Derfor vil jeg gerne at dette måske ikke er den rette forklaringen, men en af mine kilder nævner at den europæiske el produktion kan være årsagen. Altså på nogle tidspunkter er der behov for at bidrage med el til fællesskabet i europa, for aå hurtigt på andre tidspunkter og stop med at producerer el. Denne forklaring har jeg hørt før, og det giver meget god mening i de udsving der har været. Skulle jeg får en anden forklaring, vil jeg selvfølgelig bringe den i en opdatering.

  Et hold dansker på 4 mand med Nicklas Salling, som ham jeg har skrevet med da han havde brug for lidt tips til fiskeriet. De havde en enkelt dag i sone 2, for så rykke op i sone 3 og ha 7 dage der. De beskriver deres uge som svær, hvor de på tidligere hotspots som plejede at give fangster ikke var der de skulle finde laksene. Ny pladser blev derfor udforsket med stor succes, for det blev til 15 laks ialt for de 4 gutter. Jeg vil sige det er det fangsttal skal man være meget tilfreds med, mange i år er kommet hjem efter en uge ved Mandalselven uden laks, eller at have haft en kontakt. Den opdatering er med billeder fra Nicklas og holdet, som jeg har måtte bringe. Stor tak for det og kæmpe tillykke med fangsterne.

  Skulle du også have lyst til at bidrage med fangstbilleder til hjemmeside fra den smukke mandalselv , så kontakt mig på messenger. 

  Uge 32 står for døren og vi kan gøre status for uge 31, hvor vi nok først mandag/tirsdag har et mere præcise fangsttal for uge. Jeg tror vi kommer højere op en uge 31 i 2021 som gav 213 laks, da der i skrivende stund er registret 195 laks. Uge 31 gav ingen forskydninger i Top 10 og størst fanget laks, men August er jeg sikker på kaster en 10+ af sig.

  Det bliver spændende og følge den kommende uge , hvor især tirsdag kan være en faktor man skal tag højde for ved elven. Der er meldt om regnvejr og igen en smule i næste weekend. Uge 32 er også en af de uger hvor der er rigtig mange ved elven, og jeg har lovet at være med til at rette fokus mod et stigende problem i nogle år. HUSK NU FØLGENDE NÅR DU ER VED ELVEN: Bevægeligt fiskeri i et godt tempo, så andre bag dig også kan få noget ud af deres fiskeri. Gå ikke ind for an andre før du har spurgt dem og det er iorden du starter 50 m foran dem, udvis forståelse for andre laksefisker ved elven. Så alle kan ha en fantastisk oplevelse ved den smukke Mandalselv.

  Herunder en par gode links til stykker ved elven, som er gode. Olsen rende er en super morgen og aften plads hvis elven går med over 40 kubik. Jernbanebroen en god allround plads der fisker godt på alle vandføringer. Sidste link er til årets film 2022 som du kan nyde

  KNÆK OG BRÆK FRA MICHAEL OLSEN – AFISKERI.DK

   

   

  Mystisk vandførings flow ved Mandalselven

   

  Mystisk vandførings flow ved Mandalselven

  Tidligere artikelSå faldt vandføringen ved Mandalselven
  Næste artikelEn svær uge 32 ved Mandalselven