OPSTRØMS ABILDVAD BRO – AFISKERI.DK

451

OPSTRØMS ABILDVAD BRO

Vi skal ikke så forfærdeligt mange år tilbage i tiden for at få en smule mavekneb over strækningen mellem Abildvad Bro og Egons Bro. Skønt tilværelsen har været omskiftelig for dette herlige stykke vand – med opgravninger og reguleringer, så naturen var fortrængt til noget, der mindede lidt om hollandsk kanalsejlads – er åen i dag atter fint slynget, der er masser af vegetation til skjulesteder for fiskene, der er et rigt insektliv, og selvom der er et godt stykke vej til udløbet i Hjarbæk Fjord, så fanges der hvert år rigtig fine opgangsfisk helt heroppe.

Dele af strækningen er netop nu inde i en smule ny turbulens, idet der er et stort vådområde-projekt på tegnebrættet. Man kan vel kalde projektet for del to af det store genslyngningsarbejde, der allerede er lavet nedstrøms for Abildvad Bro, men om det nogensinde bliver til noget, vil fremtiden vise. Så vidt vides er projektet strandet på uenighed omkring jordfordelingen, men vi kan jo kun håbe på, at der opnås enighed til glæde og gavn for naturen.

Vælger du at prøve lykken på denne strækning, så er noget af det vigtigste, at du fylder rygsækken med tålmodighed. Præcis som det er tilfældet mange andre steder langs Simested Å, så står fiskene ofte på de strækninger, mange intuitivt vælger at ”springe over”. Det kan skyldes, at der skal vandres lidt forsigtigt på gyngende hængesæk for at komme i den helt rette position til at fiske en standplads af, eller måske finder man det lidt vanskeligt at gå ordentligt på grund af de elektriske hegn, stedet er så rigt på. Det meste af strækningen på åens sydside bliver brugt til afgræsning for kreaturer, og nogle steder kan det være svært at bevæge sig lystfiskerfrejdigt mellem den ondskabsfulde ståltråd og åens lokkende krusninger, men gør det alligevel. Du vil også komme til steder, hvor åens løb stadigvæk er uden de store bugtninger, og måske ligefrem vil virke lidt kedelig set gennem nogens fiskebriller, men jeg kan kun gentage … prøv alligevel ;o)

Mange fiskere er i årenes løb blevet overrasket over, at den store blankfisk i 7-8 kilos klassen stod netop på det spot, hvor den pludselig skød ud efter en flue – eller en kobberfarvet mepps 4 – med en bølge, som de fleste af os får adrenalinsus af.

Strækningen holdes også en fin bestand af bækørreder, der i sommermånederne kan give nogle virkelig fornøjelige timer med tørflueæsken i skjortelommen.

OPSTRØMS ABILDVAD BRODet er mere åbent land, end man finder længere nede i ådalen, og det bærer naturen selvfølgelig præg af. Det nye vådområde nedstrøms for Abildvad Bro trækker allerede en del vandfugle til sig. Gråænder en masse, pibeænder og de fine krikænder holder til i pytterne, og græstuernes fugl par excellence – den smukke dobbeltbekkasin – er her i stort tal. Ser du den ikke, så hører du den garanteret i sommernatten, når den ved hjælp af halefjerene frembringer sin karakteristiske lyd under styrtdykkene. Viben er en af de sikre forårsbebudere, og den kan findes netop her. Både den og stæren hører til i de våde enge, og det bliver en fisketur ikke ringere af.

OPSTRØMS ABILDVAD BROÅens blå juvel, isfuglen, holder altid til på strækningen, de vævre svaler – og nogle gange også mursejlerne – giver flyveopvisning, når de napper insekter lige over åens vandspejl, så de ind imellem bryder overfladen med vingespidserne. Musvågerne kredser ofte rundt og holder øje med det hele, og adskillige gange har jeg været heldig, at den røde glente kommer forbi på sin patrulje. Den er så fin, at man uvægerligt får lidt højere puls af mødet … også på de utænkelige dage, hvor fiskene ikke bider ;o)

OPSTRØMS ABILDVAD BROHarerne hører til i landskabet, ligesom der stort set altid er råvildt i engene. Og så trisser Mikkel ofte rundt og støvsuger grøftekanternes vegetation for pelsklædte godbidder i skumringen.

Oplevelser er der mange af her. Det vil sikkert irritere nogen … og jeg har egentlig lovet den, at jeg ikke ville sige det videre …, men en fin mink fisker også lidt i renden fra tid til anden. Den hører ikke til i naturen, og den kan finde gratis mad henne på dambruget – jeg ved det godt. Men den er nu lidt elegant alligevel ;o)

OPSTRØMS ABILDVAD BROStedet er nemt at gå til, der er fine parkeringsmuligheder ved Abildvad Bro, der er broer over grøfterne, og der er ofte rigtig fint fiskeri mellem vandranunklerne, så pak bilen og kør ud og prøv. Bare husk de dybe vejrtrækninger og rygsækken med tålmodighed, inden du går i gang. Fiskene skal nok være her … hvis du kan finde dem ;o))

Herunder flere fine fotos taget ved stykket af Afiskeri.dk´s lokalreporter Lars Hansen

OPSTRØMS ABILDVAD BRO

OPSTRØMS ABILDVAD BRO

Tidligere artikelGODT NYT FRA MANDALSELVEN
Næste artikelLYSTFISK.DK OG AFISKERI.DK HAR INDGÅET SAMARBEJDE D.D.