Peter Fosgerau har nyt fra Gudenåen og Lilleåen

139

Opdatering forår Gudenå

Næsten igennem foråret 2018 er det tid til en opdatering fra Gudenåen. Fiskeriet i Gudenåen var som bekendt længe om at komme i gang, den kolde og sene vinter satte tingene lidt i stå, hvilket i øvrigt også betød at fiskeriet på kysten også stoppede.

I påsken kom forløsningen, en smuk blank forårslaks kom endelig på land – og nu var fiskeriet da endelig for alvor skudt i gang. Laksen blev fanget af Tom fra Grenå på flue. Herfra har fiskeriet været på det jævne, til trods for lav vandstand det meste af sæsonen igennem. Den lave vandstand betyder at en del af laksene stopper op på de nederste stykker af åen, det vil sige på LSF vand – hvilket naturligvis har betydet et fint fiskeri efter laksene netop her, særligt grøn zone har leveret flotte laks. I alt er der indtil nu registreret 157 laks på Gudenåsammenslutningens hjemmeside http://gudenaasammenslutningen.dk/?side=fangstliste en del af disse er dog nedfaldsfisk som naturligvis er genudsat. Jeg har herudover kendskab til 10-15 laks der desværre ikke er registreret.

Den varme periode vi har været igennem betyder at vandet i Tange sø bliver hurtigt opvarmet, det betyder at temperaturen i åen neden for stiger ret hurtigt, allerede nu er den ca. 18 grader. Det betyder med stor sikkerhed at fiskeriet vil gå lidt i stå, så derfor må man som lystfisker godt håbe på lidt regn og køligere vejr.

Fiskeriet i Gudenåen er på denne årstid ofte godt tidelig morgen eller aften, men der bliver også taget fisk midt på dagen i højt solskin. Men intet fanger sig selv, så det er ud af døren og til åen.

Lilleåen er ikke rigtig kommet i gang endnu, men det varer nok ikke mange dage førend de første meldinger kommer derfra, særligt hvis vi får en god omgang regn. Så mon ikke dem der normalt fisker meget i lilleåen ser frem til et regnvejr som et barn til juleaften.

Havørreden er presset i Gudenåen, særligt på de øvre stykker omkring Bjerringbro. Det har betydet at man netop på Bjerringbros vand har totalt fredet, på Langås vand er det samme sket i grøn zone hvilket jo så betyder at havørreder fanget disse steder SKAL genudsættes.

Til trods for en kold afslutning på vinteren, lav vandstand og varme – så vil jeg nu glæde mig over det fine fiskeri efter laksen her i foråret, faktisk har Gudenåen snildt kunne matche de Vest Jyske vandløb. Herunder har kan du se flotte fangst billeder.

Knæk og bræk

Peter Fosgerau