PETER NIKOLAJSEN – MANDALSELVENS HELTE

482

PETER NIKOLAJSEN – MANDALSELVENS HELTE

Peter har jeg gennem en år række nu lært at kende, ved at vi begge har en stor passion for Mandalselven. Mange beskeder er blevet skrevet frem og tilbage gennem årene, og Peter er en yderst venlig mand, der altid svare tilbage meget hurtigt på ens beskeder. Han er en utrolig engageret og dygtig laksefisker som kender sine hotspot ved Mandalselven, som sin egen bukselomme. Fluebinding dyrker han også, og det er utrolig inspirerende at modtage billeder af fluer fra ham. Det giver nogle rigtig gode snakke, og derfor var det også meget glædeligt at han ville deltage i dette portræt.

Jeg startede i som 8-årig, vil jeg tro, hvor min kære far ofte tog mig med til Binderup Å, der løber ud i Limfjorden mellem Nibe og Klitgaard Fiskeleje. Dengang i 1982 kunne man købe et dagskort til 15 kr. Da åen var nabo til et regnbueørreddambrug, var det nemt at få hug på krog og orm, og det tændte for alvor op under min lyst til at fiske.

Senere fangede min genbo på vejen store havørreder i Lindenborg Å, og herved vakte det min interesse for fluefiskeriet. Jeg blev hurtigt glad for at binde fluer selv og landede snart både havørreder og regnbuer på fluer som red tag, march brown osv.

Det var i 2003, hvor vi samledes 6 fiskere, der kendte hinanden løst fra åen og kysten i Nordjylland. Vil dog benytte lejligheden til at takke Erling Hansen, som for øvrigt er en glimrende lystfisker, da det var ham, der gav mig invitationen til Norges land. Ellers var jeg aldrig kommet i gang. Bent Mørk skulle være vores guide deroppe, det var dengang Bent var frisk, og som en af de få danskere, kendte zone 3 særdeles udmærket. Han brugte lidt tid på os, og viste os, ifølge ham, elvens bedste pladser – eneste pris, var et karton grønne cecil. Bents tip og guidning skulle senere vise sig at holde fuldstændig stik, og lære mig noget af det mest afgørende ved laksefiskeri – at kende elven på forskellige vandstande. Første laks fik jeg på Kalvekleiv – lige efter kablerne – et hårdt take på str. 10, greenhighlander – og så var jeg i gang – 4,7 kg – se billederne, hvordan svajet i ryggen viser at jeg stadig var novice i sporten.

Peter fisker udelukkende med flue ved Mandalselven, men havde i de tidlige år (2003 – 2010) altid gang i spinkæppen også, men fandt hurtigt ud af, at det var hårdt for hænderne, da strømmen i elven er nådesløs, ved spinfiskeri. Heldigvis fangede han sin første laks på flue, og så var det ligesom vejen frem. Hans eneste laks på blink i Mandalselven, fik han, da han skulle vise en spinnefiskende ven, hvor han troede laksen stod…..efter 4 kast gav det en 3,5 kgs fisk – hans ven var ikke helt tilfreds – og lod hans spinnestang være på resten af den tur.

PETER NIKOLAJSEN - MANDALSELVENS HELTENår spørgsmålet kommer på hvilken der er hans favorit flue ved Mandalselven, kommer det hurtigt fra ham “Det må klart være den gul/sorte med speyhackle eller Mandal Spey Killer, som jeg har kaldt den (se billede) – er blevet inspireret af den klassiske Grey Heron”

I mange år har Kalvekleiv været Peter´s favorit stykke i sone 3, men han er også blevet vild med Fuglestveteit, stemningen der, den lille foss på modsatte side, og stykket nedstrøms broen. Bedste stykke på Fuglestveit er dog lige opstrøms fossen i det blanke vand, hvor store laks tit står på kanten og hviler.

Sone 2 har han prøvet en enkelt gang, hvor der var blevet købt kort til Hauge A. Det blev ikke nogen særlig god oplevelse for det blev på høj elv, hvor der var 25 m lige landevej med vand til over livet, det var ikke lige noget for ham.

Sone 4 har Peter aldrig prøvet at fiske i, men vil utrolig gerne så det er bare om at få prøvet det af, og da står jeg selvfølgelig gerne med råd og vejledning til hvor det er bedst. Men det ved jeg godt han er klar over, for det jo lige det med at gøre det , når nu ens hotspots fisker godt i sone 3. Det kender vi alle til, men jeg er også sikker på Peter nok skal få det prøvet på et tidspunkt.

PETER NIKOLAJSEN - MANDALSELVENS HELTE
Peter med laks på 7 kg

Den 25/8 2018 fangede jeg to laks, de to største i min karriere i Mandalselven. Jeg havde altid godt kunne lide Fuglestveit, da træk og strøm altid passede godt til mit fluefiskeri. Vi var to afsted, og jeg havde smidt Martin Balling af ved broen nær Laksecenteret omkring kl. 16. ÆV tænkte jeg, da jeg så at en tysk bil holdt parkeret ved pladsen – nå, ja, man må jo ned, selvom stykket er fisket igennem – på mit 2. kast fik jeg et voldsomt hug, og efter et laaaaangt udløb og ca 15 min. Lå en blank 7 kgs fisk på jorden, kunne næsten ikke tro det. Den venlige tysker havde villigt hjælpe til med landingen. Så troede jeg den tur og dag var perfekt. Efter aftensmaden tog vi begge tilbage til Fuglestveit, for at Martin kunne se hvor fisken havde taget fluen osv. Efter en gennemfiskning, ville jeg lige prøve en gang til, og sørme om ikke et endnu kraftigere hug fandt sted, lige over der, hvor 7 kgs fisken havde taget fluen. Tænkte straks at det måtte være 10 kg + men efter 3 vilde spring ud af vandet, kunne jeg se at fisken ”bare” var på cirka 5 kg, men den var helt vild. Holdt den hårdere og landede hurtigere end den første, men hvilket take og fight, det glemmer jeg aldrig. Så 7 kg og 5,5 kg indenfor 4 timer på Fuglestveit – det var uforglemmeligt.

PETER NIKOLAJSEN - MANDALSELVENS HELTEHar jo altid elsket at gå ved den elv, og har kun haft nul ture i 2 sæsoner, tror jeg. Fiskeriet er godt, og laksefiskeri vil altid svinge uanset, hvor du fisker, spørg bare skuffede fisketurister, der kommer hjem fra Island uden laks og uden penge på lommen. MEN – har dyb respekt for både orm, spinne- og fluefiskere, vi skal blot alle huske at behandle elven og hinanden ordentligt.

Mange klager over for lidt fisk – jeg siger: hæng i og lær vanddybder at kende og stykkerne i elven. Fisk afslappet og kom afsted fra hytten eller campingvognen. Det skal være hyggeligt på tur, men megen god fisketid kan blive væk, hvis aftensmaden tager fx 3 timer. Økonomisk passer elven til de fleste, specielt med den faldende norske krone. Super fint, at der er tilgået og åbnet nye zoner i elven, så fiskerne kan sprede sig.

Fremtiden for Mandalselven svarer Peter “Den er altid svær at spå om, men tænker at Nordmændene kunne lære af Islændingene, og forbyde notfiskeri og garn i en stor radius fra elvens udløb – Muligvis kunne der være en øvre grænse for, hvor mange kort elven kan holde pr. dag – men det er kun mine ydmyge spekulationer. Ville dog gerne at klækkeriet drives aktivt igen.”

PETER NIKOLAJSEN - MANDALSELVENS HELTE
Peter med laks på 7 kg

En perfekt fiskedag for mig, er at vi har får sovet ud, da første dag er lidt zombieagtig, hvis vi er ankommet med natfærgen. Vi vil gerne afsted ved 5 tiden og nå det første træk. Derefter morgenmad ved 9;30 tiden, hvor en morgen laks forhåbentlig har hugget i en elv, der endnu ikke er alt for overrendt. Derefter nyder vi solen og roen, da dagen er lang endnu. Ellers vælger vi efter vandstand, vind og vejr, hvor vi vil hen til middagstrækket, så aftensmad og det gode aftentræk. Jeg får på den måde en følelse af totalfiskeri, hvor vi har dækket elven, nydt solen og måske fået en god laks med hjem, der giver inspiration til, hvor næste dags træk skal begynde.

Endeligt glæder det mig at hjælpe andre, eller foreslå fluemønstre, hvis jeg har haft held med mine – vi skal dele – også gerne erfaring. Lystfiskeri er for mig en social event. Dette billede herunder illustrerer en god fiskedag.

Der skal lyde en kæmpe tak til Peter Nikolajsen for at jeg har måtte lave det portræt sammen med ham. Knæk og Bræk til dig ved Mandalselven.

PETER NIKOLAJSEN - MANDALSELVENS HELTE

PETER NIKOLAJSEN – MANDALSELVENS HELTE

PETER NIKOLAJSEN – MANDALSELVENS HELTE

PETER NIKOLAJSEN – MANDALSELVENS HELTE

 

Tidligere artikelEL FISKERI VED OMME Å 01-12-2020
Næste artikel5 HURTIGE TIL CLAUS ERIKSEN