Premieren 2023 ved Sneum Å og Kongeåen.

265

Premieren 2023 ved Sneum Å og Kongeåen.

Den kedeligste vinter i mands minde! Regn og blæst nærmest siden Jul, det har næsten ikke været til at holde ud! Heldigvis havde vi noget at se frem til, allerede midt i januar fik jeg lavet et nedtællings-ur på telefonen, lidt fedt at se der hver dag var én dag mindre til laksepremieren den 16 april. Regn i voldsomme mængder glemte jeg dog så snart jeg indså hvad det kunne gøre ved opgang af laks og hvad det så kunne betyde for fangsterne når det hele blev skudt i gang.

Bernt m. Jensen laks fra Kongeåen, 81 cm. fanget på orm.

Den 16 april var der perfekt vandstand i alle Vestvendte laksevandløb, jeg selv skulle mødes med Holger Wulff fra morgenstunden ved ”Havelågen” ved Kongeåen. Mens vi riggede vores fluestænger til, kunne vi høre nogle der kaldte på hinanden ved åen, der er skisme allerede nogen der har fisk på. Ved ankomsten til åen kunne vi se en der fik hjælp til at lande en laks, samtidig kom en anden gående mod os, bærende på en fin laks! Hold da maule der var gang i den!

Bernt Jensen kom glad hen til os med en laks på 81 cm. og ca. 6 kg. han fortalte at det var ikke den første han havde haft på, den han mistede var nok den som netop var blevet landet af en anden, længere nedstrøms. Jeg gik nedstrøms for at få lidt historie og et billede af den anden laks. Rafael Marks som er en af foreningens opsynsmænd havde for tredje år i træk på Premieredagen landet en laks i samme sving, 92 cm. 8 kg. sølvtøj fanget på wobler.

Anton Schulz laks fra Kongeåen, 93 cm. faget på orm

Nu måtte jeg hellere få den flue i vandet! Efter ca. 10 min. fiskeri kunne jeg høre én råbe én andens navn MEGET HØJT, LAAARS LAAAAAAAAAAAAAAARS og endelig fik han forbindelse, Lars fik rullet fluelinen ind på hjulet og spænede mod den højtråbende fiskemakker. Jeg tænkte at som formand af Sydvestjysk Sportsfisker Forening (SSF) og lokalrapporter i AFiskeri, måtte jeg jo også ofre mig, så jeg ville da også være med til landingen. Desværre stod de på modsatte side af åen så jeg kunne kun se med fra afstand. På god afstand kunne jeg filme og tage billeder af Anton som kunne land sin første laks, og hvilken laks  en 93 cm. blank skønhed lå der i græsset med Anton og makker (måske familiemedlem) dansende rundt om fisken, til sidst kunne Anton hæve trofæet til et billede. Stor tillykke til Anton.

Preben Jensen laks fra Kongeåen, 93 cm. 7,8 kg. fanget på orm.

Igen måtte jeg ofre mig, frem for at fiske videre, kl. 10 drog jeg mod ”Klynke-Bo” ved Jedsted/Vilslev på det ydre stræk af Kongeåen, der skulle vi i bestyrelsen stå for ”Premierehygge” med grill og drikke. Ved ankomsten fik vi i ro og mag sat alt klar og startet op med at for-stege pølser så der kunne være nok til de mange deltagere. Allerede ved 11 tiden begyndte de første af morgenens fangere at dukke op på pladsen og der gik ikke længe før jeg var nødt til at droppe arbejdet ved grillen og lade de andre stå med det selv. I stedet for måtte jeg tage ”det sure” arbejde for at lykkeønske de dygtige og glade fangere samt tage billeder til Afiskeri og vores egen hjemmeside www.sydvestjydsk.dk og Facebook siden Sydvestjydsk Sportsfiskerforening.

Umiddelbart vil jeg tro der hen over frokost blev indleveret 15 laks, de blev alle fremvist til de nysgerrige og som mig misundelige der ikke havde fanget noget endnu.

Under ”Premierehyggen” kunne jeg informere alle de deltagende at den store kvote for Kongeåen på 25 laks næsten var opfisket, der skulle være meldes stop ved 23 og der var kl. 12.30 allerede fanget og hjemtaget 20. De deltagende fik besked på at holde øje med kvote-stop på hjemmesiden og stoppe fiskeriet efter hjemtag af laks når kvoten var nået. Det lykkedes ikke helt, mandag morgen kunne jeg konstatere at der på Premieredagen den 16 april var der blevet hjemtaget 30 laks (fem mere en kvoten), med den mindste på 81 cm. og de fire største over 10 kg. (10 – 10,8 – 12 – 13 kg.). Artiklen fortsætter under billederne

Michael Rasmussen med flot laks fra Kongeåen, 103 cm. 10,8 kg. fanget på flue
Preben Mørk laks fra Kongeåen, 106 cm. 12 kg. fanget på orm.
Anders Ladefoged med flot laks fra Kongeåen, 96 cm. 10 kg. fanget på spin.

Sneum Å skal da ikke glemmes, den fiskede også meget bedre end på Premieren 2022, 5 smukke laks med den første på 9,9 kg. og to havørreder.

Alt i alt en dag vi aldrig tidligere har oplevet ved vores to primære vandsystemer Kongeåen og Sneum/Holsted Å.

Mathias Skovgaard laks fra Holsted Å, 89 cm. 6,7 kg. fanget på orm
Tanya Sørensen laks Sneum Å, 88 cm. 6,3 kg. fanget på orm.

De efterfølgende dage var der meget stille ved Kongeåen, for det første var kvoten opfisket for det andet var det igen blevet arbejdsdag (for de fleste). Parkeringspladserne rundt ved Sneum/Holsted Å var dog stadig godt besat af biler med håbefulde lystfiskere. Der blev hen over de første hverdage fanget nogle fine fisk. Af mine egne fiskemakkere blev der fanget: Mathias Skovgaard fangede en laks i Holsted Å, på 89 cm. 6,7 kg. laksen blev fanget på orm. Tanya Sørensen fangede ved ”Sammenløbet” en laks på orm i Sneum Å, på 88 cm. 6,3 kg. Henrik Klockmann fangede på et af de yderste stræk i Sneum Å en flot laks på 100 cm. 9,7 kg. Laksen fanget på flue. Sidst men ikke mindst fangede Ole Sand en laks i Sneum Å ved Ålbæk en laks på 92 cm. 8 kg. laksen blev fanget på orm.

Kenneth J. Lilleøre genudsat laks fra Kongeåen 110 cm. fanget på flue

Enkelte fandt dog vej til Kongeåen, ikke mindst min svigersøn Kenneth var taget på tur sammen med vores fiskemakker René, de ville prøve om de kunne finde en af de store laks til Kenneth. Kenneth havde aldrig fanget en Premiere laks på flue før og det var en stor drøm. En stor drøm som blev indfriet med en stor flot og tyk laks på 110 cm. anslået vægt på 13-14 kg., som efter en fight der blev afsluttet så hurtigt som muligt blev genudsat med en ”tak for kampen” og som kunne svømme videre med livet i behold.

En helt igennem fantastisk første uge af 2023 sæsonen i vores vandløb i Sydvestjydsk Sportsfisker Forening (SSF).

Hjertelig tillykke til alle med de flotte fangster, og du kan se flere fangstbilleder herunder.

Knæk og bræk til alle i resten af 2023

Jens Lygum

AFiskeri og SSF

Flere stolte fangere med laks fra Kongeåen.
Henrik Klockmann med flot laks 100 cm. 9,7 kg. fra Sneum Å fanget på flue
Ib Lorentzen laks fra Kongeåen, 92 cm. 7,7 kg. fanget på orm
Jens Peter Andersen laks fra Kongeåen, 92 cm. 6,8 kg. fanget på spin.
Kim Bergensol laks Kongeåen, 97 cm. fanget på spin
Klaus Christensen laks fra Sneum Å, 91 cm. fanget på orm.
Lars Dreyer laks fra Kongeåen, 89 cm. fanget på orm.
Ole Sand laks fra Sneum Å, 92 cm. 8 kg. fanget på orm.
Rafael Marks laks fra Kongeåen, 92 cm. 8 kg. fanget på wobler.
Stolte fangere med laks fra Kongeåen
Tommy Hansen og Chris Lørgensen med laks fra Kongeåen, 93 cm. 7 kg. og 92 cm. 8 kg. begge fanget på orm.
Dennis Hynkemejer med laks fra Kongeåen, 88 cm. 7 kg. fanget på orm.

 

Premieren 2023 ved Sneum Å og Kongeåen.

På Afiskeri.dk giver vi dig året rundet nyheder fra mange af de bedste lakseåer i Danmark. Storå, Skjern å, Gudenåen, Vidå, Kongeåen og Sneum å

Fra Sydnorge dækker Afiskeri.dk Mandalselven med alt hvad der rør sig ved denne fantastisk elv. Lige fra dens historie til elvens kendte ansigter, forholdene fra dag til dag og ikke mindst de mange fangster

Er du til fluebinding ligger der også et hav af laksefluer og kystfluer, enten i form af step by step billedudgaver eller bindevideoer.

Men her stopper det ikke vi har også flotte artikler om den Atlantiske Laks og Havørred, samt portrætter af danske lystfisker.

Så husk at meld dig gratis som abonnet på Afiskeri.dk´s youtube Kanal og bliver følger på vores facebook side. Så støtter du os, så vi har mulighed for at kan tiltrække nye samarbejdspartner, og på den måde vil der kunne komme helt nye tiltag til gavn for dig som læser. På forhånd tak for din støtte.

Afiskeri.dk en side med bid i året rundt.

 

At Afiskeri.dk we give you the year-round news from many of the best salmon rivers in Denmark. Storå, Skjern å, River Gudenåen, Vidå, Kongeåen and Sneum.

From southern Norway, Afiskeri.dk covers Mandal River everything that comes with this fantastic river. From its history to the familiar faces of the elven, the conditions from day to day and not least the many catches

If you are on fly tying there is also a lot of salmon flies and coastal flies, either in the form of step by step image editions or tying videos.

But here it does not stop we also have beautiful articles on the Atlantic salmon and sea trout, as well as portraits of Danish anglers.

So be sure to sign up for free as a subscription on Afiskeri.dk ́s YouTube channel and will be followed on our Facebook page. Then you support us, so we have the opportunity to attract new collaborator, and in that way there will be new actions to benefit you as a reader. Thank you in advance for your support.

Afiskeri.dk a side with a bite in the year round.

Premieren 2023 ved Sneum Å og Kongeåen.

 

Tidligere artikelStorlaks på 16.6 kg fra Storå.
Næste artikelApril i Gudenåen 2023