September i Vidåsystemet

118

September i Vidåsystemet

Lige nu skriver vi oktober i kalenderen, og dermed har vi taget hul på årets sidste fiskemåned, som normalt også er årets regnrigeste. Der faldt da også en del regn i slutningen af september, men bortset fra dette, så har denne måned været relativt tør, og temperaturerne har visse dage været ganske sommerlige. September er også måneden for grødeskæring i Vidåsystemet, og uklart vand og flydende grøde har i perioder vanskeliggjort fiskeriet, selv om flydespærringer har taget brodden af den værste grødevandring.

Trods de ofte vanskelige fiskeforhold er der fanget både laks og havørreder i september. Sædvanen tro har de fleste laks været smålaks i størrelsen 60-75 cm, og langt de fleste er blevet genudsat, da fangeren i forvejen har hjemtaget sin laks for i år. Dette gjaldt således også for undertegnede, der d. 7/9 genudsatte en laks på ca. 65 cm.

Månedens største havørred blev fanget af Preben Larsen, der d. 15/9 landede en flot ørred på 71 cm og 4,2 kg.

Sportsfiskerforeningen Vidås familiedag søndag d. 12. september var velbesøgt af både unge og gamle. Arrangementet foregik langs Vidåens bredder ved Fugleøen i Tønder, og der blev fanget både aborrer, skaller og mindre gedder. Lidt over middag rykkede det dog alvorligt i den lille Olivers fiskestang, der var monteret med bundsnøre og ormekrog. Med lidt hjælp lykkedes det at hale en gedde på 62 cm og 1,5 kg i land, og dermed blev Oliver dagens ”fiskekonge”.

Samme sted var jeg d. 29. september instruktør for et hold elever fra Ludwig Andresen skolen i Tønder. Eleverne fra 6.-7. klasse fiskede med spinnere, og det lykkedes at hale nogle mindre gedder i land. Dagens største fisk blev hen på formiddagen landet af Mikkel, som fangede en gedde på hele 77 cm og 2,8 kg.

I skrivende stund, 3. oktober, er vejret blevet mere efterårsagtigt, men det er stadig lunt derude. De seneste dages regnmængder har betydet stigende vandstand i åløbene, og dette betyder altid opgang af nye fisk. Det er stadig muligt at hjemtage en laks fra den lille kvote, og har man endnu ikke fanget årets laks, er chancerne for et godt hug absolut til stede.

Knæk og bræk

Jens Chr. Lund

September i Vidåsystemet

 

September i Vidåsystemet

 

 

Tidligere artikelSPAWN SHRIMP – KYSTFLUE
Næste artikelSeneste nyt fra Skjern Å