SKJERN Å 2019 SÆSONEN.

464

SKJERN Å 2019 SÆSONEN.

Sæsonen 2019 har budt på rigtig mange fantastiske oplevelser, og på Afiskeri.dk har vi virkelig givet den gas med opdateringer i år. Indtil nu har man kunnet nyde 51 artikler som har omhandlet opdateringer og fluer til Skjern å. Det er ny rekord og vi takker for de mange der fortsat i år følger os og nye der er kommet til. Det skal vi helt sikkert nok leve op til i 2020.

Men husk der er fortsat en masse nyheder at bringe, dels el fiskeriet og strygningen i december, og så kommer der en ny release hvis jeg når det i november.

Men tilbage til sæsonen 2019 som for Afiskeri.dk´s lokalreporter Claus Skeldal har været en sæsonen med rigtig mange gode stunder ved den dejlige å. Nyt vand på Skjernådalens vand er blevet udforsket og læring i hvordan de skal fiskes.

Claus fangede 6 laks i år og den han har valgt som fangsten 2019, er den han fik i Albæk mose d.9 juli som målte 98 cm. Gense fangsten herunder og denne artikel fortsætter under videoen.

Albæk mose 9.7.19 - Claus Skeldal - Laks 98 cm

Hos Skjern å Camping har man igen i år haft rigtig mange laksefisker som har nydt en god overnatning hos dem. Flere end sidste år og man har også oplevede mange af deres gæster som ønskede informationer om fiskeriet. De er blevet sendt ned til Laksens hus, som jo har fingeren på pulsen, og sætter en stor ære i at hjælpe folk godt igang. Det er også nogle gode hyggelige rammer man kan opleve som gæst på Skjern å Camping. De ser meget fremtil at tag imod laksefisker, sommerferie gæster og campister i 2020.

Premieren blev skudt igang med mange flotte fangster hvor den største var Martin´s på hele 17.4 kg, som senere fik en standplads opkaldt efter sig opstrøms Albæk bro. Premierens første dag blev fejret som vaneligt med et stort arrangement ved Zpey lodgen hvor 180 glade laksefisker fejrede startskuddet til en ny sæsonen med Zvin på grill.

D.29.april skulle vise sig at blive en dag hvor der virkelig kom nogle storlaks på land, for først kom der besked fra Skeldal, at nu var der fanget en laks på hele 18.8 kg og den var på vej til indvejning ved Laksens hus. Det stemte med vægten og havde en længde på 121 cm, fanget af Steen Larsen. Dagen var ikke omme endnu for efter aftensmaden skulle det vise sig at året største laks var blevet fanget, og et lidt tåget billede ankom til mig. Jeg skyndte mig at ligge den op, og så skal jeg da lige love for at folk kom til skærmen –  Så fedt. Det var Søren Fisker der havde landet en laks på 19.5 kg og 124 cm, men da Laksens hus havde lukket viste han ikke hvad han skulle gøre, men fik fat i rette folk som kunne hjælpe. Tjek lige den smukke laks herunder og endnu engang stort tillykke Søren. Artiklen fortsætter under billedet.

Hos Inge Andersen som tilbyder nogle fantastiske overnatnings  muligheder centralt i Borris, tæt ved Skjern å´s borrisfiskeri forenings vand, har også i år haft godt med booking på niv. med 2018.

Så kom Maj måned hvor Afiskeri.dk´s Lokalreporter Claus Skeldal fik 2 laks på henholdsvis 85 og 98 cm.

Juni måned husker jeg tilbage på, at Per Gylling varmede op til årets tur til Mandalselven med 2 laks på to dage hvor den ene var på 107 cm og den anden på 87 cm, og det var hans to første turer ved åen indtil da. Han var brandvarm til den fantastiske tur i Mandal. Det samme var Skeldal da han inden afrejsen til Gaula fik endnu en laks ved Skjern å, og det var blot efter 10 min. fiskeri.

Artikler fortsætter under billedet

Zpey lodgen er et fantastisk sted at overnatte, det oplevede jeg selv for ikke lang tid siden. Herunder fortæller Per K. Pedersen om 2019 ved Zpey, lodgen og Skjernådalens lystfiskerforening.

2019 Sæsonen I Zpey har været vores bedste indtil videre. Vi har haft en stor vækst I besøgende på lodgen og det fortsætter. Allerede nu er der flere måneder næste år som  er fuldt bookede. Derfor valgte vi også at købe lodgen af skjernådalens lystfiskerforening dette efterår og vi vil bruge tiden hen over vinteren til at give faciliterne et løft. Vi vil bla. have sat et nyt køkken ind sammen med flere andre spændende tiltag.

Vores virke I lodgen har også givet os en stor vækst på salg af grej og vi arbejder lige nu med flere nye forhandlere rundt omkring I Europa så 2020 bliver en meget spændende sæson.

Vi har lavet en aftale med skjernådalens lystfisker forening om at de fortsat kan bruge lodgen som deres klublokale til seniorklubben som er her hver onsdag formiddag I sæsonen og hver 14. Dag uden for sæsonen. Herudover er der arrangementer til premieren og afslutningen hernede.

Sæsonen blev igen super god og vi kom ret tæt på rekorden med 1719 fangede laks og rigtig mange laks fanget på skjernådalens vand, så  allerede nu ser vi frem til den kommende sæson og håber lakseguden er med os.

 

Kvote 2 på de store laks blev åbnet i juni, men ret hurtigt var de opfisket og den vanelige ro ved åen startede, men der var fortsat godt besøg ved åen, bare i en grad så man ikke oplevede det vilde kø fiskeri.

Det har helt bestemt været en sæsonen hvor der har været en stor hovedpart af mellemlaks og op efter, og hvor man endte med en total fangst på 1717 laks.  Ser man på de sidste 5 år, er 2019 uden tvivl det bedste år med en top-10 hvor alle er over 115 cm. En på 116 cm, en på 117 cm, tre på 118 cm, to på 120 cm, to på 121 cm og som tidligere nævnt en på 124 cm. Det er så flot og det kan vi være mega stolte over, at vi i danmark har sådan muligheder. Det skal vi værne om og sætte stor pris på det arbejde der gøres ved åen, af mange frivillige hænder, DCV, foreninger og laksens hus, samt virksomheder der skaber gode forhold når man er ved Skjern å.

Kigger man så på gennemsnitsvægten for han/hunlaks indenfor de sidste 5 år, kommer 2019 ind på en flot 2 plads. Idet hanlaksene endte med en gns. vægt på 6.245 kg og hunlaksene endte på 5,682 kg. Det kunne 2017 kun overgå med 6,598 kg for hanlaksene og 6,979 kg for hunlaksene. Det er utrolig glædeligt at dette års resultat endte sådan, og jeg håber at de manglende grilse i år, blot viser sig at være en enlig svale.

Set over hele sæsonen var spin klart den metode der har stået for flest fangster.Den spinner der bare har givet fiskelykke er dem fra FC SPINNER. Det fandte jeg selv ud af ved min sidste tur ved Skjern å. De spiller bare maks og kan 100 % anbefale dem.

Juli,August og september gav også mange flotte fangster og hertil sidst fik vi endnu en super flot fangst at glæde os over. Den kom fra Peder Kirkegaard som har haft en fantastisk sæsonen ved Skjern å, og hver gang kunne man kun blive glad på hans vegne, når han sendte mig et fangstbillede eller video. Så det var kronen på en super sæsonen, da han kunne lande laksen på 114 cm og selvfølgelig genudsætte den efter nogle hurtige minde billeder.

Laksens hus blev i 2019 samarbejdspartner med Afiskeri.dk , og herunder kan du læse hvordan Kenny Frost ser tilbage på sæsonen 2019:

Så er sæson 2019 ved Skjern Å desværre slut og foran ligger et halvt års venten. En sæson der atter engang bød på et fiskeri i verdensklasse, både hvad angår størrelse og antal. Ikke mindst er gennemsnitsstørrelsen på hele 5,9 kg imponerende. Til sammenligning kan nævnes kendte danskerelve i Norge, Gaula med et gennemsnit på 5,4 kg og Orkla lige under 5 kg.

Drømmen om den store blanke trofæfisk lokker mange til åen, ikke blot danskere, men i stigende grad også udlændinge bliver draget af ”det lille land med de store laks”. I Laksens Hus har vi i 2019 haft i alt 4.063 besøgende hvoraf en tredjedel har været udlændinge. Vi oplever således en større og større søgning fra udlændinge, som ønsker at fiske i åen, og som kommer i Laksens Hus for at få information og viden om fiskeriet. Ikke mindst bruger vi tid på at informere gæsterne om de regler der gælder ved åen.

I Laksens Hus, er vi ret sikre på, at en grundig gennemgang af diverse regler er til gavn for både de lokale lystfiskere og vore gæster der kommer langvejsfra. Med god formidling om regler og anbefalinger forstyrrer lystfiskere hinanden mindst muligt ved åen, og får herved den bedste oplevelse gæster såvel som lokale.

Om det er drømmen om den store laks, eller blot den gode stemning og de rige muligheder for fiskeri der findes ved åen, som trækker lystfiskere til fra nær og fjern, deles ligeligt af gæsterne i Laksens Hus. Rigtig mange finder det fantastisk at der er så let adgang til fiskeriet og priserne på fiskekort er meget billige. Andre hæfter sig ved de mange store laks der fanges, og kommer for at opleve suset fra en stor stærk laks. I 2019 blev der fanget hele 127 laks på en meter eller derover!

I 2019 har vi solgt fiskekort for 250.000 kr. I Laksens Hus. Dette er en stigning på næsten 100 % i forhold til 2018. Vi ser det som en anderkendelse fra de besøgende lystfiskere og glæder os over at kunne servicere dem bedst muligt.

I skrivende stund ligger en bunke skrivearbejde og venter, men også planer for den kommende sæson med bl.a. storfangerstenen som næste år er sponsoreret af Naboen til Laksens Hus Søren Hjortgaard, Skjern River Whiskyen 2020, navngivning af de nye sten, opdatering af Skjern Å kortet, nye kort og infotavler til Borris Fiskeriforening/Skjernådalens parkeringspladser, klargøring af den nye vandløbsvedligeholdelses trailer, storfanger caps, guidetræf, Skjern Enge rundvisninger, presseturer, artikelskrivning, erhvervsnetværksmøder, fondsansøgninger, filmproduktion, laksefestival, foredrag igennem vinteren, projekt waistinwaders samt et hav af nye tiltag som vi håber kan blive til noget i den nye sæson.

Nu har vi et godt arrangementer i vente ved Skjern å, som bliver dækket på Afiskeri.dk. Det sker når det årlige åbenthus/el-fiskeri afholdes ved DCV, og som en bonus kommer der også en dækning af Strygningen på DCV i år.

Har du spørgsmål til Skjern å, så skriv endelig til afiskeri@gmail.com. Så vil vi gøre alt for at give dig det rette svar.

 

SKJERN Å 2019 SÆSONEN.

Tidligere artikelTHE ZPEY FLY – SALMON PATTERN – ON AFISKERI.DK
Næste artikelMONTH FLY NOVEMBER – SPEY SOKKEN – AFISKERI.DK