SPINNEGREJ TIL VIDÅ – AF JENS CHR. LUND.

119

Vidåen med tilløb rummer en ganske stor bestand af de almindeligst forekommende rovfisk, og derfor er spinnefiskeriet en populær fiskemetode. Ud over laks og havørreder er der en ganske stor bestand af gedder, aborrer og sandart, som især på åens nedre løb forekommer i grov kaliber.

For at friste de store rovfisk anvendes ofte spinnere i str. 4 og 5 samt wobblere omkring 10 cm. Den leddelte orange Rapala-wobbler er en klassiker, som både laks, ørreder og andre rovfisk ikke kan stå for, men også ABUs Tormentor har store rovfisk på samvittigheden. Sandartfiskerne sværger til Rapala Husky, orange, 13 cm. Jeg har selv anvendt denne wobbler gennem mange år under bådfiskeri i Magisterkogen, og sammen med den leddelte Rapala er det en notorisk storfanger, når talen er om sandart. Også laks og havørreder bider gerne på disse wobblere. Da kun én trekrog er tilladt i de vestvendte åer, skal man huske at afmontere de forreste trekroge.

De fleste lystfiskere har dog nok spinneren som den foretrukne agn, og det kan der være flere grunde til. Prisen kan spille en rolle, men den væsentligste årsag er nok, at spinneren kan fiskes opstrøms og nedstrøms uden problemer. Desuden er spinneren en allround agn, som næsten alle fisk kan hugge på. Foruden rovfisk har jeg selv fanget både rimter og brasen på spinner.

En meget brugt spinner i vidåsystemet er Mepps (kobber og sølv) i str. 3-5. I Vidåen omkring Tønder anvendes mest de tungere størrelser, mens str. 3 er passende længere opstrøms i åløbene. Også Vibrax i sølv med rød krop er meget anvendt, samt selvfølgelig også FC-spinneren i tungere udgaver i diverse farver med overvægt på røde, sorte og grønne/gule kulører i diverse kombinationer. FC-spinneren eller kondomspinneren som den også kaldes, er siden dens fremkomst blevet et hit blandt mange laksefiskere, og i Vidåen fanges der stort set hvert år laks i 10 kgs klassen på netop denne spinner, som også gedder har en forkærlighed for. ABU-spinneren Reflex er still going strong, og også den svenske Mira-spinner har mange fisk på samvittigheden i Vidåen.

Udbuddet af spinnere er i dag enormt, og de fleste spinnefiskere har et bredt udvalg af spinnere/wobblere liggende i grejboksen. Enkelte kan dog nøjes med mindre. Et medlem af Vidå-foreningen fortalte mig for nogen tid siden, at han som regel blot fiskede med én spinner: Mepps i sølv i forskellige vægtklasser!

Uanset valg af endegrej, så har den forløbne fiskesæson været noget af en udfordring for lystfiskerne i vidåsystemet. På grund af den varme sommer er der fanget væsentligt færre fisk end normalt. Sæsonen 2017 gav derimod rekordfangster på grund af rigelig nedbør hele året. Forhåbentlig bliver den kommende fiskesæson noget mere normal med passende regnmængder og ditto vandtemperaturer. Bliver dette tilfældet, kan både medlemmer og tilrejsende lystfiskere se frem til en spændende sæson med flex på klingen.

Jens Chr. Lund – Lokalreporter for Afiskeri.dk ved Vidå.

Herunder kan du se nogle flotte fangster af forskellige arter, som du kan fange ved Vidå og flere fine lakse fangster.