Status på Skjern å 2022

533

Status på Skjern å 2022

En historisk sæson ved Skjern å kan du i denne artikel få et nærmere indblik i, hvor der gøres status og et tilbageblik på 2022.

Premieren i April startede for fuld skrald, og der blev fanget ikke mindre end 56 laks på første dagen. Sikke en sæson start og der var også sort af laksefisker ved åen, i et så stort antal at der var kø ved mange af de fin strækninger langs åen. Det var i et større antal end tidligere år, og sådan fortsatte det dagen fremad.

Det gjorde også at kvoten på laks over 73 cm var opfisket på 3 dagen, men der blev dog fisket på livet løs i april.

Maj blev som tidligere år en mere rolig måned, men stadigvæk med nogle utrolig flotte fangster. Jeg husker især fangsterne fra Laksens hus´s Kenny Frost, som virkelig havde tur i den med sine flash fluer.

Den lav vandstand i maj gjorde til gengæld, at sommerfiskeriet startede nået tidligere, og med den varme og sol, så kom der gang i de helt små sommerfluer. Det flotte sommer vejr varede ved juni og juli som også betød lukkedage ved Skjern å.

I august begyndte der så småt og komme lidt mere gang i den, og man viste allerede her at der var gode chancer for at åen ville slå 2018 rekorden for flest fangede laks.

September og Oktober var fantastiske, hvor man hver eneste dag og se flotte fangster fra Skjern å.

Selv havde jeg igen i år den glæde at skulle fiske 3 sammenhængende dage i oktober, hvor jeg,min far og bror overnatter i de skønne omgivelser på SKJERN Å CAMPING. Det er bare så fredsfyldt og gode forhold, at jeg kun kan sende mine varmeste anbefalinger til laksefisker om at benyt deres hytter som overnatning. Hvis man ikke har en campingvogn, telt eller de nye tagtelte til bilen.

Der er gode badefacilitter/ toilet forhold som bruger af campingpladsen, og man gør rigtig meget ud af fra ejerne Børge og Vibeke´s side at gæsterne kan sorterer deres affald.Plus er der gode forhold til rensning af fisk og fryse muligheder. Vi havde nogle helt fantastiske fiskedage og jeg var så heldig at få en hunlaks på sidste dagen, efter at have tabt til en hanlaks på over en meter nogle dage før.

Årets flue ved Skjern å.

Vi kommer ikke udenom at årets flue ved Skjern å 2022 igen har været Flash flu, og det er en flue som udefra tidligere år er blevet tunet, og endnu flere har fået øjne op for hvor godt den fisker. Marc Skovby´s udgave har jeg selv i god snak med Marc, ændret en smule på men stadigvæk er det en Flash Flu. Allerede på premierer dagen sendte glade laksefisker mig billeder af fangster på min Flash flu version, og sådan har det faktisk støt og roligt fortsat sæsonen igennem.

Magien ved fluen er det lys der kommer ned på fluens materialer, og kombineret med en sparsomt bundet flue, som er taperet på en måde at man giver hver materiale del lov til at kunne bevæge sig livligt. Da har du en flue som laksen bare ikke kan stå for, og de bindes på rør, og kan vægtens med beads i forskellige vægtklasser alt efter hvor dybt du vil fiske fluen, samt hvor hurtigt den skal ned igennem vandsøjlen. Når den lander på modsatte side af åen. Derfor bør man have dem i forskellige vægtklasser alt efter hvordan forholdene den pågældende dag du er ved Skjern å. Du kan også fiske den på en stærk enkelt krog, og den vil synke hurtigst ned igennem vandsøjlen sammenlignet med rørfluen.

De er bare mega giftige og jeg er oppe på 12 forskellige farve kombinationer i skrivende stund, som hver især fisker godt på forskellige forhold. Nye kombinationer vil blive bundet i vinterens løb. En ting er helt sikkert det er en flue der kommet for at blive ved Skjern å, og vil være en flue der kommer med i historie bøgerne.

Tal for sæsonen.

Som sagt slog 2022 sæsonen tidligere rekord fra 2018, og endte med et totalfangsttal på 1911 laks. Det er så fantastisk godt for Skjern å, og et kæmpe skulderklap til de mange frivillige kræfter langs åen.

Gennemsnitsvægten blev på 5.849 kg og det ligger 2022 ind på en flot anden plads, set over de sidste 5 år. Kun overgået af 2019 med 5.896 kg.

Gennemsnitsvægten for hunlaks blev på det flotte tal af 6,546 kg, som inden for de sidste 5 år er det bedste resultat.

Gennemsnitsvægten for hanlaks blev på 5.442 kg og det er inden for de sidste 5 år det 3 bedste resultat , hvor 1 pladsen indtages af 2019 med 6.258 kg.

Af de laks man har kunnet måle vægt på ligger det samlede antal for laks mellem 0-4 kg på 82 stk, som er nået mindre end 2018 og 2020. Kigger man så på vægtklassen 4-8 kg ligger 2022 på 101 laks, som også er mindre en 2018 og 2020. I vægtklassen over 8 kg er  2022 kommet på 59 stk , som er lig med 2020 og bedre end 2018 der havde 37 laks. Der hvor 2022 skiller sig ud fra 2018 og 2020 er på laks med ukendt vægt, her er antal markant større i 2022.

Bestanden ved Skjern å

Traditionen tror foregår der el fiskeri senere på året, og det bliver spændende og se hvordan det kommer til at gå. Det er 100 % sikkert at man får de laks der skal bruges til DCV.

Man har også i 2022 fået udført nogle fine anlægsprojekter i form af nye gydebanker på Skjernådalens fiskevand, og senest på Borris fiskeriforenings fiskevand ved Borris Krog. Det er et stykke fantastisk arbejde disse mennesker gør, lige fra ansøgnings processen til man er helt i mål og den sidste sten er lagt i åen af gravemaskiner. Det skal vi alle sammen huske på når vi ligger snøren ud over Skjern å´s smukke vand. Der er så mange frivillige der gør et kæmpe arbejde, så laksen kan få de bedste betingelser når den opholder sig i åen.

Lad os håbe det flotte fangsttal for 2022 vil kunne skabe nye muligheder for Skjern å i fremtiden.

KNÆK OG BRÆK FRA CLAUS & MiCHAEL- Lokalreporter ved Skjern å for Afiskeri.dk

Status på Skjern å 2022

 

Status på Skjern å 2022

Tidligere artikelSTATUS FOR STORÅEN 2022
Næste artikelAIRTOX – MONTH FLY NOVEMBER 2022 – AFISKERI.DK