The Atlantic Salmon Part.1

Der er ikke nået som en frisk vild sølvblank laks, der lige er kommet ude fra havet, og er på vej op i sin hjemme elv. dens livs historie er imponerende og magisk. Idag er laks en af de billigste fiske produkter vi kan købe i supermarkedet, men før 1980 var det kun ganske få, der kunne få lov og nyde dens velsmagende kød, hvis altså ikke man var så heldig og kende en lystfisker.

Der er idag desværre sket dette, at den atlantiske vildlaks er truet, af mange menneskelige årsager. Opdrætslakse industrien med de mange havbrug, garnfiskeriet ved elvene, fiskeriet efter laksens fødeemner og det stigende fiskeri efter laksen, som grønlænderne udøver i stigende grad.

Den atlantiske laks er en sand ” Konge af alle fisk” , og den skal vi alle passe godt på. Ingen anden fisk har så mange stadier i dens liv: æg, yngel, smolt, grilse, laks og storlaks. Samtidig med dette har den en fantastisk status, da den uden tvivl nok er den fisk, der tæller mest for en lystfisker at fange. Derfor bliver den af rigtig mange regnet for “Kongen af alle fisk”, og det er en meget speciel ting, at fiske efter laks.

Fordi når man fisker efter gedder, sker det oftes med levende agn. Efter ørreden er det med flue imitationer der ligner dens insekt fødeemner. Men disse bruges ikke til laksefiskeri, her bruges der et agn som er nået helt andet, og det er i en kategori helt for sig selv, og uden nogen form for logik. Vi binder i for enden af vores forfang, hvad vi kalder en flue, som overhovedet ikke ligner nået laksen har set før i sit liv, og håber derved at vores drømme laks, netop vil binde på denne smukke kreation.

Lee Wulff udtalte i 1958 en meget god og klog sætning, som kort og præcist beskriver laksefiskeri efter Den Atlantiske laks, ” At fiske atlantisk laks er og acceptere en meget svær udfordring”

Når jeg bringe Del.2 vil jeg komme ind på “springeren”, som den også har fået som kælenavn

Michael Olsen

Afiskeri.dk