Uge 33 & 34 ved Mandalselven 2022

  400

  Uge 33 & 34 ved Mandalselven 2022

  Da jeg selv var ved Mandalselven sidste søndag kom der ingen uge opdatering der, men så får i dobbelt så meget i denne end der plejer.

  Lad mig starte denne opdatering med og hylde Mandalselven 2022 allerede nu, for det er da mere end imponerende hvilket fangst tal elven har leveret i år, med det nærmeste umulige stabile vandføring der har været siden midt i juni og frem til nu.

  Her tre dage før sonen lukker i sone 1,2 og 3 ligger elven nu på 8,4 ton, og med de mange laksefisker der har været ved elven i denne uge, så har rigtig mange igår og idag indløst deres ugekort ved Marnar Laksecenter. Derfor tror jeg først vi hen omkring tirsdag/onsdag vil kunne se det nøjagtige billede af hvad uge 34 har givet, og derved også hvad den bidrager med til total fangsttallet.

  Går man så ind og kigger på hvordan 2022 har klaret sig mod tidligere år, ja så har man allerede nu slået 2019, og har mulighed for at komme op på samme fangsttal som i 2020. Derimod tror jeg ikke man kommer i nærheden af sidste års 9.6 ton, samt helt sikkert ikke 2018 der gav 11,5 ton.

  Som sagt har jeg selv været ved elven i uge 33 og 34, og ikke for at smide malurt i bærret. Men mere en realitet af forholdende, så kan jeg ikke huske uger ved elven, der har været så ekstremt svære og fiske i den tid jeg har fisket ved Mandalselven. Jeg viste godt hjemmefra at det ville blive en svær opgave, men at laksene var så passive hver eneste dag. Når man tænker på vi oplevede regn af to omgange og et vejrskiftet hvor elvens vandtemperatur faldte 4 grader, var ikke engang noget der kunne sætter laksen i hugget hvor vi var.

  Specielt hæfter jeg mig ved det døgn vi havde på Hauge B, der var så dødt som aldrig før og det var sidste gang jeg køber et fiskekort til den sone, samt vil jeg ikke anbefale andre at købe til Hauge B. Det samme gælder Holmesland A som altid har været Konge sonen i sone 2. Men efter stor flommen i 2018 er der altså sket henover årene en grus/sand flugt op fra, som helt har ændret dette fiskevand fra begge sider. Det samme er sket på Hauge A hvor nogle af de gode standpladser ej heller er der mere. I min optik er det spild af god fisketid og penge at købe fiskekort til disse delsoner, så længe forholdene er som beskrevet.

  Sone 3 har også i den grad oplevet svært fiskeri, og det er især uge 34 beretter om, for om lørdagen i uge 33 havde vi faktisk noget godt fiskeri i sone 3, og det skyldes i højgrad, at der var skiftedag ved mange af udlejningsstederne. Så vi havde intet problem med at få fisket de steder vi ønskede, og var alene højst overraskende alle steder.

  Sidst på lørdagen var uge 34´s laksefisker så ankommet og det kunne ses søndag ved elven, og beretninger fra sonen var at der var proppet med mennesker i sone 3. Samt at hvis man kom til et af de mange hotspots, og ikke stod i kø som minimum nr.5 var det uhørt. I mine øjne at det en af hovednøglerne til hvorfor en stol del havde svært ved, at få laksene i hugget på disse ultra svær forhold. Elven fik kun ro om natten , før den igen blev sønder bombet dagene igennem og til langt ud på de mørke timer.

  For fisketrykket var i uge 34 ikke blevet mindre end sidste år, jeg vil faktisk sige tværtimod desværre. For i gamle dage kunne man på en normal vandføring snildt opleve godt fiskeri i sone 3 på de mange klassiske stykker som Kalvekleiv, Fuglestveit, Finså, Storeøye og Olsens rende. Men på lavvandføring som vi har oplevet i år, bliver de få steder der kan fiskes på denne vandføring sønder bombet.

  Derfor tror jeg mange vil prøve nået nyt i 2023, og rygte går på at man har lagt mærke til hvor stor en opgang af laks Bjerkreim har haft indtil nu, og at den nok bliver foretrukket næste år. For hvis sone 3 bliver delt op i delsoner i 2023, vil det skabe kæmpe flugt fra elven. Det vil helt sikkert give færre fisker i sone 3, men lad os nu se om det sker.

  Jeg synes det ville være langt mere effektivt om man gjorde noget, af de mere døde/kedelige stykker der ikke fisker godt ved lavvandføring til nogle spændende stykker, ved at udlægge skjulesten og andet godt. Derved vil fiskeriet ikke klumpe sammen som det altid har gjort ved lavvandføring i sone 3.

  For mig og min makker Rene havde vi en fantastisk tur, og set tilbage oplevet langt mere end rigtig mange ved elven i uge 33 og 34.

  Min flids præmie af en laks, som der blev kæmpet for i år

  Tidligt tirsdag morgen i uge 34 kom vi til elven, og kunne hurtigt registrer at vandtemperaturen var faldet en 4 grader fra aftenen før, og at et vejrskiftet var på vej. Det mærkede vi allerede på vores hver første tur ned over denne morgen. Kontakter kom og nap, samt laksene kunne vi se rykket på sig op mod os.

  Nu manglede vi bare at en af dem blev hængende og det skete sidst på aftenen, hvor en fin laks ikke kunne stå for min micro sunray. Det gav en super fight og var ude af vandet en 4 gang, så det var mega fedt og få den på land stille og roligt.

  Det jeg synes var meget kendetegnede for mit fiskeri i år, var at jeg oplevede laksene være utrolig forsigtig når de gik op til fluen, og derfor oplevede vi være da korte kontakter samt nap. Men det skyldes helt sikkert den varme vandtemperatur, som gjorde laksene utrolig sløve og inaktive.

  Daniel med laks på 4.9 kg

  To af vores venner ved elven Storfanger Peter Nikolajsen og Daniel Mikkelsen, kæmpede fantastisk ved elven i Sone 3. De havde den tålmodighed og tro på at det nok skulle lykkes, som mange mister når fangsterne ud bliver. Daniel som er en gudsbenådet fluebinder lagde hårdt ud første aften med en flot fangst som jeg postede på facebook gruppen, og derude over lykkes det ham fredag af få en flot laks på 4.9 kg på land. Det må siges af være en flids præmie af de helt store, og et vidnesbyrdet om at han er en fantastisk dygtig fluefisker . Kæmpe tillykke herfra til Daniel.

  I sone 4 har der været lagt mellem fangster i år, og det skyldes helt klart den lave vandføring som har gjort mere en svært og fiske på de klassiske stykker som Rysesteinen, Dypedal, Straumenbergan, Sanøye og Grovann. Da disse stykker klart fisker bedst ved en vandføring på 55-60 kubik og derover. Ligeledes kan det siges om Laksekjærfossen og stykket nedfor Kavfossen, som fisker godt på 80 kubik. Det har også i denne sæson ikke været muligt, at se hvad Bjelland har gået med samt de nogle af de andre målestationer, som ligger på Mankalk. Men det skulle igen være muligt i 2023, og det bliver en stor hjælp for mange laksefisker. Da man udfra de målinger kan regne ud hvordan forholdene bliver længere ned ad elven.

  Tommy med sin flotte laks

  En anden dansker der har kæmpet bravt i denne uge ved Mandalselven er Tommy L. Lund, og han trækkede spændingen ud til hans sidste fiskedag. I formiddags kunne han lande en flot laks på 85 cm, og man kunne mærke hans glæde i beskeden han sendte mig. Kæmpe tillykke også til dig Tommy , skal der lyde herfra. En dygtig fluefisker i sit rette element ser man tydeligt på billedet.

  Hvad kan vi så forvente af september ved Mandalselven, hvor kun Sone 4 er åben. Der plejer ikke at se det vilde, men kommer der nu regn i perioden er jeg sikker på der nok skal blive fisket ekstra af de lokale. Dækningen af september vil du kunne følge her på siden.

  Knæk & Bræk fra Michael Olsen.

   

  Uge 33 & 34 ved Mandalselven 2022

   

  Uge 33 & 34 ved Mandalselven 2022

  Tidligere artikelUge 32 ved Mandalselven 2022
  Næste artikelORANGE MAGIC – MONTH FLY SPETEMBER 2022