Unikt Skjern å gensyn 2021

236

Unikt Skjern å gensyn 2021

For mange år siden valgt jeg at satse på Skjern å i efteråret, dels fordi der er flere laks i åen, på det tidspunkt men også fordi så var der bedre plads ved åen, end der er i foråret hvor kvoten på storlaks kan være åben.

Jeg har det helt fint med at skulle genudsætte laks over 75 cm, og synes faktisk den følelse af og genudsætte er meget unik og en kæmpe oplevelse.

Chancen for at få en laks under 75 cm holder næsten altid sæsonen ud, og nogle gange bliver den slet ikke opfisket. Så hvis jeg skulle have en fornemmelse af at en laks under 75 cm, skal med hjem har muligheden været der lige så langt jeg på stående fod kan husk.

Derfor været årets fisketur i år også helt speciel, da jeg ikke har haft tid til at komme til Skjern å tidligere i dette efterår. Vi boede igen i år på Skjern å Camping, i vores sædvanelige hytte hvor der er god plads, med eget toilet og bad. Helt perfekt er der også tre soverum og et fint køkken alurum. Ydermere er der til denne hytte en terrasse med bord og stole, så når vejret tillader det, kan man nyde lidt koldt efter en dejlig dag ved åen.

Man er tæt på den rå natur og mange gange er der ikke mange campister på denne årstid, men de der er skaber en hyggelig atmosfære, og der er god mulighed for en hyggelig snak. Samtidig har man også mindre hytter bag den vi bor i, som henvender sig til to personer, hvor man bare ønsker en seng og sove i, samt et lille te køkken. Så der er rigtig mange muligheder for overnatning, idet der også er mulighed for mobilhomes at komme forbi og sat strøm til bilen, og få en rolig aften på en af de ledig pladser.

Mens vi var der oplevede vi et samt fugleliv hver aften, og man kunne høre ikke langt fra os, at man ude i engene havde andejagt.

Hver morgen var der bare en stilhed, som jeg sætter meget pris på og nyder. Plus så det at camping pladsen vågner lige så stille har også sin charme, nogle er meget tidlig oppe mens andre gør sig klar til dagen, når vi ruller ud for at skulle fiske.

Vi var utrolig heldig med vejret, så vi kunne hver dag sidde på terrassen og nyde lidt koldt, samt skrælle kartofler og skære salat, mens man kunne mærke og se camping pladsens puls af liv.

Da der var kommet meget vand i sidste weekend, var åen steget betragteligt og der gav som jeg skrev i sidste uge, at laksen flyttede på sig fra at opholde sig på Skjernådalens fiskevand, til at sprede sig længere op i å systemet. Det er bestemt godt for fiskeriet, så det ikke klumper sammen, og man bedre kan gå i fred og ro. Fremfor at skulle sidde og vente på at kunne komme til at fiske.

Det kunne ikke være mere perfekt for os, for mellem onsdag og torsdag var åen faldet med ca.30 cm. Den vaskede dog en smule ud stadigvæk om torsdagen, men helt klart fiskebar, og det så man også med det samme på fangsterne, som var 17 laks om torsdagen mod 3-6 i den senere tid med lav vandstand. Det gode fiskeri og vejr fortsatte fredag, og det lugtet simpelthen bare af laksefangster langs den smukke Skjern å.

Efter første tur nedover det stykke ved havde valgt denne morgen, var det tid til lidt kaffe og snak om hvad vi havde oplevet på første tur nedover.

Nu skulle det vise sig at fornemmelsen om laks holdte stik, for en hunlaks havde tænkt sig give også en perfekt oplevelse. Min bror var den som dygtigt havde fået den på krogen, og meget cool fik han laksen trættet helt perfekt, og efter ca.20 min kunne den forsigtig landes i nettet, da vi udmærket var klar over at denne stålblanke laks nok var over 75 cm. Så med laksen fortsat i vand, målte mig Gulff målebånd 80 cm.

Et hurtigt billede kunne tages, for jeg ved at skal man tag sådan et billede, må laksen maks være over vandet i 10 sek. en gang. Det har amerikansk forskning vist, så efter et hurtigt billede var laksen klar til at få sin frihed igen. Her er det vigtig at man holder laksens hale længst nede i vandet, så evt. luft i den krop kan komme ud, og derved kommer laksen hurtigt til kræfter. Det gjorde denne smukke hunlaks selvfølgelig også, og let svømmede den ud af min hånd. Det var min brors første Skjern å laks, så det blev selvfølgelig fejret da vi kom hjem til hytten på Skjern å Camping.

Fredag og lørdag var de dage vi oplevede flest laksefisker ved åen, men hvor vi fiskede var der god plads. Men der skulle have været mere trængt andre steder, for der var jo også fint arrangement i Laksens hus med Whisky aktion

Søndag var hjemrejse dag, og et farvel og på gensyn med Skjern å. Det havde været nogle virkelig dejlig dage, hvor jeg både flue og spinnefiskede. Lækker mad og drikke, og socialt hygge med min far og bror – Livet er dejligt og ser frem til turen i 2022.

Unikt Skjern å gensyn 2021

 

Unikt Skjern å gensyn 2021

 

 

Tidligere artikelSeneste fangster ved Gudenåen
Næste artikelWhite Polar Shrimp with Gulff shrimp Eyes