Portræt af Vetle Breilid ” Mandalselvens Helte”

Bag denne person gemmer dig sig en utrolig dygtig laksefisker, og jeg husker tydeligt den første gang jeg mødte ham. Vi sad til afslutningen på fiskekonkurrencen 2016 på Adventure Norway, og snakkede sammen en flok i sofaerne. Der blev fortalt om folks oplevelser igennem årene ved elven, og Vetle sad stille og roligt og lyttede til de andre. Efter et stykke tid blev han spurgt om hans oplevelser ved elven, for han har fanget rigtig mange laks ved elven. Stille og roligt fortalte han uden de store armbevægelser, og jeg tænkte med det samme. Her sidder en person af den rigtige støbning, som på en meget ydmyg måde fortæller om sine flotte fangster. Det holder jeg meget af, for i mit univers er der ikke noget være end den over pralende person, der altid skal fortælle gud og vær en mand om sine fangster, og ikke lader andre bidrage med oplevelser, samt kan lytte til andre. Vetle er bestemt den helt modsatte person, og det skinner tydeligt igennem hvis du, møder ham ved elven. En meget venlig og behagelig ung mand, der altid har tid til en lille snak.

Han er 23 år gammel, og vokset op kun et stenkast fra Mandalselven. Lige så længe han husker tilbage har han fisket ved elven, for i en tidlig alder tog hans far ham med ned til elven for at fiske. Som 6 årig fik han sin første laks ved Mandalselven, og efter denne fangst har laksefiskeriet været en stor del af ham.

Når han er ved elven fisker han med flue, og kun meget sjældent ved flom eller krævende forhold bruger han en wobler.

Når jeg spørger ham om hvilket sted i sone 4 er hans favorit sted, så beskriver han det på følgende måde. Det er et vældig svært spørgsmål, men har jeg en hel dag og god tid tager jeg til Hesså og fisker derfra og ned til Gråvann, som er et flot sted at fiske. Men hovedsageligt fisker jeg ved Bjelland benzin stationen, da det er nemt tilgængeligt og har mange gode fiskepladser inden for kort afstand.

I starten af sæsonen kan du også være heldig at møde Vetle ved nogle af delsonerne i sone 2, men i sone 3 skal du ikke regne med at møde ham. Da der efter hans måde at fiske på, er alt for mange mennesker i sone 3. Men synes sone 3 har nogle flot stræk og er nemt tilgængeligt. I sone 2 har han fisket en del ved Hauge c og Holmesland P, hvor han har haft mange fine fiskeoplevelser.

Den laks Vetle husker bedste, var tilbage i 2011 hvor han fik en laks på 12,6 kg. Det var tidlig morgen og klokken havde rundet 6 , og der var stadigvæk mørkt. Han skønnede det var en stor laks der havde taget hans flue, på den måde hugget kom og han efterfølgende kunne mærke dens krafter. Efter 1 times fight gik den nedover elven ca.100 m, og her troede han at nu var det slut og han ville miste denne laks. Men stille og roligt kom den lige så stille tilbage til ham, for så igen at fare opstrøms ham. På dette tidspunkt havde han endnu ikke set laksen, og viste derfor ikke hvor stor den var. Da han så endelig så den , lå den midt ude i elven, som en træstamme der var på vej nedover. Han fik en ind mod land og kunne håndlande den, og på dette tidspunkt havde denne hård fight varede 2 timer.

Vetle glædes meget over det store arbejde der gøres ved elven, for at sikre bestandens fremtid. Da det er vigtigt at smolten har de bedste betingelser for at overleve og nå ud til havet, når det bliver dens tur til at tag ud i det store åbne hav. For han mener at hvis man ikke gør en stor indsats for smolten, vil man på få år se resultatet af dette. Derfor mener han også det er meget glædeligt med alle disse indsatser der sker langs elven, og tror vi vil få rigtig mange fine fiskeoplevelser i de kommende år.

Når han ser på hvordan udviklingen er gået ved Mandalselven, så fortælle Vetle at da han startede med at fiske i sone 4, gik han tit en hel dag uden at møde andre fisker. Det har til stor glæde ændre sig over de sidste år. Sone 4 er nok en skjult skat for mange nævner han, og fiskeriet er meget forskelligt hvert år, som også er det der efter hans mening gør det så spændende at fiske i sone 4. Man må tilpasse sig vandstanden, tiden på døgnet, fluevalg og kasteteknik. Han synes der bliver gjort rigtig meget for at alle skal kunne få en god fiskeoplevelse ved elven, og når gydeområderne ved kleveland begynder og give en effekt, vil det helt klart give elven et ekstra løft.

Vetles forhåbninger til fremtiden ved elven, er at mange flere vil bruge elven til et roligt sted at komme og få nogle fantastiske oplevelser ved. Han har en stor tro på at Mandalselven kan fortsætte med at være en bæredygtig elv. Samt er hans håb at man kan få lavet endnu flere gydeområder, samt holde de eksisterene optimale for elvens laks og smolt, så det kan give rigtig mange oplevelser i fremtiden for de fremtidige generationer.

Der skal lyde en stor tak til Vetle Breilid  for, at jeg har måtte lave dette portræt af ham. Samt så ser jeg meget frem til igen og møde ham ved elven.

Tidligere artikelRyan Marchese
Næste artikelSouthern Norway